Σούπερ μάρκετ – Νέα μέτρα!

Σούπερ μάρκετ – Νέα μέτρα!

Σουπερ μαρκετ: Εξετάζονται νέα μέτρα – Τι ισχύει μέχρι και σήμερα

Σουπερ μαρκετ: Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ της χώρας. Τι ισχύει σήμερα μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις.

Σκέψεις για νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ γίνονται από την κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός.

Είναι κοινό μυστικό πως όσο πλησιάζει ο χειμώνας η κατάσταση θα χειροτερεύει όλο και περισσότερο και θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες σκληρές επιλογές.

Δηλώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα έκανε σήμερα το πρωί στον Ant1 ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος είπε:

Σουπερ μαρκετ: Έρχονται νέα μέτρα;
“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους ανεμβολίαστους από την αγορά τροφίμων για το σπίτι τους, ωστόσο, η εικόνα που παρατηρείται με τον κόσμο να μπαίνει μαζικά στα σούπερ μάρκετ σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων, θέτει ζήτημα προς συζήτηση”.

Η παραπάνω δήλωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στα σούπερ μάρκετ σε περίπτωση που χειροτερέψει η κατάσταση με τον κορονοϊό.

Δηλώσεις αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ και τα rapid test έκανε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκλείσει την πρόσβαση σε εκείνη τη μειοψηφία των πολιτών που όχι μόνο δεν κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν κάνουν ούτε τεστ. «Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους αφήσεις να πεθάνουν της πείνας», τόνισε.

Σουπερ μαρκετ: Τι ισχύει σύμφωνα με το ΦΕΚ

-Τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

-Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Επιπλέον, με την κοινή υπουργική απόφαση καταργείται από σήμερα το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας το οποίο ίσχυε για τα σούπερ μάρκετ και ήταν από τις 7:00 έως τις 21:30 και για τα εμπορικά που ήταν από τις 7:00 έως τις 21:00.

Το ΦΕΚ αναφέρει επίσης την απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ των ατόμων -ένα άτομο ανά 2 τ.μ.- που ορίζεται στην τήρηση αποστάσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, είτε μικτούς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση τα μέτρα που ισχύσουν για όλες τις δραστηριότητες είναι:

-Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr):

σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου

σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Σουπερ μαρκετ: Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:
τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

-Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο.

-Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.

-Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Πάντως αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις του Υπουργού μάλλον αναφέρεται στην ενδεχόμενη αλλαγή της αναλογίας του ορίου ατόμων και τετραγωνικών μέτρων για να μην βλέπουμε εικόνες συνωστισμού λόγω της μαζικής προσέλευσης του κόσμου στα σούπερ μάρκετ.

Το κόλπο για να μπαίνουν στα μαγαζιά οι μη εμβολιασμένοι
Ειδικότερα, τουλάχιστον δύο «τρύπες» στα μέτρα και τους ελέγχους των αρχών έχουν ανακαλύψει πολίτες, οι οποίοι επιστρατεύουν μία σειρά από κόλπα για να μπορέσουν να διασκεδάσουν ανενόχλητοι, χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.

Από το πρώτο κιόλας Σαββατοκύριακο, έγινε σαφές πως τα μέτρα δεν μπορούν να τηρηθούν στο βαθμό που ήταν επιθυμητό, ενώ ήδη γίνονται προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να γίνουν πιο στοχευμένοι οι έλεγχοι στα κατάστηματα εστίασης.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα στη διασκέδαση ισχύουν από το περασμένο Σάββατο και για 15 ημέρες, οπότε και αναμένεται να επαναξιολογηθούν, ενώ σύμφωνα με αυτά μόνο οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασκεδάζουν σε κλειστούς χώρους εστίασης χωρίς περιορισμούς.

Καθώς οι επιχειρηματίες σπάνια κάνουν έλεγχο ταυτοπροσωπίας, το βασικό κόλπο όσων δεν έχουν κάνει εμβόλιο είναι να χρησιμοποιούν πιστοποιητικά φίλων ή συγγενών.

Εφόσον δεν ζητάει κανείς ταυτότητα, μπορούν έτσι να μπαίνουν ανενόχλητοι στα μαγαζιά.

Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη του pelop.gr για τα ΄όσα συμβαίνουν σε νυχτερινά μαγαζιά της Πάτρας:

«Μόνο εμένα μου ζήτησαν πιστοποιητικό πέντε φίλοι. Τους το έστειλα με μέιλ. Και φυσικά ποιος ζητάει στην είσοδο ταυτότητα ώστε να επιβεβαιώσει αν το όνομα του ατόμου που κρατά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι το ίδιο με αυτό της ταυτότητας;», ανέφερε πολίτης στο τοπικό μέσο.

Ένα άλλο γνωστό κόλπο που συνηθίζεται τελευταία σε μπαρ της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις είναι να γίνεται χρήση των στοών που θεωρούνται εξωτερικοί χώροι.

Κάπως έτσι, όσο πέφτει η θερμοκρασία, εμβολιασμένοι αλλά και ανεμβολίαστοι αναζητούν χώρους που προστατεύουν από κρύο και βροχή, με αποτέλεσμα γνωστές στοές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αποτελούν το τελευταίο διάστημα σημεία συνάντησης για τους νεολαίους.

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται ωστόσο και στο κέντρο της Αθήνας, στην παλιά Βουλή, όπου τα μαγαζιά που έχουν διαθέσιμο χώρο σε στοά να σφύζουν από κόσμο.

Πηγή:newsme.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ