Καμπανάκι από τον ΟΗΕ για το Αφγανιστάν – «Μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση αρχίζει»

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ για το Αφγανιστάν – «Μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση αρχίζει»

Έκκληση για υποστήριξη των Αφγανών απηύθυνε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι θέμα ημερών να τελειώσει η αερομεταφορά από την Καμπούλ.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις «σωτηρίας» πολιτών και ευάλωτων Αφγανών από την Καμπούλ, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τον τρόπο που θα κυβερνήσει το ισλαμιστικό κίνημα. Τα δικαιώματα των γυναικών και οι ελευθερίες όσων επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα παραμένουν με ερωτηματικό.

Όλοι γνωρίζουν τη βαρβαρότητα των Ταλιμπάν από την πρώτη περίοδο εξουσίας τους στη χώρα. Όσο κι αν ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, τονίζει ότι έχουν αλλάξει, οι δηλώσεις του αμφισβητούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες απηύθυνε σήμερα έκκληση για υποστήριξη των Αφγανών πολιτών. Συγκεκριμένα, ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής, ζήτησε να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα και περισσότερες χώρες να μοιραστούν «αυτή την ανθρωπιστική ευθύνη» με το Ιράν και το Πακιστάν, που φιλοξενούν ήδη 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς.

Παράλληλα, σημείωσε: «Είναι θέμα ημερών να τελειώσει η αερομεταφορά από την Καμπούλ και η τραγωδία που ξετυλίγεται δεν θα είναι πια τόσο ορατή. Όμως θα εξακολουθήσει να είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια Αφγανούς. Δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μόλις που αρχίζει».

Σε εξέλιξη η τελική αποχώρηση των Αμερικανών

Υπενθυμίζεται ότι η τελική αποχώρηση των ΗΠΑ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι σε εξέλιξη και «το βασικό διπλωματικό προσωπικό» έχει αναχωρήσει, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος έφυγε νωρίτερα σήμερα από την Καμπούλ.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως ο κύριος όγκος των διπλωματών έχει φύγει. Οι αξιωματούχοι δεν είπαν αν σε αυτούς περιλαμβάνεται ο πρεσβευτής Ρος Γουίλσον, ο οποίος αναμένεται να είναι από τους τελευταίους που θα φύγουν από την Καμπούλ. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να αποσύρει όλους τους διπλωμάτες της από την Καμπούλ πριν από την αποχώρηση των τελευταίων στρατιωτών την αυριανή καταληκτική ημερομηνία.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν με αερογέφυρα περίπου 1.200 ανθρώπους από την Καμπούλ χθες, Κυριακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ