Ομικρον – Χριστούγεννα με άρωμα lockdown στην Ευρώπη – Μέτρα και για τους εμβολιασμένους

Ομικρον – Χριστούγεννα με άρωμα lockdown στην Ευρώπη – Μέτρα και για τους εμβολιασμένους

Μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα κατά της πανδημίας, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έχει αλλάξει εντελώς τα δεδομένα

Η περίοδος των Χριστουγέννων στην Ευρώπη ξυπνάει μνήμες lockdown και καραντίνας που υποτίθεται είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα που αφορούν και τους εμβολιασμένους, ενώ είχαμε και τις πρώτες ανακοινώσεις για μίνι lockdown στη Γερμανία μετά τις 28 Δεκεμβρίου. Την αρχή έκανε η Ολλανδία που ανακοίνωσε γενικό lockdown με κλειστά μαγαζιά και εστίαση, καθώς η Όμικρον επελαύνει και αλλάζει τα δεδομένα.

Η επαναφορά σκληρών περιοριστικών μέτρων για μεγαλύτερη διάρκεια και σε περισσότερες χώρες έχει μπει στην ημερήσια διάταξη, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να είναι προετοιμασμένες για μία ακόμα θύελλα κοροναϊού που θα σαρώσει την Ευρώπη.

Ήδη η νέα παραλλαγή έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

Ακόμη και πριν εμφανιστεί η Όμικρον, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να θρηνούσαμε άλλους 700.000 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους. «Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.

Η Πορτογαλία κλείνει μπαρ και εφαρμόζει τηλεργασία

Στο πλαίσιο αυτό, η Πορτογαλία έδωσε την Τρίτη εντολή για κλείσιμο των κλαμπ και των μπαρ και ζήτησε από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον τις 9 Ιανουαρίου, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά της Covid-19 κατά την περίοδο των εορτών.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι θα χρειάζεται αρνητικό τέστ Covid για τη διαμονή σε ξενοδοχεία της Πορτογαλίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μίνι lockdown στη Γερμανία

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε την Τρίτη με τους ηγέτες των κρατιδίων στην επιβολή περιορισμών στις κοινωνικές επαφές, που θα ισχύουν για όλους – ακόμη και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει – και θα ισχύουν από την επόμενη εβδομάδα.

Οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή «το αργότερο» στις 28 Δεκεμβρίου – στοχεύουν στο να αποτρέψουν τους πολίτες από το να διοργανώσουν μεγάλους εορτασμούς για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» είχε δώσει στη δημοσιότητα σύσταση για «τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό επαφών», με έναρξη «άμεσα» και έως τουλάχιστον τα μέσα Ιανουαρίου. 

Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε το Ινστιτούτο ήταν και η επιμήκυνση των διακοπών για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και ο περιορισμός των μετακινήσεων στις «απολύτως απαραίτητες», διαφοροποιούμενο ελαφρώς από τη γραμμή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον Καγκελάριο, ο οποίος έκανε λόγο για «μη συντονισμένη» δημοσιοποίηση επιστημονικών ευρημάτων, η οποία, όπως είπε, «δεν πρέπει να συμβαίνει»

Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμείνουν κλειστά και οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga, θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές.

Ο Καγκελάριος δικαιολόγησε την έναρξη ισχύος των μέτρων μετά τα Χριστούγεννα παραπέμποντας στην προηγούμενη εμπειρία, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν αποτέλεσαν αφορμή έκρηξης των κρουσμάτων.

Σουηδία: Τηλεργασία και λιγότερος συνωστισμός

Στη λήψη νέων μέτρων προχωρά και η Σουηδία, η οποία θα ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι εάν είναι δυνατόν, ενώ θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα και για την κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σουηδία, η οποία προσήλκυσε την παγκόσμια προσοχή πέρυσι επιλέγοντας να μην επιβάλει αυστηρή καραντίνα, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα ήρεμο φθινόπωρο, όταν οι περισσότεροι περιορισμοί είχαν καταργηθεί σταδιακά.

Παρότι οι νοσηλείες και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας παραμένουν μεταξύ των χαμηλότερων κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, και αυτοί αρχίζουν επίσης να αυξάνονται.

Παρίσι: Πάνω από 1 στα 3 κρούσματα είναι Όμικρον

Παράλληλα, στο Παρίσι, «περισσότερα από ένα κρούσμα στα τρία (της Covid-19) φαίνεται πως συνδέεται με την παραλλαγή Όμικρον», δήλωσε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Μολονότι αντιπροσώπευε «10% των μολύνσεων αυτό το σαββατοκύριακο, σήμερα βρισκόμαστε πιθανόν πέρα απ’ αυτό και πολύ πέρα σε ορισμένες περιφέρειες, κυρίως στην Ιλ-ντε-Φρανς, ιδιαίτερα στο Παρίσι», δήλωσε ο Ατάλ.

Η επίπτωση της Covid-19 κάνει «και πάλι ρεκόρ» στη Γαλλία, με 537 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, διευκρίνισε.

Μολονότι η κυβέρνηση προέβλεπε αρχικά να επικυρώσει το νομοσχέδιο για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό στις 5 Ιανουαρίου ώστε να «υιοθετηθεί οριστικά πριν από το τέλος Ιανουαρίου», «ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο οποίο θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου», ανακοίνωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ