Χανιά – Πώς δρούσε η σπείρα εμπορίας όπλων – Οι κωδικές ονομασίες, τα κρυφά εργαστήρια και οι κρυψώνες

Χανιά – Πώς δρούσε η σπείρα εμπορίας όπλων – Οι κωδικές ονομασίες, τα κρυφά εργαστήρια και οι κρυψώνες

Αστυνομικές πηγές μιλούν για κέρδη πολλών χιλιάδων ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση της εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας όπλων, στα Χανιά.

Οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση πρόκειται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα εντός της ημέρας, ενώ οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, σοκάρουν.

Τα μέλη της οργάνωσης έκρυβαν τα όπλα, σε υπόγεια, στην ύπαιθρο, σε βαρέλια, μέχρι και σε σωλήνες.  

Οι κωδικές ονομασίες και ο 57χρονος απόστρατος

Οι καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των μελών της σπείρας, περιλαμβάνουν κωδικές ονομασίες και συνθηματικά.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, το όπλο το έλεγαν “μηχανάκι” και τις σφαίρες “φαγητό” ή “καύσιμα”. Ακόμα χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένα τα αρχικά, π.χ. φέρε ένα «καλά» για το καλάσνικοφ ή αναφέρονταν στη χώρα προέλευσης π.χ ο Γερμανός, ο Άγγλος αν το όπλο προερχόταν από τις αντίστοιχες χώρες.

Όπως υποστηρίζουν αστυνομικοί κύκλοι, οι εμπλεκόμενοι, τουλάχιστον οι βασικοί, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τα τρία παράνομα εργαστήρια οπλισμού που εντόπισαν οι Αρχές, δύο στην πόλη των Χανίων και ένα στην Κίσσαμο, πέραν από τα όπλα που εμπορεύονταν, ήταν σε θέση να κάνουν… θαύματα. 

Εκτός από τα όπλα που εμπορεύονταν, οι δράστες έβρισκαν παλιά και άχρηστα όπλα και τα μετέτρεπαν σε όπλα της “κούτας” ή μετέτρεπαν σε κανονικά όπλα ρέπλικες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του zarpanews.gr, ο πρώτος από τα μέλη της οργάνωσης που συνελήφθη πραγματοποιούσε παράνομα εργασίες συναρμολόγησης, επισκευής, βαψίματος κ.α. όπλων καθώς κατείχε γνώσεις οπλοτεχνικής, έχοντας εξασφαλίσει μάλιστα και παράνομο ειδικό χώρο.

Όπως προέκυψε είχε αναπτύξει μεγάλο πελατολόγιο, ενώ εκτελούσε και χρέη μεσάζοντα για εμπορία όπλων και φυσιγγίων μεταξύ τρίτων.

Ο “πυρήνας” φέρεται να είναι ένας 57χρονος απόστρατος, ο οποίος διατηρεί οπλοπωλείο στα Χανιά και μάλιστα στο όνομα της συζύγου του.

Τα κρυφά εργαστήρια

Στο υπόγειο του καταστήματος βρέθηκε ένα παράνομο εργαστήριο όπλων, πλήρως εξοπλισμένο, ενώ σε διαφορετικό δωμάτιο, και πάλι στο υπόγειο, εντοπίστηκε οπλισμός που εκτιμάται ότι είναι παράνομος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., συνεργαζόταν με έναν άλλο οπλουργό, όπου είναι ο τρίτος, για την επισκευή των όπλων, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.  

Καθένας από αυτούς, φέρεται να είχε από ένα παράνομο κρυφό εργαστήριο που έκανε τις μετατροπές στα όπλα.  

Η επιχείρηση μάλιστα της ΕΛ.ΑΣ., έγινε σε αυτά τα εργαστήρια όπου εντοπίστηκαν 34.000 ευρώ, 31 πολεμικά όπλα, 34 πιστόλια και περίστροφα, 13.000 φυσίγγια, 14 κάννες κυνηγετικών όπλων, 45 κορμοί κυνηγετικών όπλων, 4 σιγαστήρες και 70 γεμιστήρες. 

Προσπάθησε να το σκάσει με τα όπλα στα χέρια

Σύμφωνα με το cretalive, τα άλλα δύο παράνομα εργαστήρια όπλων βρέθηκαν να λειτουργούν,  το ένα στα Χανιά και αποδίδεται σε 63χρονο πρώην στρατιωτικό, το άλλο στο Καστέλλι Κισσάμου και συνδέεται με 57χρονο κτηνοτρόφο.

Μάλιστα, στην περίπτωση του Καστελλίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο 27χρονος γιος του 57χρονου επιχείρησε να διαφύγει, φορτωμένος με όπλα. Το κάδρο των συλλήψεων συμπληρώνουν δύο ακόμα άτομα σε Παλαιόχωρα και Αποκόρωνα, τα οποία φέρονται να αγόραζαν οπλισμό από τους προαναφερόμενους και τα μεταπωλούσαν. Αστυνομικές πηγές μιλούν για κέρδη πολλών χιλιάδων ευρώ.

Η διακίνηση των όπλων γίνονταν, κατά κύριο λόγο, με δέματα είτε μέσω εταιρειών κούριερ είτε με τα λεωφορεία της γραμμής, με αφετηρία τα Χανιά προς άλλες περιοχές και νομούς της Κρήτης.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που έγινε υπό την εποπτεία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξελίχθηκε ταυτόχρονα στην πόλη των Χανίων (σε δύο μέτωπα), στο Καστέλλι Κισσάμου, σε χωριό του Αποκόρωνα και στην Παλαιόχωρα, με την συμμετοχή δυνάμεων από το Ηράκλειο (ΟΠΚΕ Ηρακλείου), το Ρέθυμνο (ΟΠΚΕ Ρεθύμνου), ΤΑΕ Χανίων, καθώς και ομάδας της ΕΚΑΜ Κρήτης

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ