Στις 6 Οκτωβρίου συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας

Στις 6 Οκτωβρίου συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τη διεξαγωγή τους να γίνεται την επόμενη εβδομάδα, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες κάνουν γνωστό πως ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021

Με φόντο την ένταση των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο, τον «πόλεμο» με τις navtex μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς και την ενόχληση της Τουρκίας για τη στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία, Αθήνα και Αγκυρα συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τη διεξαγωγή τους να γίνεται την επόμενη εβδομάδα, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών εξέδωσαν λιτές ανακοινώσεις στις οποίες κάνουν γνωστό πως ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021.

Aπό ελληνικής πλευράς, στη σύνθεση της ομάδας παραμένει μόνο ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, καθώς θα αντικατασταθούν τόσο ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού όσο και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, από τον Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και η Ευαγγελία Γραμματίκα που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η τελευταία συνάντηση επί τουρκικού εδάφους είχε λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, παρόντος του Ιμπραήμ Καλίν, του στενότερου συνεργάτη του Ερντογάν, ενώ στην Αθήνα, στη συνάντηση είχε μετάσχει και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, ωστόσο γίνεται ένα βήμα για τη βελτίωση του κλίματος καθώς έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την τελευταία συνάντηση. Από την Αθήνα ξεκαθαρίζεται, πάντως, κατά την πάγια τακτική πως οι διμερείς επαφές με την Άγκυρα αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

O 63ος γύρος δεν αρχίζει και με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς μόλις λίγες ώρες πριν η Αγκυρα εκτόξευσε απειλές κατά της Ελλάδας με αφορμή την ελληνογαλλική συμφωνία.

Στην πρώτη ουσιαστικά επίσημη αντίδραση της γείτονος, που έρχεται σε συνέχεια του αρχικού μουδιάσματος και του εκνευρισμού όπως εκφραζόταν από τα τουρκικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο.

Θέσεις μάλιστα που, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Σχολιάζοντας αυτή καθ’ αυτή τη συμφωνία με τη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «μάταιες προσπάθειες» που «θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Κούνησε, δε, το δάχτυλο στην Ελλάδα ότι αντί για συνεργασία, επιλέγει την πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας. Μια πολιτική που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «θα βλάψει την ίδια (σ.σ. την Ελλάδα) και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Από την πλευρά της, η Αθήνα εκπέμπει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Ως προς την Τουρκία αυτό που επισημαίνεται είναι πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε πολλά θέματα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει τρόπος επίλυσης αυτών των διαφορών μέσω διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, ωστόσο σημειώνει πως «θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και για να το πράξουμε χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα».

Μαχητικά πέταξαν από δύο φορές πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, δε, η Τουρκία -όπως όλα δείχνουν- περνά ξανά στην πρακτική των ακραίων προκλήσεων αφού την Παρασκευή το πρωί τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τέσσερις υπερπτήσεις στις νησίδες Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι.

Ειδικότερα, στις 11:26 ζεύγος F-16 πέταξαν πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 29.000.

Άλλο ζεύγος F-16, στις 11:27 πέταξαν ξανά πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους σε χαμηλότερο ύψος στα 11.000 πόδια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ