Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία – Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία – Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν

Στη θέση του διορίστηκε, με απόφαση του τούρκου προέδρου, ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών υπέβαλε ο «τσάρος» της τουρκικής Οικονομίας, Λουτφί Ελβάν, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Όπως μεταδίδει του τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Στη θέση του διορίστηκε, με απόφαση του τούρκου προέδρου, ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί.

Ανάλογες φήμες για παραίτηση του τούρκου υπουργού Οικονομικών υπήρχαν και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να επιβεβαιώνονται. Αυτή τη φορά, όμως, που οι εμμονές του Ταγίπ Ερντογάν έχουν οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε αδιέξοδο, ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως αναζήτησε εξιλαστήριο θύμα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα.

Στo προεδρικό διάταγμα που υπογράφει ο Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αναφέρεται:

«Ο Νουρεντίν Νεμπάτι διορίζεται υπουργός Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, θέση η οποία έμεινε κενή από τον Λουτφί Ελβάν, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή του, αίτημα που έγινε δεκτό, σύμφωνα με τα άρθρα 104 και 106 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας». 

Ο Ερντογάν συνεχίζει τη ρητορική της μείωσης των επιτοκίων

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενόσω ο τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να κλείνει τα αυτιά στους αγανακτισμένους από τη φτωχοποίησή τους και στους οικονομολόγους που προειδοποιούν ότι η εμμονή στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων οδηγεί τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Μιλώντας την Τετάρτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της πολιτικής του υποστηρίζοντας ότι η χώρα ακολούθησε και ακολουθεί «ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» σε ό,τι αφορά την οικονομία της. «Αυτό που κάνουμε είναι σωστό» επέμεινε, παρά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και τον αυξημένο πληθωρισμό.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι παρεμβαίνει για να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα μήνα έχει χάσει και 40% από την αρχή της χρονιάς.

Την Τρίτη, το νόμισμα της χώρας έκανε νέα ιστορική βουτιά, χάνοντας σχεδόν 6% της αξίας του μέσα σε μία ημέρα σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Λίγο μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η τουρκική λίρα ανέκαμψε ελαφρώς και το μεσημέρι της Τετάρτης γύρω στις 13,10 λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο και 14,90 λίρες με ένα ευρώ.

«Ο κόσμος ολόκληρος ξέρει πως είμαι εναντίον των (υψηλών) επιτοκίων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ. Δεν ήμουν χθες και δεν θα είμαι αύριο» δήλωσε ο Ερντογάν για να προσθέσει ότι «η χώρα δεν θα επιστρέψει πια ποτέ στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι βασισμένο στα υψηλά επιτόκια».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εντολή του προέδρου, η ανεξάρτητη τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε και πάλι το βασικό της επιτόκιο το Νοέμβριο (από το 16% στο 15%) για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσια βάση, ποσοστό τέσσερις φορές υψηλότερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης.

Ο πληθωρισμός το Νοέμβριο, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, μπορεί να είναι υψηλότερος από 20%, σύμφωνα με ειδικούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ