EUMED9 – Τι λέει η Κοινή Διακήρυξη για τη διαχείριση των δασών και τις ΑΠΕ

EUMED9 – Τι λέει η Κοινή Διακήρυξη για τη διαχείριση των δασών και τις ΑΠΕ

Στενή συνεργασία για την προώθηση της αναγκαίας μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, ενώ οι 9 ηγέτες της EUMED, «συμφωνούν πως η δασική διαχείριση θα πρέπει να βασίζεται στη διαφοροποίηση των ειδών και των τόπων προέλευσής τους, με προσαρμογή στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και στη διαφοροποίηση των δασικών και στατικών δομών».

Τη σταθερή δέσμευσή τους για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων επαναλαμβάνουν στη κοινή διακήρυξή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής EUMED9 και μεταξύ πολλών άλλων υπογραμμίζουν την ανάγκη να κινηθούν συντονισμένα στην κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου για την «κλιματική ουδετερότητα» ως το 2050.

Μετάβαση από τον άνθρακα στις ΑΠΕ

Στην κοινή διακήρυξη οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών χωρών, «επισημαίνουν την ανάγκη να προβούν στις αναγκαίες δράσεις για την άμεση και ταχεία ευθυγράμμιση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών ροών με την πολιτική χαμηλών εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου και κλιματικής ανθεκτικότητας, προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη φιλικών προς στο περιβάλλον υποδομών με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα».

Παράλληλα «συμφωνούν να συνεργασθούν στενά για να οικοδομήσουν συνέργειες για την προώθηση της αναγκαίας μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, μέσω ουσιαστικής συμμετοχής του κοινού στον σχεδιασμό και την ανάπτυξή τους με τη μέγιστη προσοχή στα φυσικά οικοσυστήματα».

Προσαρμογή των δασών στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες

Σε ότι αφορά τα Δάση ειδικότερα τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «συμφωνούν πως η δασική διαχείριση θα πρέπει να βασίζεται στη διαφοροποίηση των ειδών και των τόπων προέλευσής τους, με προσαρμογή στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και στη διαφοροποίηση των δασικών και στατικών δομών».

Σε ότι έχει να κάνει με την Πολιτική Προστασία «ζητούν την πλήρη εφαρμογή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ και την ουσιαστική ενίσχυση του μέσων της RescEU στη Μεσόγειο, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν τις υφιστάμενες ικανότητες και υποδομές των κρατών-μελών, με στόχο τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής εφεδρικής δύναμης. Ζητούν την επιτάχυνση ανάπτυξης ενός στόλου πυροσβεστικών ή άλλων αεροπλάνων και ελικοπτέρων και ενίσχυση των ικανοτήτων αεροδιακομιδής (MEDEVAC), με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος από όλο και πιο σοβαρές και σύνθετες καταστροφές, όπως πυρκαϊές, πλημμύρες, σεισμούς, επιδημίες, καθώς και επενδύσεις στον τομέα ανάπτυξης δυνατοτήτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών».

Η κοινή διακήρυξη του EUMED9 έχει πέντε ενότητες, για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τα δάση, το θαλάσσιο περιβάλλον/γαλάζια οικονομία και την πολιτική προστασία.

Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη τη διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου EUMED. της Ευρωμεσογειακής συνόδου EUMED9.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ