Efood – Η μεγαλύτερη πορεία που έκαναν ποτέ οι διανομείς  – 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Efood – Η μεγαλύτερη πορεία που έκαναν ποτέ οι διανομείς – 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Η σημερινή κινητοποίηση σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του κλάδου με πάνω από 1.000 μηχανές να κατεβαίνουν στους δρόμους. Βίντεο από τις μοτοπορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Η εταιρεία έχει πάρει πίσω τις απολύσεις στα λόγια. Δεν έχουμε δει έγγραφη ανακοίνωση από κάποιον διευθύνων σύμβουλο» δηλώνει ο Β. Κεφαλάς διανομέας στην efood

Η μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του κλάδου ήταν η σημερινή που πραγματοποίησαν οι διανομείς της efood πραγματοποιώντας μοτοπορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διεκδικώντας συμβάσεις αορίστου χρόνου (μόνιμη και σταθερή εργασία) και όχι «τρίμηνη ομηρία» ως ενοικιαζόμενοι όπως συμβαίνει σήμερα.

Στα λόγια πήρε πίσω τις απολύσεις

Η εταιρεία που έγινε συνώνυμο του success story σήμερα βρίσκεται αντιμετώπη με ένα μαζικό κύμα κατακραυγής καθώς παρά την εν μέρει αναδίπλωσή της από την αρχική πρόθεσή της να μετατρέψει σε αυτοαπασχολούμενους 115 εργαζόμενούς της οι εργαζόμενοι της efood δεν πείθονται ενώ εκφράζουν και την οργή τους καθώς όπως λένε «βγάλαμε δύο καραντίνες και σήμερα μας πετάνε σαν τα σκυλιά στο δρόμο».

Ο κ. Βασίλης Κεφαλάς οδηφός efood, εκπρόσωπος επιτροπής διανομέων, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ανέμεσα «στους 120 απολυμένους». Ευχαρίστησε τον κόσμο για την στήριξή του. «Ήταν το μεγαλύτερο πουρμπουάρ που θα μπορούσαν να μας δώσουν», είπε μιλώντας στο MEGA.

«Η εταιρεία έχει πάρει πίσω τις απολύσεις στα λόγια. Δεν έχουμε δει έγγραφη ανακοίνωση από κάποιον διευθύνων σύμβουλο. Αυτό δεν γίνεται με ραβασάκια. Ξέρουν τα ονόματά μας, να ξέρουμε κι εμείς τα ονόματά τους, να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε».

«Η ανασφάλεια στον κλάδο είναι πολύ μεγάλη. Είμαστε εδώ και δύο χρόνια που λειτουργεί η διανομή με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας. Ένας full time παίρνει περίπου 4 ευρώ την ώρα στο χέρι. Τον βασικό. Ήταν τυπική η εταιρεία στις πληρωμές της. Σε αυτό που είχαμε πρόβλημα ήταν οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις. Ο νόμος για το δικό μας επάγγελμα προβλέπει ότι απαγορεύεται να μας έχουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις».

Πάνω από 1000 μηχανές στους δρόμους της Αθήνας

Η σημερινή κινητοποίηση σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του κλάδου με πάνω από 1.000 μηχανές να κατεβαίνουν στους δρόμους.

Δεν είμαστε παιδιά δεν είμαστε παπιά, ένσημα ΒΑΕ

Μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα ήταν: «Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα», «Δεν είμαστε παιδιά, δεν είμαστε παπιά, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά», «Είμαστε καταιγίδα στο μάτι του κυκλώνα, από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα».

Συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι τρίμηνη ομηρία ως ενοικιαζόμενοι

Σε ότι αφορά την μοτοπορεία της Αθήνας οι διανομείς συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Πεδίον του Άρεως κατευθύνθηκαν αρχικά στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας όπου αστυνομικές δυνάμεις τους απέτρεψαν να πλησιάσουν. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με κατώτερα στελέχη της εταιρείας όπου και κατέθεσαν τα αιτήματά τους.

Τελικά οι διανομείς αποφάσισαν μετά από γενική συνέλευση που έκαναν έξω από τα γραφεία της εταιρείας να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία για μεθαύριο Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου καθώς δεν έλαβαν απάντηση στα αιτήματά τους.

Τα σωματεία απαιτούν: Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την «efood», με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Επίσης διεκδικούν: Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους.

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο). Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.

Εντυπωσιακή ήταν και η μοτοπορεία της Θεσσαλονίκης αφού πρώτα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου. Κινητοποιήσεις – μοτοπορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως τη Λάρισα.

Στον αγώνα των διανομέων της efood μεγάλο είναι το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης των πολιτών και άλλων κλάδων εργαζομένων. Ωστόσο οι ίδιοι οι διανομείς της efood εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους στην Τουρκία.

«Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε δώρο στις μεγάλες εταιρείες-πλατφόρμες τη δυνατότητα να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε εργαζόμενους-σκλάβους, χωρίς ασφάλεια και δώρα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τη διασφάλιση της μισθωτικής σχέσης εργασίας των διανομέων.

Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα επανακαταθέσει στη Βούλη πρόταση νόμου για την διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των διανομέων, εκφράζοντας την ολόπλευρη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων της efood με αφορμή τις σημερινές μοτοπορείες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ