Άνγκελα Μέρκελ – Έφτασε στην Αθήνα – Η τελευταία επίσημη επίσκεψη ως καγκελάριος (vids)

Άνγκελα Μέρκελ – Έφτασε στην Αθήνα – Η τελευταία επίσημη επίσκεψη ως καγκελάριος (vids)

Πριν από λίγο προσγειώθηκε η Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Η απερχόμενη καγκελάριος θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό

Έφτασε στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού όπως αναφέρει η Αθήνα, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων. Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο στην καγκελάριο.

Ένας απολογισμός που γίνεται σε μια διαφορετική συγκυρία και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα η οποία, όπως σημειώνουν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για τις ισορροπίες εντός της ΕΕ αλλά και για την Ελλάδα, ενώ η κ. Μέρκελ έρχεται σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση και η πανδημία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Στο τραπέζι οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις

Στο τραπέζι των δύο ηγετών θα μπουν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, η Λιβύη και οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, θέμα που έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναδεικνύει τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού.

Οι δυο τους θα μιλήσουν και για την οικονομία και για τη συζήτηση για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες»

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσβλέπει στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πάντα ότι οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν «μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε: «Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία.»

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Μέρκελ

Το αυριανό πρόγραμμα της καγελαρίου αρχίζει στις 9 το πρωί με την ομιλία της σε νέους, που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 10:15 θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, στις 10:50, η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της καγκελαρίου στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣ προχωρεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής. Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης, 28 Οκτωβρίου και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, 29 Οκτωβρίου, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ