Κορωνοϊός – Οι μισοί ασθενείς θα εμφανίσουν μακρά Covid, προειδοποιεί νέα μελέτη

Κορωνοϊός – Οι μισοί ασθενείς θα εμφανίσουν μακρά Covid, προειδοποιεί νέα μελέτη

Πυρετός, πόνος κόπωση, δύσπνοια, δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα κινητικότητας είναι μερικά από τα συμπτώματα που καταγράφει η έρευνα,

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη στήριξη πρώην ασθενών της Covid-19 που υποφέρουν από συμπτώματα για μήνες, προειδοποιούν οι συντάκτες νέας μελέτης.

Όπως αναφέρουν στο  JAMA Network Open, οι οι μισοί και πλέον άνθρωποι που προσβάλλονται από κοροναϊό συνεχίζουν να πάσχουν από μακρά Covid έξι μήνες αργότερα.

Πυρετός, πόνος κόπωση, δύσπνοια, δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα κινητικότητας είναι μερικά από τα συμπτώματα που καταγράφει η έρευνα, η οποία έδειξε υψηλότερη συχνότητα μακράς Covid σε σχέση με προηγούμενες μελέτες.

Η διαφοροποίηση είναι εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς κάθε μελέτη μπορεί να δίνει διαφορετικό ορισμό στη μυστηριώδη πάθηση.

«Αν και ο επιπολασμός [συχνότητα] της μακράς Covid έχει υπολογιστεί σε προηγούμενες μελέτες, η νέα μελέτη εξέτασε μεγαλύτερο πληθυσμό, συμπεριλαμβάνοντας ασθενείς σε χώρες υψηλού, μέσου και χαμηλού εισοδήματος, και κάλυψε περισσότερα συμπτώματα. Πιστεύουμε επομένως ότι τα ευρήματά μας είναι αξιόπιστα» δήλωσε ο Βέρνον Τσιντσίλι, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Η μελέτη επανεξετάζει 57 προηγούμενες μελέτες για συνολικά 250.0000 μη εμβολιασμένους ασθενείς του κοροναϊού σε διάφορες χώρες. Το 79% των συμμετεχόντων είχε χρειαστεί νοσηλεία και το μεγαλύτερο μέρος ζει σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

 

Τα κυριότερα συμπτώματα έως και έξι μήνες μετά την ανάρρωση:

  • Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς –ενήλικες και παιδιά- ανέφεραν απώλεια βάρους, πυρετό ή πόνους
  • Ένας στους πέντε ανέφερε προβλήματα κινητικότηγτας
  • Ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί
  • Σχεδόν ένας στους τρεις διαγιγνώσκεται με διαταραχή γενικευμένου άγχους
  • Έξι στους δέκα παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα σε ακτινογραφίες θώρακα και περισσότεροι από ένας στους τέσσερις έχει δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος και αίσθημα παλμών είναι τα συχνότερα καρδιαγγειακά συμπτώματα
  • Σχεδόν ένας στους πέντε εμφανίζει τριχόπτωση ή εκζέματα
  • Κοιλιακός πόνος, μειωμένη όρεξη, διάρροια και έμετος είναι τα συχνότερα γαστρεντερικά συμπτώματα.

«Η επιβάρυνση της υγείας σε επιζώντες της Covid-19 είναι συντριπτική» σχολίασε ο Πάντι Σεντόγκο, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η μάχη με την Covid-19 δεν τελειώνει με την ανάρρωση από την οξεία λοίμωξη. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας».

Οι ερευνητές καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη την προειδοποίηση, καθώς προβλέπουν επιβάρυνση των συστημάτων υγείας λόγω της μακράς Covid.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ