Κυπριακό – Πρόθεση Γκουτέρες να διορίσει ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την επανέναρξη διαλόγου

Κυπριακό – Πρόθεση Γκουτέρες να διορίσει ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την επανέναρξη διαλόγου

Άτυπη συνάντηση με τον γγ γραμματέα του ΟΗΕ και τον ηγέτη του ψευδοκράτους είχε ο Νίκος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη

Σε γεύμα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, παρακάθησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νίκος Αναστασιάδης. Η άτυπη συνάντηση, υπό μορφή γεύματος, ξεκίνησε στις 13.15 (τοπική ώρα) στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη και ολοκληρώθηκε δύο ώρες αργότερα.

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ήταν μία «δημιουργική» συνάντηση.

Προσέθεσε ότι «βεβαίως, οι διαφορές καταγράφηκαν», σημειώνοντας: «Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και, βεβαίως, ανέπτυξα τη δική μας θέση, που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την εντολή του Γ.Γ. με βάση τα ψηφίσματα και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους για το πώς προχωρούμε, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, επίσης, πως η κυπριακή πλευρά δεν παρέλειψε να επισημάνει «όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία».

Και ανακοίνωσε πως ο γ.γ. του ΟΗΕ «φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου (special envoy), προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου».

Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί αύριο, Τρίτη, από τον ΟΗΕ, από το γραφείο του γενικού γραμματέα, «ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές».

Ερωτηθείς , αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση του με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «όχι προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει (κάτι τέτοιο)».

Ο κ. Αναστασιάδης, τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει πώς υποδέχθηκε ο γ.γ. του ΟΗΕ και ο Τατάρ την δική του πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60.

«Ο γενικός γραμματέας δεν είναι για να σχολιάζει θετικά ή αρνητικά. Εκείνο που συγκρατεί είναι οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά. Ο κ. Τατάρ διατηρεί τις δικές του θέσεις και, συνεπώς, σε ώτα μη ακουόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ