Θεοδωρίδου – Τι θα ισχύσει με την τρίτη δόση εμβολίου για τα παιδιά

Θεοδωρίδου – Τι θα ισχύσει με την τρίτη δόση εμβολίου για τα παιδιά

Η Μαρία Θεοδωρίδου στην επίσημη ενημέρωση των συντακτών Υγείας αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών. Η επιτροπή εισηγήθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, όπως είπε για τρεις λόγους: για την προστασία τους, για την απρόσκοπτη παρακολούθηση της διά ζώσης εκπαίδευσης αλλά και για την συνολική επιβράδυνση της πανδημίας μέσω της αύξησης των εμβολιασμών.

Σε σχέση με τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και μολυνθούν από κοροναϊό, δημοσιεύτηκε μια μελέτη αναφορικά με τον κίνδυνο εισαγωγής παιδιών για νοσηλεία με μη ελεγχόμενο άσθμα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής για νοσηλεία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες και τρίτη δόση

Υπενθύμισε ότι το εμβόλιο που χορηγείται στα παιδιά έχει μικρότερη δοσολογία από αυτή των ανηλίκων και γίνεται σε δύο δόσεις. Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει η δόση εμβολίου γίνεται μετά από τρεις μήνες.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι ότι ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του κοροναϊού δεν θα πρέπει να εμποδίσει το συνολικό εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών.

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Όπως είπε οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις όπως μετά και από άλλους εμβολιασμούς, κάτι που φαίνεται από τα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν χορηγηθεί στα παιδιά.

Αναφορικά με την τρίτη δόση, η Επιτροπή έχει εισηγηθεί τη χορήγησή της σε ευπαθή παιδιά άνω των 12 ετών, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλη πρόταση για εμβολιασμό παιδιών με την τρίτη δόση.

Αναφορικά με τις χρόνιες αλλεργίες είναι πολύ συχνές στα παιδιά, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο εώς απίθανο κάποιο παιδί να είναι αλλεργικό σε κάποιο συστατικό του εμβολίου

Όμικρον

Για την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας. Ωστόσο υπάρχουν και αισιόδοξα σημάδια. Αυτά είναι η νόσηση σε άτομα κάτω των 50 ετών, όπως και η μειωμένη θνητότητα. Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε, πως ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Σχετικά με την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη του CDC όπου φαίνεται πως μειώνεται η θνητότητα κατά 90% και 20 φορές ο κίνδυνος της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο της τέταρτης δόσης, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν, ωστόσο η ίδια διατύπωσε την άποψη ότι η τέταρτη δόση θα ήταν καλό να γίνει μετά από διάστημα ενός έτους, όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ