ΥΠΕΝ – Δύο νέα μέτρα για το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών

ΥΠΕΝ – Δύο νέα μέτρα για το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών

Στην Κομισιόν το αίτημα για τα «πράσινα» PPAs. Ρύθμιση για αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά πάρκα χωρίς όριο εγκατεστημένης ισχύος

Νέα μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτά αφορούν τις βιομηχανίες και για την εφαρμογή τους αξιοποιείται η «πράσινη» ενέργεια.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα και ενέργεια αναφέρθηκε σε δύο νέες πρωτοβουλίες.

Η πρώτη αφορά στη θέσπιση των «πράσινων» διμερών συμβολαίων ανάμεσα σε ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους καταναλωτές ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το υπουργείο θα στείλει στην Κομισιόν το σχέδιο του μηχανισμού που θα δίνει τη δυνατότητα στην ενεργοβόρο βιομηχανία να κάνει απευθείας συμβάσεις (PPAs) με τους ηλεκτροπαραγωγούς ώστε να προμηθεύεται «πράσινη» ενέργεια.

Η δεύτερη παρέμβαση, όπως ανήγγειλε ο υπουργός, είναι να θεσπίσει τη δυνατότητα της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις βιομηχανίες με συστήματα ΑΠΕ τα οποία θα μπορούν να εγκαθιστούν χωρίς να υπάρχει όριο ισχύος. Οι επιχειρήσεις απευθείας με καλώδιο από το φωτοβολταϊκό πάρκο θα μπορεί να παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται και το κόστος να συμψηφίζεται.

Εξάλλου ο υπουργός ΠΕΝ έκανε αναφορά και στα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κόστους των υψηλών τιμών ενέργειας στη διαδρομή… προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή.

Όπως είπε το ΤΕΜ θα έχει έσοδα από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων, από περιβαλλοντικά τέλη αλλά και από το κρατικό προϋπολογισμό. Από το ΤΕΜ, υπενθυμίζεται, ότι θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας είπε στη Βουλή πως σύντομα οι διατάξεις για τη σύσταση του Ταμείου θα κατατεθούν στη Βουλή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ