Έξαλλος με τον Νετανιάχου ο Τραμπ – «Να πάει να γ@@θεί»

Έξαλλος με τον Νετανιάχου ο Τραμπ – «Να πάει να γ@@θεί»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να συγχωρεί τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου επειδή συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις αμερικάνικες εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μιλήσει με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου από όταν ο τελευταίος συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Δεν έχω μιλήσει μαζί του από τότε. Να πάει να γ@@», είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, αποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των τότε ηγετών δεν ήταν τόσο καλές όσο έμοιαζαν.

Αποσπάσματα της συγκεκριμένης συνέντευξης, που έγινε για βιβλίο του πολιτικού δημοσιογράφου Μπάρακ Ραβίντ, δόθηκαν σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα και κυριαρχούν στα ισραηλινά ΜΜΕ. 

Σύμφωνα με την Jerusalem Post η οριστική ρήξη στις σχέσεις των δύο επήλθε πριν από σχεδόν έναν χρόνο όταν ο Νετανιάχου συνεχάρη για την εκλογή του τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πριν αλλά και ακριβώς μετά τις εκλογές, ο Τραμπ κατήγγειλε εκλογική απάτη αμφισβητούσε το αποτέλεσμα και ισχυριζόταν ότι εκείνος έπρεπε να είναι ο νικητής.

Η πρωτιά που «έκαψε» τον Νετανιάχου στα μάτια του Τραμπ

Ο Νετανιάχου ήταν ο πρώτος ηγέτης της Μέσης Ανατολής που σήκωσε το τηλέφωνο για να συγχαρεί τον ηγέτη των Δημοκρατικών Μπάιντεν, ωστόσο όπως επισημαίνουν δημοσιογράφοι χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας μήνας για να επικοινωνήσει με τον νέο πρόεδρο.

Ο Τραμπ παραχώρησε στον Ραβίντ δύο συνεντεύξεις, η μια από αυτές διάρκειας 90 λεπτών. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο Νετανιάχου τον πρόδωσε παρόλα όσα έκανε για εκείνον κατά τη θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Με πρόδωσε ο Μπίμπι»

«Το πρώτο άτομο που τον συνεχάρη, ήταν ο Μπίμπι Νετανιάχου, ο άνδρας για τον οποίο έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο» είπε ο Τραμπ. «Ο Μπίμπι μπορούσε να μην μιλήσει καθόλου. Έκανε  ένα τρομερό λάθος».

Πρόσθεσε επίσης: «Συμπαθούσα τον Μπίμπι. Ακόμη τον συμπαθώ. Αλλά επίσης μου αρέσει η πίστη. Το πρώτο άτομο που συνεχάρη τον Μπάιντεν ήταν ο Μπίμπι. Και όχι μόνο τον συνεχάρη αλλά το κατέγραψε κιόλας».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη συμφωνία για το Ιράν και για την μακρόχρονη φιλία και σχέση του με τον τωρινό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Είπε επίσης πως νιώθει ότι συγκεκριμένες πολιτικές που προώθησε κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο δεν αναγνωρίστηκαν όσο έπρεπε από τον Νετανιάχου, αναφέροντας μεταξύ άλλων την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν το 2019. Ένα χρόνο μετά, οικισμός στην περιοχή ονομάστηκε Ραμάτ Τραμπ προς τιμή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

«Ήταν μεγάλη υπόθεση», υπογράμμισε ο Τραμπ. «Ο κόσμος έλεγε τότε ότι ήταν ένα δώρο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων… Το έκανα πριν τις (σ.σ. ισραηλινές) εκλογές και αυτό τον βοήθησε (σ.σ. τον Νετανιάχου) πολύ – ίσως να είχε χάσει τις εκλογές χωρίς εμένα, η υπόθεση των Υψιπέδων του Γκολάν του έδωσε 10%-15% πάνω στις δημοσκόπηση».

Είναι δύσκολο στην πραγματικότητα να αποτιμήσει κανείς τη σημασία της υπόθεσης των Υψιπέδων του Γκολάν στη νίκη Νετανιάχου στις εκλογές. Ο Ραβίντ σημειώνει στο βιβλίο του ότι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του Απριλίου του 2019, δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας (IDI) έδειξε ότι το 66% των Εβραίων Ισραηλινών πίστευαν ότι η αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στην περιοχή ενίσχυε τον Νετανιάχου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ