Το «φυσάει και δεν κρυώνει» η Τουρκία – Δεσμεύει με Navtex περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ

Το «φυσάει και δεν κρυώνει» η Τουρκία – Δεσμεύει με Navtex περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ

Με NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύει περιοχή που περικλείει το Καστελόριζο και εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ

Με ημέρα μετά τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η Τουρκία συνεχίζει την τακτική έντασης που έχει επαναφέρει το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύει περιοχή που περικλείει το Καστελόριζο και εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η ναυτική οδηγία, στη συγκεκριμένη περιοχή θα πραγματοποιήσει έρευνες το σκάφος YUNUS-S, μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 8 Οκτωβρίου στην ίδια περιοχή θα κινείται και το ερευνητικό σκάφος «Bilim-2», για το οποίο έχει δεσμευτεί μεγαλύτερη περιοχή. Οι έρευνες του «Bilim-2» θα πραγματοποιηθούν εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της περιοχής ευθύνης όπου τυπικά έχει δικαιοδοσία ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου για την έκδοση NAVTEX, όμως η Αγκυρα εξέδωσε δική της ΝΑVTEX αμφισβητώντας τις θέσεις της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως «τo τoυρκικό ναυτικό, το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα της περιοχής, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη «Γαλάζια Πατρίδα» και κυματίζει τη σημαία μας από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι και τον Ινδικό Ωκεανό και συμβάλλει στην περιφερειακή παγκόσμια ειρήνη».

Εκνευρισμός για την ελληνογαλλική συμφωνία

Ο εκνευρισμός της Αγκυρας για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι από χθες έκδηλος, με τα τουρκικά ΜΜΕ να «βλέπουν» την… Τουρκία πίσω από την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η Αθήνα, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατέληξε σε νέα συμφωνία με τη σύμμαχό της, Γαλλία» επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Milliyet, με τίτλο «Πολεμικά πλοία εναντίον της Τουρκίας», προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δημιουργήσει κλίμα.

Μάλιστα, κάνει αναφορά και στην αγορά των 24 Rafale από την Ελλάδα, «η οποία έλαβε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου».

«Αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» είναι ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας YeniSafak, η οποία αναπαράγει τις δηλώσεις του Μακρόν ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από την επιθετικότητα».

Στο ίδιο πνεύμα, αλλά εμφανώς πιο «ενοχλημένη», παρουσιάζεται η ιστοσελίδα haber3. Με τίτλο «ο φόβος της Ελλάδας για την Τουρκία έχει κόστος», υποστηρίζει ότι «η Αθήνα, που αντιμετωπίζει συχνά στρατιωτικά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, αγόρασε μια φρεγάτες πληρώνοντας 3 δισ. ευρώ στη Γαλλία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ