Κορωνοϊός – Σχέδιο για να ανατραπεί η επέλαση της Όμικρον – Ποια μέτρα εξετάζονται, τι λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός – Σχέδιο για να ανατραπεί η επέλαση της Όμικρον – Ποια μέτρα εξετάζονται, τι λένε οι ειδικοί

Η παραλλαγή Όμικρον δεν αναμένεται να επικρατήσει άμεσα, δηλαδή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά προς τους δύο τελευταίους μήνες του χειμώνα.

Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας από τους ειδικούς, οι οποίοι παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας και βγάζουν τα πρώτα δειλά συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ειδικοί στο in.gr, το «αφύσικο θα ήταν να μην έχουμε νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον τις επόμενες ημέρες» τονίζοντας πως έχουν εντοπιστεί επιπλέον ύποπτες μολύνσεις στη χώρα μας, οι οποίες εξετάζονται, ιχνηλατούνται και όταν επιβεβαιωθούν θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Επομένως εκτός από τα 17 κρούσματα που έχουν ήδη εντοπιστεί και καταγραφεί στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες μολύνσεις.

Έρχονται νέα κρούσματα και στην Ελλάδα – Φόβοι για εκθετική άυξηση των κρουσμάτων

Το μόνο που δεν μπορούν να δηλώσουν με σιγουριά είναι πότε ακριβώς θα επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα, καθώς όπως ανέφεραν ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιου είδους εκτιμήσεις.

Πάντως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η παραλλαγή Όμικρον δεν αναμένεται να επικρατήσει άμεσα, δηλαδή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά προς τους δύο τελευταίους μήνες του χειμώνα.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί πάντως είναι πως και εκ του πρακτέως η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, ενώ μάλιστα είναι θέμα χρόνου να χαρακτηριστεί και εκθετική η αύξησή του στη χώρα μας.

 

Πότε θα μιλάμε για εκθετική αύξηση

Για την εκθετική αύξηση της παραλλαγής Όμικρον μίλης και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, ο οποίος εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως μόλις τα κρούσματα φτάσουν τα 50 με 100, τότε η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε πως ακόμη είμαστε στην αρχή και πως η νέα παραλλαγή θα φέρει δραματική αύξηση κρουσμάτων και κατ΄επέκταση ένα νέο κύμα κοροναϊού.

Δραματική αύξηση μετά τις γιορτές

Ο καθηγητής ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Όμικρον έναντι της Δέλτα, εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

 

Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.

Σχέδιο «να κερδίσουμε χρόνο» στην κυβέρνηση

Όλη τη προσοχή στην παραλλαγή Όμικρον έχει στραμμένο και το Μαξίμου, το οποίο παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και την πορεία των εμβολιασμών. 

Ωστόσο η παρατήρηση σε ένα τέτοιο δυναμικό φαινόμενο δεν είναι αρκετή και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αναζητά τρόπους προκειμένου να αποτρέψει όσο το δυνατόν γίνεται την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό από σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή το testing στους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

 

Η τακτική αυτή φαίνεται όμως να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξαιτίας της Όμικρον γι΄αυτό και στο τραπέζι τέθηκαν νέα ενδεχόμενα μέτρα προκειμένου να υπάρχουν στη φαρέτρα της κυβέρνησης αν κριθεί απαραίτητο.

Έτσι εκτός από την αύξηση των ελέγχων και την σύσταση για self test, φαίνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει και την είσοδο των εμβολιασμένων με rapid test στην εστίαση για παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Σύσκεψη Τσιόδρα-Μητσοτάκη σήμερα

Ειδικότερα από τη σύσκεψη που εκτάκτως έγινε σήμερα, Κυριακή, αντί της Δευτέρας, στο γραφείο του πρωθυπουργού, προκύπτει πως προς το παρόν δεν πρόκειται μέσα στην εβδομάδα να ανακοινωθούν νέα μέτρα, μολονότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να αυξάνονται οι έλεγχοι των πολιτών για κρούσματα.

Αυτό μπορεί ακόμη και να λάβει κάποια υποχρεωτική μορφή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ώστε να προληφθεί μια υπερμετάδοση του κοροναϊού κατά τις γιορτές.

Η σύσκεψη, που έγινε παρουσία και του κορυφαίου λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, έκανε μια επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, με κεντρικό σκοπό την ανάσχεση της νέας μετάλλαξης.

Έτσι με τα υπάρχοντα δεδομένα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ερχόμενες γιορτινές ημέρες προβλέπει τη διεξαγωγή σαρωτικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν. Συγκεκριμένα προβλέπονται έλεγχοι σε εμπορικά κέντρα, δρόμους, εκκλησίες, αλλά και σε χιονοδρομικά κέντρα, εορταστικά πάρτι και νυχτερινά κέντρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ