Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Συντροφικά «μαχαιρώματα» του «παλιού καλού» ΠΑΣΟΚ ενόψει β’ γύρου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Συντροφικά «μαχαιρώματα» του «παλιού καλού» ΠΑΣΟΚ ενόψει β’ γύρου

Η «βόμβα» Παπανδρέου για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, οι επιθέσεις στον Ανδρουλάκη και η επόμενη μέρα

Πολώνεται όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα, το κλίμα για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Όλα δείχνουν ότι οι αβρότητες του πρώτου γύρου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, ετοιμάζονται για το δεύτερο γύρο, έχοντας σηκώσει τα μανίκια, όχι για δουλειά, αλλά για… καυγά.

Για την ακρίβεια, πάντως, «υποκινητής» των αντεγκλήσεων είναι ο πρώην πρωθυπουργός, που ήρθε δεύτερος την περασμένη Κυριακή με τον Νίκο Ανδρουλάκη να προηγείται με περίπου εννέα μονάδες.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήδη από την πρώτη ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, άρχισε τις επιθέσεις κατά του αντιπάλου του, εξαπολύοντας μια σειρά κατηγοριών, που ξεκινούν από το «δεν έχει θέσεις», περνούν στο «είναι άκαπνος» και «έχει παλαιοκομματικές αντιλήψεις», για να καταλήξουν στο «δεν είναι βουλευτής» και, άρα, η παράταξη θα έχει πρόβλημα ουσιαστικής εκπροσώπησης στη Βουλή, όταν θα πρέπει να δίνει μάχες απέναντι σε Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Το «κερασάκι στην τούρτα», όμως, ήρθε σήμερα, Πέμπτη, τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε ζήτημα για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καταγγελίες στην ΕΔΕΚΑΠ – την αρμόδια επιτροπή του κόμματος για τις εκλογές – σύμφωνα με τις οποίες βρέθηκαν στις κάλπες περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν.

«Διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο», αναφέρει χαρακτηριστικά, με επιστολή του στην ΕΔΕΚΑΠ ο κ. Παπανδρέου, που ζητά την «εις βάθος διερεύνηση» των καταγγελιών ώστε, εκτός των άλλων, να διασφαλιστεί η διαδικασία της προσεχούς Κυριακής.

Η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ:
«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων.

Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζητώ από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

Όπως είναι προφανές, οι περισσότεροι – και όχι μόνο τα μέσα ενημέρωσης – «είδαν» πίσω από την επιστολή Παπανδρέου καταγγελία για νοθεία στον πρώτο γύρο.

Ωστόσο, σε δεύτερη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, υπογραμμίζεται πως «ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής».

Όπως προστίθεται, μάλιστα, «ο Γιώργος Α. Παπανδρέου δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο».

Πράγματι, στην επιστολή Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ αναφέρεται πως ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ενημερώθηκε ότι υπήρξαν τέτοιες καταγγελίες προς την επιτροπή.

Από την άλλη πλευρά, όμως, όταν διαπιστεύονται για να ψηφίσουν – για παράδειγμα – 20 άνθρωποι και στην κάλπη βρίσκονται 40 ψηφοδέλτια, αν δεν το πεις «νοθεία», πώς θα το πεις; «Λαθάκι»;

Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση Παπανδρέου:
«Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

Η απάντηση Ανδρουλάκη στις καταγγελίες
Το όλο ζήτημα δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών, Νίκος Ανδρουλάκης.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της πλευράς Παπανδρέου, από το «στρατόπεδο» του Νίκου Ανδρουλάκη τονιζόταν πως αυτοί γίνονται τρεις μέρες μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων από την ΕΔΕΚΑΠ, στην οποία, άλλωστε, έχει την πλειοψηφία ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοινώνεται σήμερα, Πέμπτη, ότι υπάρχει θέμα με 164 εκλογικά τμήματα, τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη», σημείωναν πηγές προσκείμενες στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Στην ουσία, καταρρίπτει κάτι που αποφασίστηκε ομόφωνα από ένα όργανο στο οποίο έχει την πλειοψηφία» έλεγαν και κατέληγαν: «Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες πάνω μας, απαιτείται ευθύνη απ’ όλους».

Πού το πάει ο Παπανδρέου
Όσοι γνωρίζουν πολιτικά και προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου, ξέρουν καλά πως οι υψηλοί τόνοι δεν του ταιριάζουν και δεν τον χαρακτήρισαν ποτέ.

Συνεπώς, έχει προκαλέσει εντύπωση τις τελευταίες ημέρες η στρατηγική που ακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός απέναντι στον εσωκομματική του αντίπαλο.

Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δίνουν γι’ αυτή την «αλλαγή» τρεις βασικές εξηγήσεις:

Η πρώτη είναι και η αυτονόητη: Οι εκλογές είναι εκλογές και χωρίς να σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να λέγονται πάντα όλα «με το γάντι», αρκεί βεβαίως να μην ξεπερνούνται τα όρια του πολιτικού πολιτισμού – και εδώ που τα λέμε, δεν έχουν ξεπεραστεί, ακόμα τουλάχιστον – όταν πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση.

Η δεύτερη είναι η αναμενόμενη: Μιλάμε για έναν πρώην πρωθυπουργό της χώρας και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ασχέτως αν το εγκατέλειψε για να ιδρύσει το δικό του κόμμα, ΚΙΔΗΣΟ – για τον οποίο η επικράτηση ενός νέου, ηλικιακά, πολιτικού που δεν έχει καν «τριφτεί» στα έδρανα της Βουλής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παρ’ολίγον να βγει δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Παπανδρέου να μην περάσει καν στο β’ γύρο, είναι πράγματα… «δυσκολοχώνευτα

Η τρίτη είναι η λογική: Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και κατέκτησε μία μεγάλη εκλογική νίκη το 2009, συγκροτώντας μία δυνατή κοινοβουλευτική ομάδα, σύντομα κλήθηκε να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που «έσκασε» στα χέρια του, με τις γνωστές συνέπειες για τη χώρα, αλλά και για το κόμμα, όπως και για τον ίδιο.

Και στην πραγματικότητα, επιμένουν παλαιά στελέχη του χώρου, «δεν ξεπέρασε ποτέ» τον τρόπο με τον οποίο έφυγε από την πρωθυπουργία, αλλά και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την οποία κέρδισε ο βασικός του αντίπαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Γιώργος Παπανδρέου, άλλωστε, ουδέποτε έπαψε να μιλά «για τα συμφέροντα που τον έριξαν», ενώ από την αρχή απέδειξε πως δεν σκοπεύει να «καθίσει στον πάγκο».

Εν ολίγοις, καταλήγουν, όσο και αν ο ίδιος το αρνείται, επιδιώκει «να πάρει τη ρεβάνς», επιστρέφοντας στις ρίζες και, μάλιστα, από θέση ισχύος. Και προκειμένου να το κατορθώσει αυτό, δεν θα καταθέσει τα όπλα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ζητείται ενότητα για την επόμενη μέρα
Δεν είναι λίγοι, πάντως, όσοι αναρωτιούνται πώς θα εξασφαλιστεί η ενότητα την επόμενη μέρα των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, μετά τη δημιουργία αυτού του «πολεμικού» κλίματος μεταξύ των δύο διεκδικητών της ηγεσίας.

Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει «παρών» την επόμενη μέρα, όπως τόνισε και στην κινσυνέντευξή του στο MEGA, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν εκλεγεί πρόεδρος.

Πιο δυναμικά βγήκε μπροστά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης», τόνισε το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θα παίξει με την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης. Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές ‘παλαιών πρωταγωνιστών’, δεν θα ξαναπληγωθούν. Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη, ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου».

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε καθαρή εντολή την Κυριακή για την ανανέωση της παράταξης, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή το βράδυ θα είμαι πρόεδρος όλων, και αυτών που με ψήφισαν, και αυτών που δεν με ψήφισαν, και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να κάνει τα μέλη, τους φίλους μας, κλακαδόρους αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης», όπως είπε.

Όλα θα εξαρτηθούν – και αυτή τη φορά – από τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο, αλλά και από τη διαφορά των ποσοστών που θα καταγράψουν οι δύο υποψήφιοι.

Όσο πιο μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου και αυτή την Κυριακή, τόσο πιο δυναμική η επανεμφάνιση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό.

Και όσο μεγαλύτερη η διαφορά του νικητή από τον ηττημένο, τόσο πιο ισχυρή και η εντολή που θα λάβει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ