Ουραγός της ΕΕ η Ελλάδα στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Ουραγός της ΕΕ η Ελλάδα στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Η Ελλάδα έπεσε 29 θέσεις από το 2006 και 14 θέσεις από την προηγούμενη μέτρηση μέχρι σήμερα, στην κατάταξη των χωρών με βάση την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Στην 98η θέση σε 156 χώρες του κόσμου όσον αφορά στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, βρίσκεται η Ελλάδα, με βάση το Global Gender Gap Index για το 2021.

Η Ελλάδα έπεσε 29 θέσεις από το 2006 και 14 θέσεις από την προηγούμενη μέτρηση μέχρι σήμερα, στην κατάταξη των χωρών με βάση την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, με επιδείνωση της θέσης της σε όλες τις επιμέρους υπό εξέταση κατηγορίες.   

Η παγκόσμια βαθμολογία για το χάσμα μεταξύ των φύλων, το 2021 είναι 67,7%. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο που πρέπει να κλείσει είναι στο 32,3%. Κατά μέσο όρο, το χάσμα διευρύνθηκε σχεδόν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.

Αυτή η συνολική διεύρυνση του παγκόσμιου χάσματος μεταξύ των φύλων αντικατοπτρίζεται επίσης στο γεγονός ότι ο αριθμός των χωρών που καταγράφουν τουλάχιστον οριακή βελτίωση είναι μικρότερος από τον αριθμό των χωρών που σημειώνουν ασθενέστερες επιδόσεις από πέρυσι.

Από τις 153 χώρες και οικονομίες που καλύπτονται τόσο φέτος όσο και το 2020, 98 έχουν βελτιώσει τη βαθμολογία τους, ενώ 55 έχουν υποχωρήσει ή σταματήσει.

Γεωγραφικά, οι πρώτες στις 10 θέσεις συνεχίζουν να κυριαρχούν σκανδιναβικές χώρες, όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία, που βρίσκονται στην στην πρώτη πεντάδα.

Το top 10 συμπληρώνεται από μία χώρα από την Ασία -Ειρηνικό (Νέα Ζηλανδία 4η), δύο χώρες της Υποσαχάριας (Ναμίμπια, 6η και Ρουάντα, 7η), μία χώρα από την Ανατολική Ευρώπη ( νεοεισερχόμενη στους κορυφαίους 10, Λιθουανία, 8η) και άλλες δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, 9η και Ελβετία, 10η, άλλη χώρα στο top-10 για πρώτη φορά).

Πέντε χώρες, αν και ξεκινούν από διαφορετικά επίπεδα ισοτιμίας φύλου, έχουν βελτιώσει τη βαθμολογία τους κατά τουλάχιστον 4,4 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο, χαρακτηρίζοντας τις πέντε πιο βελτιωμένες χώρες φέτος: Λιθουανία, Σερβία, Τιμόρ-Λέστε, Τόγκο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ