Η καλοστημένη απάτη πίσω από τα κυκλώματα με τα πλαστά πιστοποιητικά – Πώς εξαπατούν τα θύματα

Η καλοστημένη απάτη πίσω από τα κυκλώματα με τα πλαστά πιστοποιητικά – Πώς εξαπατούν τα θύματα

Ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας μιλώντας στο MEGA, προειδοποιεί ότι αντί για πιστοποιητικό οι χρήστες θα έρθουν αντιμέτωποι με μια καλοστημένη απάτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο κ. Παπακώστας εξηγεί πως διατρέχουν μεγάλους κινδύνους όσοι επιχειρούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αφού εύκολα μπορεί κανείς να τους υποκλέψει τα προσωπικά τους στοιχεία.

Υπόσχονται πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά ο στόχος τους είναι διαφορετικός. Τα κυκλώματα που δρουν σε γνωστές πλατφόρμες του διαδικτύου θέλουν την άμεση πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των υποψήφιων αγοραστών.

Ο διευθυντής της δίωξης  ηλεκτρονικού εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας μιλώντας στο MEGA, προειδοποιεί ότι αντί για πιστοποιητικό οι χρήστες θα έρθουν αντιμέτωποι με μια καλοστημένη απάτη.

«Δεν θα το λάβεις ποτέ»

«Δε θα λάβεις ποτέ ένα τέτοιο πιστοποιητικό, προσπαθούν να τους εξαπατήσουν, να τους αποσπάσουν χρήματα μέσα από τα προσωπικά δεδομένα. Εάν στείλουν κάποιο πιστοποιητικό εννοείται ότι δεν θα έχει τα στοιχεία του πολίτη που ενδιαφέρεται να το αγοράσει. Θα έχει χάσει όμως χρήματα, θα έχει εξαπατηθεί καθώς θα πρέπει να γνωρίζεις τον αλγόριθμο για να παράγεις ένα τέτοιο πιστοποιητικό», δήλωσε ο Βασίλης Παπακώστας, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στόχος τους, όπως εξηγεί ο διευθυντής της δίωξης, είναι η υποκλοπή των προσωπικών μας δεδομένων.

«Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε. Πολλές φορές λέμε πως τα στοιχεία που δημοσιοποιούμε μπορούν κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Το ΑΜΚΑ, κινητό τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας μπορούν να πουληθούν σε κάποια αγορά».

Μάλιστα τα συγκεκριμένα γκρουπ στο διαδίκτυο απαριθμούν εκατοντάδες χρήστες, με τους διαχειριστές να υπόσχονται έκδοση πλαστών πιστοποιητικών σε όλο τον κόσμο.

Προφίλ εκτός… λειτουργίας

Τα προφίλ που δημιουργούνται για τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες μένουν ενεργά στα Social Media μόνο για λίγες ημέρες.

«Αυτά είτε τα κατεβάζουν οι ίδιοι γιατί κάνουν την δουλειά τους μέσα σε λίγες ημέρες και στη συνέχεια δημιουργούν ένα άλλο, αφού μπορώ να δημιουργήσω πολλά προφίλ σε λίγο διάστημα και το άλλο είναι όταν καταγγέλλονται ως απατηλά τα απενεργοποιούν τα ίδια τα μέσα».

Η ζήτηση για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ειδικούς το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί με τις απάτες να μην έχουν τελειωμό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ