Κακοκαιρία «Μπάλλος» – «Κόκκινος» συναγερμός για ακραία φαινόμενα – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία «Μπάλλος» – «Κόκκινος» συναγερμός για ακραία φαινόμενα – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ετοιμότητα. Στο τραπέζι σχέδιο για προληπτικές εκκενώσεις με τη βοήθεια του στρατού, σύσταση ενιαίων επιχειρησιακών κέντρων και μηνύματα από το 112. Ήδη ξεκίνησαν οι προειδοποιήσεις στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου.

«Mανιασμένος» έρχεται ο «Μπάλλος». Η νέα κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» τη χώρα βρίσκεται προ των πυλών. Με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τις καταιγίδες και τις χαλαζοπτώσεις θα ξεκινήσει την επέλαση της από αργά το βράδυ της Τετάρτης (13/10) προς Πέμπτη (14/10) και από τα δυτικά.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ένα σφοδρό κύμα και προειδοποιούν για πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές ενώ οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, ο «Μπάλλος», θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα δυτικά και έως την Παρασκευή θα δημιουργήσει προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της. Ειδικότερα:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
  • Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
  • Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης.
  • Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές.
  • Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

Από τα Επτάνησα ξεκινά ο «Μπάλλος» με έντονες βροχές και καταιγίδες

Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, αναφέρθηκε στην κακοκαιρία και όπως είπε θα ξεκινήσει από τα Επτάνησα αργά το βράδυ της Τετάρτης, όπου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένονται βροχές και καταιγίδες, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος πλημμυρών, καθώς κατά περιόδους τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Παράλληλα, θα πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ, ενώ η λήξη του συναγερμού αναμένεται από το Σάββατο, όπου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, οι οποίες θα εξασθενήσουν σταδιακά.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, σύσκεψη για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ.

Σε αυτή αποφασίστηκε να συσταθούν από σήμερα ενιαία επιχειρησιακά κέντρα σε περιφερειακό επίπεδο και ειδικότερα στις περιοχές όπου αναμένεται να πληγούν περισσότερο.

 

Παράλληλα, αποφασίστηκε ειδικός σχεδιασμός για προληπτικές εκκενώσεις περιοχών με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Όπως έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη, πρώτη προτεραιότητά μας είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά.

Θέλουμε να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε εκείνη τη στιγμή. Θα επιχειρήσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, να δράσουμε προληπτικά. Αυτή είναι η συναντίληψη που έχουμε, έτσι ώστε να λειτουργούμε και εκπαιδευτικά για αντίστοιχες μελλοντικές καταστάσεις.

Ενεργούμε, λοιπόν, προληπτικά και γι’ αυτό τονίζουμε: Οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως συζητήσαμε και χθες, καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα, να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με τις τωρινές εκτιμήσεις, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο την Πέμπτη το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας να έχουμε καταιγίδες κι αυτό είναι ένα ισχυρό δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί», είπε με το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός.

Μηνύματα από το 112

Όπως προανήγγειλε ο κ. Στυλιανίδης, θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του 112. Ήδη, οι προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία ξεκίνησαν να πηγαίνουν στα νησιά του Ιονίου.

Ειδικότερα, τα πρώτα μηνύματα έφτασαν σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά. Σύμφωνα με το μήνυμα, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που μπορεί να πλημμυρίσουν.

Στη συνέχεια αντίστοιχα μηνύματα πήγαν και στους κατοίκους της Πάτρας αφού η Δυτική Ελλάδα είναι μια από τις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

Σημειώνεται ότι ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή.

Όλες οι δυνάμεις τις Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και θα υπάρχει εκ των προτέρων διασπορά, ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα.

 

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες

Η Πολιτική Προστασία συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Ακολουθεί αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας.
  • Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία τοπικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.
  • Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στο νότιο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Nεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έκτακτα καιρικά φαινόμενα μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ