Καλάβρυτα 1943 – Τι λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας για τις αντιδράσεις στα περί «καλού» ναζί

Καλάβρυτα 1943 – Τι λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας για τις αντιδράσεις στα περί «καλού» ναζί

«Εμείς έχουμε πει ότι είναι μυθοπλασία η ταινία», λέει ο σκηνοθέτης

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος για την σκηνή που αναβιώνει τον μύθο, περί «καλού»ναζί, η ταινία «Καλάβρυτα 1943» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία επιχειρεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί: Τη σφαγή των Καλαβρύτων το Δεκέμβρη του 1943, οπότε και οι ναζί εκτέλεσαν 500 άτομα και έκαψαν το χωριό.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται ο ισχυρισμός ότι Αυστριακός ναζί στρατιώτης έσπασε την πόρτα του σχολείου της πόλης, για να σώσει τα αποκλεισμένα γυναικόπαιδα της περιοχής από το φλεγόμενο κτίριο . Οι δημιουργοί της ταινίας συμπεριέλαβαν στην ταινία τους, σκηνές που εμπνέονται από τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, προκαλώντας την αντίδραση της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Είναι μυθοπλασία
Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», μίλησε για τις αντιδάσεις στον ΑΝΤ1. Όπως δήλωσε ο Νικόλας Δημητρόπουλος, «εμείς έχουμε πει ότι είναι μυθοπλασία η ταινία και σκοπός ήταν να δείξει τα φρικαλέα πράγματα που έχουν κάνει οι ναζί στα Καλάβρυτα και στην Ελλάδα και το ποσό κακό έχει κάνει ο φασισμός γενικότερα».

 

Ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων, Τάκης Νικολάου, εκ των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που ήταν μέσα στο σχολείο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσπαθεί να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια.

Όπως λέει, «εγώ τότε ήμουν 22 μηνών, αλλά η μητέρα μου που είχε άλλα πέντε παιδιά αναγκάστηκε όταν ΄σπάσαν το τζάμι οι γυναίκες, μέσα σε αυτά και εγώ, μας βγάλαν από το παράθυρο. Εμένα με βρήκε μια θεία μου και δυο βδομάδες μετά με ΄φερε στη μάνα μου. Έξω υπήρχαν φρουροί με όπλα. Είναι δυνατόν να ανοίγανε μια πόρτα και να τους αφήσουνε να φύγουν;».

Οι δημιουργοί της ταινίας πάντως εξέφρασαν την λύπη τους για το γεγονός ότι η το έργο τους έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις, πριν ακόμα προβληθεί, καθώς όπως υποστηρίζουν προσπαθεί να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των Ναζί: Την «Σφαγή των Καλαβρύτων», τον Δεκέμβριο του 1943.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ