Τον κώδωνα του κινδύνου για κρίση πείνας στους πρόσφυγες κρούουν 27 ΜΚΟ – «Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»

Τον κώδωνα του κινδύνου για κρίση πείνας στους πρόσφυγες κρούουν 27 ΜΚΟ – «Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»

«Οι γυναίκες στον καταυλισμό του Ελαιώνα μας λένε συνέχεια ότι τα παιδιά τους κλαίνε τη νύχτα από την πείνα. Οι μητέρες τώρα δεν έχουν λεφτά για βρεφικό γάλα, έτσι αντ' αυτού πολτοποιούν τα μπισκότα στο νερό».

Ηχηρό SOS για κρίση πείνας στους πρόσφυγες στην Ελλάδας στέλνουν 27 ΜΚΟ και οργανώσεις.

Για σχεδόν δύο μήνες, έως και το 60% των σημερινών κατοίκων των ελληνικών προσφυγικών καταυλισμών στην ηπειρωτική χώρα δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή τροφή.

Μετά την εφαρμογή, τον Οκτώβριο του 2021, νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι, η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες σε όσους έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου.

Ένας στους τέσσερις κατοίκους σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι γυναίκες και δύο στους πέντε είναι παιδιά, αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους.

«Οι γυναίκες στον καταυλισμό του Ελαιώνα μας λένε συνέχεια ότι τα παιδιά τους κλαίνε τη νύχτα από την πείνα. Οι μητέρες τώρα δεν έχουν λεφτά για βρεφικό γάλα, έτσι αντ’ αυτού πολτοποιούν τα μπισκότα στο νερό», είπε η Emily Wilson του Project Elea.

Ένας χρόνια άρρωστος πατέρας τριών παιδιών από το Αφγανιστάν ανέφερε πως «αν δεν φάω εγώ δεν πειράζει, αλλά δεν μπορώ να αφήσω τα μωρά μου να πεινάνε».

34.000 πρόσφυγες χωρίς χρηματική βοήθεια

Επιπλέον, περίπου 34.000 αιτούντες άσυλο έμειναν για δύο μήνες χωρίς χρηματική βοήθεια που προηγουμένως τους επέτρεπε να αγοράσουν τρόφιμα, ρούχα και άλλα βασικά είδη, σύμφωνα με την κοινή επιστολή.

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα χρηματικής βοήθειας διαχειριζόταν προηγουμένως η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, αλλά διεκόπη μετά την ανάληψη της διαχείρισής του από την ελληνική κυβέρνηση την 1η Οκτωβρίου 2021.

Η Μάρθα Ρούσου της IRC τονίζει πως οι ευάλωτοι και περιθωριοποιημένοι άνθρωποι ωθούνται στα άκρα.

«Τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο πεινασμένα. Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πάρουν λεωφορείο για να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες και οι οικογένειες δεν έχουν πόρους για να προετοιμαστούν για έναν κρύο χειμώνα».

Η διακοπή οικονομικής βοήθειας στερεί την αξιοπρέπεια στους αιτούντες άσυλο. Οι πρόσφυγες , που ήταν ήδη οικονομικά περιθωριοποιημένοι, καταφεύγουν στην επαιτεία και σε άλλους μηχανισμούς για να επιβιώσουν.

Δεν λαμβάνουν καν τρόφιμα

«Μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται είναι και οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο που δεν έχουν πρόσβαση σε καταλύματα ή υγειονομική περίθαλψη και δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν. Αυτό περιλαμβάνει πολλούς Αφγανούς και Σύρους πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν με βάση ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν δέχεται επιστροφές από την Ελλάδα».

Ορισμένοι αιτούντες άσυλο που ζουν εκτός των καταυλισμών ως δικαιούχοι του προγράμματος ESTIA είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Έχουν επίσης επηρεαστεί από τη διακοπή της παροχής οικονομικής βοήθειας, αλλά, σε αντίθεση με τους ανθρώπους στους καταυλισμούς, δεν λαμβάνουν έτοιμα τρόφιμα.

Χωρίς καν αυτή την εναλλακτική, εξαρτώνται πλήρως από τις τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς για να λαμβάνουν τρόφιμα, όπου αυτά είναι διαθέσιμα.

Η Anita Bay, Διευθύντρια της Save the Children Europe, δηλώνει πως «η κυβέρνηση της Ελλάδας τόσο με τις πράξεις όσο και με την αδράνειά της δημιουργεί κρίση πείνας στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στη χώρα. Είναι παράνομο και εντελώς απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό στην ΕΕ».

Οι ΜΚΟ ζητούν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κρίσης, μεταξύ άλλων από την ελληνική κυβέρνηση:

  • Να γίνει πολιτική προτεραιότητα η επανέναρξη των διανομών μετρητών.
  • Παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης με διανομή βασικών αγαθών ή κουπονιών για καταστήματα ή μεταφορά, σε αιτούντες άσυλο που λάμβαναν στο παρελθόν βοήθεια με μετρητά
  • Επαρκή και θρεπτικά τρόφιμα σε όλα τα άτομα που διαμένουν σε καταυλισμούς, ανεξάρτητα από το αν είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή έχουν απορριφθεί τα αιτήματά τους.

Υπογράφοντες φορείς:

  1. Action for Education
  2. Arsis – Association for the Social Support of Youth
  3. Babel Day Center
  4. Better Days
  5. Changemakers Lab
  6. ECHO100PLUS
  7. Equal Rights Beyond Borders
  8. Europe Must Act
  9. Fenix – Humanitarian Legal Aid
  10. Greek Council for Refugees (GCR)
  11. HIAS Greece
  12. HumanRights360
  13. INTERSOS
  14. INTERSOS Hellas
  15. I HAVE RIGHTS
  16. International Rescue Committee
  17. Jesuit Refugee Service Greece ( JRS Greece )
  18. Lighthouse Relief (LHR)
  19. Mobile Info Team (MIT)
  20. Refugee Legal Support
  21. Refugees International
  22. Safe Passage International
  23. Save the Children
  24. Still I Rise
  25. SolidarityNow
  26. Symbiosis-School of Political Studies in Greece, Council of Europe Network
  27. Terre des hommes Hellas

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ