Αυγενάκης – «Έτοιμη η ΚΥΑ για τη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων από το στοίχημα»

Αυγενάκης – «Έτοιμη η ΚΥΑ για τη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων από το στοίχημα»

Τον πλήρη απολογισμό των πεπραγμένων για το 2021 και τον προγραμματισμό για το προσεχές έτος έκανε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Για τους στόχους και τον προγραμματισμό στον τομέα του Αθλητισμού και το 2022, αναφέροντας αναλυτικά τον απολογισμό του 2021, μίλησε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

«Έχουμε πλέον συμπληρώσει 30 μήνες ουσιαστικής δουλειάς και μεταρρυθμίσεων. Δουλειάς η οποία είχε και έχει στο επίκεντρό της
* την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού,
* την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού,
* την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, προς όφελος των αθλητών και των αθλουμένων, αλλά και
* την προώθηση των αξιών του αθλητισμού και του Ολυμπισμού στην κοινωνία»,
τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και υπενθύμισε ότι τους τελευταίους 12 μήνες καταβλήθηκαν συνολικά 64 εκατ. ευρώ σε ερασιτεχνικό αθλητισμό (Ομοσπονδίες, σωματεία, αθλητές), αλλά και επαγγελματικό, ενώ αναμένεται τις προσεχείς ημέρες μια ακόμα γενναία καταβολή από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων
> τη διαρκή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών σε όλη την Ελλάδα και την αξιοποίηση των εμβληματικών, πλην παραμελημένων, Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με εγκεκριμένα Έργα άνω των 250 εκατ. ευρώ,
> την επιστροφή της χώρας μας στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι, με την πλήρη συμμόρφωσή της στους κώδικες αντι-ντόπινγκ του WADA και τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ,
> την πρωτοπορία της στην αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων με την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας,
> την τάξη και τη διαφάνεια που εγκαθιδρύεται με τα Μητρώα Αθλητικών Σωματείων, Προπονητών, Αθλητών, με το αξιοκρατικό σύστημα «Χίλων» για τις επιχορηγήσεις Ομοσπονδιών και με την ψηφιακή πλατφόρμα «Πέλοπας» για την καταγραφή των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ,
> την εξωστρέφεια και τα κέρδη της χώρας από την προβολή της στο εξωτερικό με την ανάληψη και διοργάνωση σπουδαίων γεγονότων όπως το Ράλλυ Ακρόπολις, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Ο προϋπολογισμός που συζητάμε, χαρακτηρίζεται από την αλλαγή σελίδας που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας, επουλώνοντας τις πληγές που άφησε η πανδημία. Θέτει γερές βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δημιουργώντας ένα μέλλον με αισιοδοξία και θετικές προοπτικές.

Ναι, πράγματι, η εξέλιξη της πανδημίας προκαλεί παγκόσμια αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας και τις αντοχές των συστημάτων. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του 2022 αναδεικνύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, απαντά με επάρκεια στις προκλήσεις και ενσωματώνει πολιτικές που συνδυάζουν οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Κυρίως, διέπεται από την τήρηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού μας. Δεσμευτήκαμε από την πρώτη στιγμή για τη στήριξη της κοινωνίας και το κάναμε πράξη με μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους κλάδους της οικονομίας.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω μερικά βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού, τα οποία καθορίζουν τις βασικές στοχεύσεις της χώρας:
* Η οικονομία μας βασίζεται στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και φυσικά την «πράσινη» μετάβαση, με κύριο άξονα το «Ελλάδα 2.0».
* Το οικονομικό μας μοντέλο αποτελεί πόλος έλξης επενδύσεων. Έχουν ξεμπλοκάρει επενδυτικά σχέδια, που είχαν μείνει βαλτωμένα για χρόνια. Επιπλέον, προσελκύει νέες επενδύσεις, δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα περιλαμβάνει πρόσθετες μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, των νοικοκυριών και της νέας γενιάς.

Και βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι ήδη ο αριθμός των ανέργων είναι ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο του 2010, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων είναι ο υψηλότερος από τον Ιούνιο του 2011.

Τα δεδομένα αυτά μπορούν να σημάνουν την απαρχή της επιστροφής των νέων στην πατρίδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν βασικό μας σκοπό. Να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστήσουμε ξανά τη χώρα μας έναν τόπο δημιουργίας και εκπλήρωσης των επαγγελματικών στόχων των παιδιών μας.

Ο Προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση μπορεί και έχει άμεσα αντανακλαστικά και αντιδρά άμεσα στις έκτακτες συνθήκες που προκύπτουν, παρεμβαίνοντας με σύνεση και αποφασιστικότητα.

Σε ότι αφορά στον τομέα του Αθλητισμού, έχουμε πλέον συμπληρώσει 30 μήνες ουσιαστικής δουλειάς και μεταρρυθμίσεων. Δουλειάς η οποία είχε και έχει στο επίκεντρό της
* την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού,
* την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού,
* την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, προς όφελος των αθλητών και των αθλουμένων, αλλά και
* την προώθηση των αξιών του αθλητισμού και του Ολυμπισμού στην κοινωνία.
Μια δουλειά, η οποία έγινε κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που μας επέβαλε η πανδημία.
Μια δουλειά που πλέον έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, όχι μόνο στην αθλητική οικογένεια, αλλά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν αντιλαμβανόμασταν ότι ο τομέας του αθλητισμού καταπονήθηκε σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πρωταθλήματα διακόπηκαν, διεθνείς διοργανώσεις που με κόπο διεκδικήσαμε και προγραμματίσαμε ανεστάλησαν, εγκαταστάσεις έκλεισαν.

Βίωσα από κοντά την συναισθηματική πίεση όλων όσων αναγκάστηκαν να στερηθούν το δεύτερο σπίτι τους, τον χώρο που αθλούνται και να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι τους.

Όμως, θυμίζω ότι δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια για την ουσιαστική οικονομική στήριξη του αθλητισμού στο σύνολό του. Μεριμνήσαμε αστραπιαία για την ένταξη των αθλητικών σωματείων στην κοινωνική ομπρέλα αντιμετώπισης των συνεπειών από τον κορωνοϊό, με την υπαγωγή τους στους επιπλέον ΚΑΔ για τα Μέτρα Στήριξης.

Τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, προχώρησαν και το 2021 (όπως και το 2020) σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

Με βασική φιλοσοφία την ουσιαστική στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προχωρήσαμε στην απευθείας επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων για την άμεση ενίσχυσή τους.
Κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία 12 χρόνια. Με απόλυτη διαφάνεια και πάνω από όλα, με αντικειμενικά κριτήρια.

Πρόκειται για τον ορισμό της άμεσης στήριξης της βάσης του αθλητισμού. Μια επανάσταση του αυτονοήτου, όπως ανέφεραν και τα ίδια τα αθλητικά σωματεία!
Στις αρχές Μαΐου 2021 είχαν καταβληθεί και οι δύο φάσεις της οικονομικής ενίσχυσης, σε συνολικά 4.691 ερασιτεχνικά σωματεία -νόμιμα, ενεργά και εγγεγραμμένα στο Μητρώο του Υφυπουργείου Αθλητισμού- που ανέρχεται στο ποσό των 13.268.500€

Με το ν. 4819/2021 ψηφίσαμε διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές, ορίζοντας ότι όσοι αγωνίζονται σε σωματεία που συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα των ερασιτεχνικών κατηγοριών, δύνανται να υπογράφουν σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες ομοσπονδίες.
Θα μπορούν, δηλαδή, να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.
Αν αυτή η διάταξη υπήρχε νωρίτερα, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Και φυσικά, προβλέψαμε την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που προκύπτουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων.
Θεσπίσαμε να περιέρχεται στο Υφυπουργείο Αθλητισμού το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, εκείνα που δημιουργούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών, προκειμένου να διατεθούν στον αθλητισμό.
Από αυτά, το 50% διανέμεται στον επαγγελματικό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Ήδη ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δόθηκαν άμεσα προκαταβολές στον επαγγελματικό αθλητισμό, ύψους 31 εκατ. €.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από τα κέρδη του στοιχήματος, βρίσκεται στο στάδιο της δημοσίευσης η σχετική ΚΥΑ. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες, η ΚΥΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιό της και αναμένεται η υπογραφή του κ. Σκυλακάκη.
Επίσης, στην ίδια ΚΥΑ, εξειδικεύονται τα ποσοστά διανομής από τη συμμετοχή των ερασιτεχνικών σωματείων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και εκείνα για τις Εθνικές ομάδες.
Να διευκρινίσουμε ότι δικαιούχα της χρηματοδότησης είναι μόνο τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ για το 2021.
Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε ένα δίκαιο σύστημα βασισμένο στις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Β. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Έχουμε κάνει άλματα προόδου στο πεδίο της καταπολέμησης του ντόπινγκ.
Κυρώσαμε τον Αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ και συμμορφωθήκαμε πλήρως με τη διεθνή πρακτική.
Είμαστε πολύ περήφανοι, διότι από την περιφρόνηση και τη δυσμένεια, χάρη στην τεράστια προσπάθεια του ΕΟΚΑΝ, πριν από λίγες μέρες ευοδώθηκαν στο 100% οι προσπάθειες πολλών μηνών για να εναρμονιστούμε –επιτέλους- στις δεκάδες παρατηρήσεις του WADA, τις οποίες κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Με επίσημη ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, η Ελλάδα ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ σε καθεστώς επιτήρησης, αλλά στη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα. Ενώ, παραμένουν σε καθεστώς επιτήρησης χώρες με μεγάλη αθλητική παράδοση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ρουμανία κ.ά.

Γ. ΕΠΑΘΛΑ

Πρωτοφανής δουλειά έχει γίνει και στο πεδίο της αντιμετώπισης της χειραγώγησης αγώνων.
Συστήσαμε την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), έναν ενεργό μηχανισμό διαχείρισης των αναφορών για κάθε μορφής χειραγώγηση, με τη συνεργασία θεσμικών φορέων, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, η Ελληνική Αστυνομία και ο Αθλητικός Εισαγγελέας.

Ήδη καλλιεργούμε την ανάπτυξη συνεργασιών για την προβολή του μηχανισμού της ΕΠΑΘΛΑ και την κοινωνική ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων.

Δ. ΜΗΤΡΩΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Τελειώσαμε οριστικά την απόλυτη προχειρότητα που επικρατούσε στο πεδίο των αθλητικών σωματείων, με την κάθε Ομοσπονδία να δηλώνει κατά προσέγγιση αριθμούς, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Με την αμέριστη στήριξη της αθλητικής οικογένειας, το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητικού μας οικοδομήματος.
Οι διοικήσεις των σωματείων κατάλαβαν, μέσα από αυτή τη δυναμική διαδικασία, ότι το νοικοκύρεμα και η διαφάνεια επιβραβεύονται. Και «αγκάλιασαν» την πρωτοβουλία μας.

Πλέον, το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων διαθέτει 5.202 εγγεγραμμένα αθλητικά σωματεία και οι έλεγχοι στις αιτήσεις των σωματείων που δεν έχουν ακόμα τακτοποιηθεί συνεχίζονται. Και, όπως ανέφερα ήδη, θα πάρουν χρηματοδότηση από τη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων.

Με στόχο την επικράτηση συνθηκών διαφάνειας παντού, σχεδιάζουμε άμεσα το Μητρώο Προπονητών και ακολουθεί το Μητρώο Αθλητών.

Ε. ΧΙΛΩΝ

Φυσικά, διαφάνεια έχουμε πλέον και στις αθλητικές Ομοσπονδίες. Υπενθυμίζω ότι μία από τις πρώτες μας θεσμικές ενέργειες ήταν η δημιουργία ενός συστήματος που εξασφαλίζει αξιοκρατία και διαφάνεια στις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών.

Κάναμε πράξη το πρωτοποριακό σύστημα αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ». Πετύχαμε, ώστε οι επιχορηγήσεις να μοιραστούν στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων και αυτό έγινε αποδεκτό από όλους.
Έτσι, προχωρήσαμε στην κατανομή των επιχορηγήσεων για το 2021, συνολικού ύψους 18.306.200€, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω και των υποχρεώσεών τους στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

ΣΤ. ΠΡΙΜ ΑΘΛΗΤΩΝ

Προχωρήσαμε τη διαδικασία καταβολής των πριμ διακεκριμένων αθλητών και προπονητών για το 2018, ύψους 1.173.300€ και έχει δρομολογηθεί η καταβολή των πριμ και του 2019.

Ζ. ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Από τις κεντρικές μας πολιτικές είναι και η παροχή προς την αθλητική οικογένεια σύγχρονων και ασφαλών αθλητικών υποδομών, κέντρων ανάπτυξης όλων των αθλημάτων, ανεξαιρέτως.

Η χώρα μας όφειλε να έχει αθλητικούς χώρους – στολίδια κι αυτό γίνεται πράξη χάρη σε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης που υλοποιούμε στις αθλητικές υποδομές μας:

* Χορηγήσαμε πάνω από 22 εκατ. ευρώ στις Εθνικές Αθλητικές μας Εγκαταστάσεις.
* Με έργα συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις και οραματιζόμαστε ένα υπερσύγχρονο Ο.Α.Κ.Α. ως υπερτοπικό πόλος αθλητικού, τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού, με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 56,4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
* Αντιστοίχως, υλοποιούμε σχέδιο αξιοποίησης ώστε να αποτελέσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Φάληρο και ο περιβάλλον χώρος του Σ.Ε.Φ. πόλο δραστηριοτήτων αθλητισμού, αναψυχής, πολιτισμού και τουρισμού μητροπολιτικής εμβέλειας.
* Συγκροτημένο σχέδιο αξιοποίησης παρουσιάσαμε και για το Ολυμπιακό Χωριό, ακόμη μια παραμελημένη Ολυμπιακή εγκατάσταση.
Θέσαμε τέρμα στην παρακμή του, συστήσαμε ΝΠΔΔ και δημιουργούμε ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, με πρόσθετες εδαφικές εκτάσεις, που θα αποτελέσει κοιτίδα εναλλακτικού αθλητισμού.
* Την περασμένη Δευτέρα «ξεπαγώσαμε» ακόμα μια εμβληματική αθλητική εγκατάσταση, το «Σπίτι του Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ» στην Παιανία.
Σε άριστη συνεργασία με τον Δήμο Παιανίας και την Περιφέρεια Αττικής, προχωράμε στην «ανάσταση» των εγκαταστάσεων, που συγκαταλέγονταν στις κορυφαίες της Ευρώπης, προκειμένου να αποδοθούν στην αθλητική οικογένεια.
* Έχουμε δεσμευθεί για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση όλης της Ολυμπιακής κληρονομιάς του 2004. Κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας (Άνω Λιόσια, πολυαίθουσα του κλειστού της Ξιφασκίας που μεταφέρεται στα Ιωάννινα, Σκοπευτήριο Βύρωνα κλπ).

Την ίδια ώρα έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε ακόμη περισσότερα ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών υποδομών σε όλη τη χώρα.
Κι επειδή η απορροφητικότητα είναι υψηλή, πετύχαμε την αύξηση του ορίου των πιστώσεών μας σε 320 ενεργά αθλητικά έργα.
Με την ίδια διάθεση για την αναβάθμιση των υποδομών μας κινούμαστε και με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, για το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», έχουμε εγκρίνει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, έργα συνολικού ύψους 121 εκατ. ευρώ και για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτση» έργα συνολικού ύψους 59,7 εκατ. ευρώ.

Η. ΠΕΛΟΠΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφιακή πλατφόρμα «Πέλοπας», που υλοποιούμε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
Καταγράφεται κάθε αθλητική εγκατάσταση στη χώρα, έτσι ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε αποτελεσματικά τα επόμενα έργα και να θέσουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες της κάθε περιοχής.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 3.858 δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και η καταγραφή συνεχίζεται.
Ήταν επιβεβλημένη αυτή η πρωτοβουλία, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στα σπίτια του αθλητισμού, στους χώρους που εμπιστευόμαστε καθημερινά τα παιδιά μας να αθληθούν με ασφάλεια, στα μέρη που επιλέγουμε να παρευρεθούμε για να απολαύσουμε αθλητικά θεάματα.

Θ. ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Παρά την αναπόφευκτη απόφαση να «παγώσουν» οι αθλητικές διοργανώσεις, συνεχίσαμε να υπηρετούμε τον στρατηγικό μας στόχο: να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού, να αναβαθμίσουμε το κύρος του και να κάνουμε τη χώρα μας πόλο έλξης μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας.

Ενδεικτικά, καταφέραμε να διοργανώσουμε με απόλυτη επιτυχία:
* Την εντυπωσιακή επανεκκίνηση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, μετά από 8 χρόνια απουσίας.
Το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της διοργάνωσης είναι 20 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται σε 35 εκ. ευρώ, αν υπολογίσουμε την αξία προβολής της διοργάνωσης.
Να τονίσω ότι μόλις το 30% του συνολικού προϋπολογισμού καλύφθηκε από την πολιτεία.
* Την 25η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια για τη χώρα μας,
* Μεριμνήσαμε για την απρόσκοπτη προετοιμασία και διεξαγωγή των 3ων Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού.

Παράλληλα, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τις διοργανώσεις:
* Ράλλυ Ακρόπολις (2022 και 2023)
* Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας (2022)
* Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες «Ηράκλειο 2023″ (2023)
* Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, όπως:
> Παγκόσμιο Μπιτς Χάντμπολ Ανδρών – Γυναικών, Εφήβων – Νεανίδων (2022)
> Παγκόσμιο Χάντμπολ Νέων (συνδιοργάνωση με Γερμανία, 2023)
> Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Τσιρλίντινγκ (2022)
> Ευρωπαϊκό Τσιρλίντινγκ (2022)
> Παγκόσμιο Άρσης Βαρών Νέων (2023)
> Παγκόσμιο Μπάσκετ Κωφών Ανδρών και Γυναικών (2023)

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
θα περίμενε κανείς ότι αυτά τα δεδομένα θα τα αναγνώριζαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Ότι θα είχαν, αποδεσμευμένες από κομματικές και στείρες αντιπολιτευτικές διατυπώσεις, αρθρώσει υπεύθυνο πολιτικό λόγο, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και περιόδου παύσης κάθε οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Και ναι, σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για επίτευγμα, που η ελληνική κοινωνία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας, στέκεται όρθιος.
Μπορούμε να μιλάμε για άλματα προόδου στο αθλητικό γίγνεσθαι. Το αναγνωρίζουν όλοι. Πλην -βεβαίως- όσων τα συμφέροντα θίγονται. Όμως, η αναγνώριση των σημερινών επιτευγμάτων θα έπρεπε να είναι αναμφισβήτητη. Δεν είναι ζήτημα υποκειμενικό, ούτε είναι ζήτημα γνώμης.

Γι’ αυτό και σας ζητώ να δείτε τα πραγματικά δεδομένα και σας καλώ να υπερψηφίσετε τον Προϋπολογισμό του 2022.

Σας ευχαριστώ».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ