Κορωνοϊός – Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα νέα μέτρα και την επιδημιολογική κατάσταση – Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός – Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα νέα μέτρα και την επιδημιολογική κατάσταση – Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορικού κόσμου οι οποίοι παρουσίασαν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν και πρότειναν λύσεις.

Με σύσκεψη για τα νέα μέτρα του τέθηκαν σε ισχύ στους ανεμβολίαστους από το Σάββατο ξεκίνησε η εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορικού κόσμου οι οποίοι παρουσίασαν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν και πρότειναν λύσεις.

Στη συνάντηση εργασίας που προγραμματόστηκε για τις 10:00 το πρωί, θεσμικοί εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και της εστίασης συζήτησαν παρουσία πολλών υπουργών τα νέα μέτρα, ενώ αναλύθηκε και η επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της εστίασης, αφού παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την πτώση του τζίρου που αναμένεται να επέλθει μετά τις ανακοινώσεις για τους ανεμβολίαστους, πρότειναν μέτρα και παρουσίασαν αιτήματα για να μην πληγούν κι άλλο οι επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο μετά από δύο τόσο επιζήμια lockdown. 

Λουκέτα και συγκεντρώσεις για τα νέα μέτρα

Την ίδια ώρα αντιδράσεις στα κομμωτήρια φέρνουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τους επαγγελματίες του κλάδου να διαμαρτύρονται ότι καλούνται να μετατραπούν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και να προειδοποιούν ότι οι νέες αποφάσεις θα φέρουν άνθηση της παραοικονομίας με επισκέψεις στα σπίτια.

Ακόμα στην ανακοίνωση τους τα μέλη της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας κάνουν λόγο για σημαντικό περιορισμό στην λειτουργία των επιχειρήσεων και των εσόδων τους, και κλείνουν σήμερα τα καταστήματα τους σε όλη την Ελλάδα διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού.

Κουρείς και κομμωτές συγκεντρώθηκαν στις 9:30 στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, όπου θα καταθέσουν υπόμνημα διαμαρτυρίας και για την οικονομική βοήθεια που δεν έλαβε ο κλάδος.

Ζήτησαν την εξαίρεση τους από τα μέτρα καθώς τα καταστήματα τους υπάγονται σε αυτά του υγειονομικού ενδιαφέροντος και διασφαλίζουν την προστασία των πελατών με τα σωστά μέτρα υγιεινής.

Στο τραπέζι νέα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων και το «σφυροκόπημα» του ΕΣΥ

Σε κάθε περίπτωση η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά και θανάτων από κοροναϊό, έχει ήδη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ που καλείται να αντεπεξέλθει για τρίτη φορά στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, και με το προσωπικό του ήδη εξουθενωμένο από την μάχη κατά της πανδημίας τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι προτεραιότητα και επιλογή της είναι να μην καταφύγει σε ένα νέο locdown και να προστατεύσει τη λειτουργία της οικονομίας απέναντι στο τέταρτο κύμα που περικυκλώνει τη χώρα, με τους ειδικούς ωστόσο να εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και με αρκετούς να μιλούν για έξαρση μέσα στον Δεκέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης, που περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα έχει να κάνει με την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και το δεύτερο με τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων ιδίως στις «κόκκινες» περιοχές. 

Σε σχέση με το σύστημα υγείας εξετάζονται τα εξής μέτρα:

  • Να αυξηθούν οι κλίνες Covid, με αντίστοιχο περιορισμό κανονικών χειρουργείων
  • Συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για να απορροφήσουν τα non Cocid περιστατικά
  • Κίνητρα σε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ, και εάν αυτό δεν γίνει να προχωρήσει η επίταξή τους

Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ιδίως σε κόκκινες περιοχές. Εκτός από την τήρηση των νέων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο, είναι πιθανό και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας να εφαρμοστούν νέοι περιορισμοί.

Η αυστηροποίηση των μέτρων πιθανόν να περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση όρθιων σε χώρους διασκέδασης
  • Απαγόρευση μουσικής

Η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της ερχόμενης εβδομάδας, τόσο όσον αφορά την πορεία κρουσμάτων και σκληρών δεικτών, όσο και της πίεσης στο ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή οι υγειονομικοί κυρίως σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας μιλούν για εφημερίες που θυμίζουν ή και ξεπερνούν σε δυσκολία τις εφημερίες του Νοεμβρίου, ενώ απευθύνουν κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις.

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, που περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, χθες Κυριακή διασωληνώθηκαν ασθενείς εκτός ΜΕΘ και σήμερα το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι «ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου του 2020» κι απέδωσε την εκρηκτική εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη ειδικά, στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά, αλλά και στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.

Ίδια εικόνα και στην εφημερία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς χθες καταγράφηκαν 53 εισαγωγές covid19 και 17 ύποπτα περιστατικά. Να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα οι εισαγωγές ήταν μόλις 20 – 25 ανά εφημερία ενώ σήμερα έχει δοθεί και μια επιπλέον επιπλέον κλινική για να καλυφθούν τα περιστατικά. Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται επίσης με covid19 και οκτώ παιδιά από 20 ημερών έως 14 ετών ευτυχώς σε απλές κλίνες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ