Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ – Η επόμενη ημέρα – Οι τοποθετήσεις και τα υπονοούμενα των παλαιών στελεχών

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ – Η επόμενη ημέρα – Οι τοποθετήσεις και τα υπονοούμενα των παλαιών στελεχών

Αυτό που διακυβεύεται στο ΚΙΝΑΛ είναι η ενότητα την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Δύο μέρες μόνο έμειναν για την τελική έκβαση των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, ζουν στον… αστερισμό της συμμετοχής του κόσμου, η οποία την πρώτη Κυριακή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ευελπιστούν ότι και μεθαύριο η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι αντίστοιχη.

Την ίδια ώρα, αυτό που διακυβεύεται στο ΚΙΝΑΛ είναι η ενότητα την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών από τους δύο υποψήφιους προέδρους, κάθε άλλο παρά ενωτικές ήταν…

Ωστόσο κάποια από τα παλιά στελέχη του κόμματος, κρούουν καμπανάκι κινδύνου κάνοντας λόγο για «καπετανάτα του παρελθόντος» επιμένοντας στην ενότητα.

Παράλληλα, στο κάδρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, συνεχίζει να υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο οι καταγγελίες σε ότι αφορά στα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι τυχαίες, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας… βιάζεται για το αποτέλεσμα.

«Χωρίς αρχηγισμούς και καπετανάτα του παρελθόντος»

Ενόψει του β’ γύρου των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής τοποθετήθηκε με δήλωσή του το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζει ότι για να καταγραφεί ως ένας ιστορικός σταθμός στην πορεία της παράταξη η 5η Δεκέμβρη με τη συμμετοχή 270.000 πολιτών στην εκλογική διαδικασία, είναι βασική προϋπόθεση η ανασυγκρότηση και η αποκατάσταση της ενότητάς.

«Το έργο αυτό μόνο μία νέα γενιά στελεχών, με τη συμπαράσταση όλων μας, μπορεί να φέρει αποτελεσματικά εις πέρας», τονίζει. 

Παρέμβαση υπέρ του… ΚΙΝΑΛ και από τον Κώστα Σκανδαλίδη

Το ΚΙΝΑΛ έχει πλέον την δυνατότητα να πάει ψηλά, είπε σήμερα Παρασκευή και ο Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην μεγάλη προσέλευση του κόσμου, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το νικητή της κάλπης.

Χαρακτηρίζει «τεράστια προίκα για το κίνημα μας και τον επόμενο πρόεδρο» την «αθρόα προσέλευση» εκατοντάδων ψηφοφόρων, ενώ προβλέπει ότι και αυτή τη φορά θα ξεπεράσουν τις 200 χιλιάδες, όσοι προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

«Την περασμένη Κυριακή είχα πει ότι θα έρθουν 250 χιλιάδες και πάνω. Τώρα νομίζω ότι θα ξεπεράσουν τις 200 χιλιάδες. Είναι μια εκλογή που δείχνει μια δύναμη καινούργια που βγαίνει από τα κάτω, από τη βάση μας, που είναι πάρα πολύ σημαντική και νομίζω ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα έχει όλη τη δυνατότητα να τη μετατρέψει σε μια πραγματικά πολιτική δύναμη ισχυρή, που θα οδηγήσει την παράταξη μας στις επόμενες εκλογές με την ανασυγκρότηση του χώρου. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι μια εξέλιξη που όλοι την περιμέναμε πολλά χρόνια και τώρα φαίνεται για πρώτη φορά ότι είμαστε όχι απλά στο επίκεντρο αλλά έχουμε και την υποκειμενική και την αντικειμενική δυνατότητα να πάμε ψηλά», δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη του στην Τηλεόραση της Βουλής.

Έμμεση απάντηση Ανδρουλάκη στα περί…  νοθείας του Παπανδρέου

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Κανείς δε θα παίξει με την ενότητα της Δημοκρατικής παράταξης…Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές «παλαιών πρωταγωνιστών» δεν θα ξαναπληγωθούν… Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου» δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του στη Ρόδο στον απόηχο των καταγγελιών Παπανδρέου για το αδιάβλητο του α’ γύρου των εκλογών.

«Κυριακή το βράδυ θα είμαι πρόεδρος όλων, κι αυτών που με ψήφισαν κι αυτών που δεν με ψήφισαν… Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να κάνει τα μέλη, τους φίλους μας, κλακαδόρους αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Να μιλήσουμε στους πολλούς ούτε με λόγια, ούτε με μοιρολόγια, ούτε με τις πολυτέλειες του ΝΔ, ούτε και με τις δημαγωγίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε η ώρα του ΠΑΣΟΚ, να κτίσουμε το κόμμα μας από τα κάτω».

Ζητώ, πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, καθαρή εντολή ανανέωσης ενότητας και πολιτικής αυτονομίας γιατί έχουμε βαριά κληρονομία στις πλάτες μας. «Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει. Να σηκώσουμε την ιστορική ευθύνη. Ζητώ καθαρή εντολή ανανέωσης, και ενότητας, ζητώ από τους 270.000 που μας ψήφισαν να ξαναψηφίσουν» τόνισε.

«Είχα δεσμευτεί ότι σε όσες πόλεις της Ελλάδας δεν κατάφερα να πάω πριν την πρώτη Κυριακή, θα προσπαθήσω να πάω την δεύτερη αυτή εβδομάδα. Και θέλω εδώ από τη Ρόδο να απευθύνω μήνυμα ελπίδας, προς τους προοδευτικούς πολίτες που βλέπου ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Η παράταξη είναι εδώ, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας χάνουν τον ύπνο τους, γιατί καταλαβαίνουν ότι πια υπάρχει ένα κόμμα που 270.000 πολίτες δίνουν καθαρή εντολή.

Δεν μίλησα για νοθεία, απαντά ο Παπανδρέου

Για διαστρέβλωση των λεγομένων του σχετικά με τις καταγγελίες για παρατυπίες στον πρώτο γύρο των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», τονίζοντας ότι οι εκλογικές διαδικασίες της προσεχούς Κυριακής «πρέπει να είναι άψογες».

«Ήμουν πολύ καθαρός και πράγματι εξανίσταμαι πως τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν αυτά που λέω» τόνισε ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας πως κάτι αντίστοιχο έγινε και με τη φράση του «λεφτά υπάρχουν».

Όπως είπε ο ίδιος όπως και όλοι οι συνυποψήφιοί του δέχθηκαν καταγγελίες για προβλήματα στη διαδικασία κάτι που επιβεβαίωσε το αρμόδιο όργανο και ζήτησε να διερευνούν ενόψει του δεύτερου γύρου. Πρόσθεσε μάλιστα πως είναι θεματοφύλακας και εγγυητής της διαδικασίας που ο εκείνος ξεκίνησε το 2004.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι η μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν έχει κριθεί καθώς τώρα είναι το β’ ημίχρονο με διαφορετικό διακύβευμα.

Ο κόσμος πρόσθεσε, σε αυτό τον δεύτερο γύρο θα επιλέξει όχι τον υποψήφιο που του αρέσει περισσότερο, αλλά ποιος μπορεί να ηγηθεί της παράταξης, να την μεγαλώσει, να την κάνει ισχυρή πλειοψηφούσα δύναμη, να έχει το διεθνές κύρος «αλλά να μπορεί να παλέψει και στη βουλή».

Δεν με στήριξαν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τα άλλα, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση αν έχει νέα πράγματα να δώσει στο ΚΙΝΑΛ, σημείωσε πως οι θέσεις του είναι γνωστές και είναι γνωστές οι μάχες που έχει δώσει.

Δήλωσε επίσης ότι δεν θεωρεί ότι τον στήριξαν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που διαφωνούσαν με την εκλογή του κ. Λοβέρδου.

«Εγώ μπορώ να αντιπαρατεθώ και το γνωρίζουν», είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς αυτή την στιγμή αναδεικνύουμε αυτή τη στιγμή την ταυτότητα μας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ.

 

Ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Πριν δύο μέρες ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για ανάμειξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Λοβέρδος είπε: «Υπήρχε γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου» στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, «από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν οργανωμένα και ψήφισαν», αλλά «δεν ψήφισε ο κόσμος της ΝΔ, πέρα από σποραδικές εμφανίσεις κάποιων» από το κυβερνών κόμμα».

 

«Από ότι μου λένε, γιατί εγώ δεν το έζησα αφού δεν ήμουν όλη ημέρα στα εκλογικά τμήματα, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε “γραμμή” για συγκεκριμένο υποψήφιο. Έχω εκτίμηση για ποιον, αλλά δεν μπορώ να πω το όνομα. Δεν με ενόχλησε αυτό, δεν το καταγγέλλω. Αυτό ανέβασε και τη συμμετοχή. Μια χαρά. Το στοίχημα για τη νέα ηγεσία θα είναι να κρατήσει αυτό τον κόσμο», δήλωσε, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά του Γιώργου Παπανδρέου.

Τσίπρας: Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει αργά ή γρήγορα να πάρει θέση: Με ΣΥΡΙΖΑ ή με ΝΔ

Τα λεγόμενα του Ανδρέα Λοβέρδου δεν σχολιάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε ενδιαφέρεται έντονα για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ήπειρος ΤV, με αφορμή την περιοδεία του στα Γιάννενα, τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, χωρίς να αναφερθεί προσωπικά στους μονομάχους του δεύτερου γύρου. Είπε όμως ότι το ΚΙΝΑΛ αργά ή γρήγορα θα κληθεί να πάρει θέση με ποιον από τους δύο: Τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ καθώς όπως συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με την Δημοκρατική Παράταξη».

Τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε τα επίσημα και οριστικά αποτελέσματα του Α΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συγκέντρωσε 98.431 ψήφους (36,88%), δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου τον οποίο ψήφισαν 74.093 ψηφοφόροι (27,97%), τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.411 ψήφους (25,98%), στη τέταρτη θέση ο Παύλος Χρηστίδης με 8.642 ψήφους (3,25%), πέμπτος ο Παύλος Γερουλάνος που συγκέντρωσε 7.946 ψήφους (2,92%) και στην έκτη θέση ο Χάρης Καστανίδης με 7.824 ψήφους (2,94%).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτευσε σε όλες τις περιφέρειες εκτός της Δυτικής Ελλάδας, όπου πρώτος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και της Αττικής, όπου πρώτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτος και στις ψήφους των Αποδήμων.

Συνολικά ψήφισαν 270.706 πολίτες, ενώ έγκυρα ήταν 268.798 ψηφοδέλτια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ