Τα δρομολόγια των Τούρκων διακινητών στο Αιγαίο – Η κοινή συνιστώσα, οι φόβοι για μυστικό σχέδιο του Ερντογάν

Τα δρομολόγια των Τούρκων διακινητών στο Αιγαίο – Η κοινή συνιστώσα, οι φόβοι για μυστικό σχέδιο του Ερντογάν

Γεννώνται ερωτήματα αν βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εργαλειοποίηση των μεταναστών

Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάρο ήρθε να προστεθεί στη λίστα με δράματα μεταναστών που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια για την Ευρώπη.

Είναι το τρίτο ναυάγιο με νεκρούς τις τελευταίες ημέρες και το τέταρτο μεγάλο περιστατικό με πλοίο, γεμάτο δεκάδες μετανάστες, που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια με πιθανό προορισμό την Ιταλία:

  • 23 Δεκεμβρίου: Σκάφος με άγνωστο αριθμό μεταναστών βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Φολεγάνδρου με αποτέλεσμα 3 άτομα να πεθάνουν και 12 να διασωθούν.
  • 24 Δεκεμβρίου: Ιστιοφόρο προσάραξε κοντά στα Αντικύθηρα. Έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα και απεγκλωβίστηκαν 90. Συνελήφθησαν 2 διακινητές.
  • 24 Δεκεμβρίου, δεύτερο ιστιοπλοϊκό προσάραξε στον Γερολιμένα, στο Γύθειο, με 92 μετανάστες. Οι Λιμενικοί συνέλαβαν 3 Τούρκους διακινητές.
  • 25 Δεκεμβρίου: Σημειώθηκε η τρίτη τραγωδία, στην Πάρο.

Το ερώτημα  είναι γιατί συμβαίνουν αλλεπάλληλα ναυάγια τις τελευταίες ημέρες με μετανάστες σε ελληνικές θάλασσες…. και ποιος ο ρόλος τους τουρκικού κράτους στη έξαρση μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα.

Στις αρμόδιες Αρχές γεννώνται ερωτήματα για την στάση του τουρκικού κράτους και κατά πόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, επιχειρεί να πιέσει την Ευρώπη και να πλήξει την Ελλάδα.

Μάλιστα στις Αρχές έχουν φτάσει πληροφορίες, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέου τύπου υβριδική απειλή από την Τουρκία, με εργαλειοποίηση των μεταναστών, αδιαφορώντας για ανθρώπινες απώλειες.

Η Τουρκία λέει στην Ευρώπη: «Δώστε λεφτά»

Αναλυτές που μίλησαν στο «Βήμα» θεωρούν πιθανό ο Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει εκ νέου την κάνουλα των προσφύγων με στόχο να πιέσει τη Δύση για βοήθεια στη χώρα του, που δοκιμάζεται οικονομικά.

Κάτι που επισήμανε μιλώντας στο Star, και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

«Η Τουρκία είναι ένα αστυνομικό κράτος… γνωρίζουν ποιος φεύγει και  τι ώρα», είπε αναφερόμενος στον ρόλο του τουρκικού κράτους στην έξαρση μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα. «Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει να υπενθυμίζει το πρόβλημα στην Ευρώπη και να λέει «δώστε μου λεφτά»», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα δύο αποφάσεις χρηματοδότησης, ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων.

Το ποσό των 560 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος των επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο του 2021 για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο 2021-2023.

Τρεις λόγοι

Σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνο Φίλη, τρεις είναι οι λόγοι για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών:

  • Η Τουρκία να… υπενθυμίσει στην Ευρώπη το Μεταναστευτικό
  • Το ψεύτικο αφήγημά της για την Ελλάδα
  • Δουλέμποροι ψάχνουν νέες διαδρομές αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα, αρκετές είναι οι αναφορές τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων στο ζήτημα αυτό, με τον Ερντογάν μάλιστα να εξαπολύει προ ημερών επίθεση κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αντί να απαντήσει στις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς για να μπει ένα τέλος στο δίκτυο των διακινητών που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες με την ανοχή της Τουρκίας, έστρεψε τα βέλη του προς όλους τους άλλους εκτός από την αυλή του.

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα βυθίζει φουσκωτά των προσφύγων στο Αιγαίο. «Η Μεσόγειος έχει γίνει νεκροταφείο λόγω της στάσης της Δύσης» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε μια πολύ σκληρή κριτική εναντίον των Δυτικών χωρών.

Πού στέλνουν οι δουλέμποροι τις καραβιές μεταναστών

Τα τέσσερα ναυάγια στην ελληνική θάλασσα, δεν είναι τα μόνα. Από τα τουρκικά παράλια οι δουλέμποροι στέλνουν καραβιές μεταναστών προς την Ιταλία. Όπως το φορτηγό πλοίο με τις 382 ψυχές που ξεκίνησε από την Τουρκία και εξέπεμψε σήμα κινδύνου νότια της Κρήτης, στις 29 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο, πρόκειται για ένα μικρό τμήμα εκείνων των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη και που  διαπιστώνοντας ότι είναι κλειστά τα περάσματα από Έβρο και από κοντινά νησιά του Αιγαίου προσπαθούν να πάνε στην ΕΕ μέσω μεγαλύτερων διαδρομών, όπως αυτές από Πάρο και Κύθηρα.

Ο κ. Συρίγος πρόσθεσε ότι οι διακινητές προσπαθούν να εκπαιδεύσουν μετανάστες μέσα σε 15 – 20 λεπτά στον χειρισμό σκάφους, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, ακόμη και χωρίς κακοκαιρία. 

Αποκαλυπτικός είναι χάρτης, που δημοσιοποίησε ο ΑΝΤ1, όπου φαίνονται τα σημεία από τα τουρκικά παράλια με τα δρομολόγια, που οι δουλέμποροι στέλνουν τις καραβιές των μεταναστών.

Σε όλα αυτά υπάρχει μία κοινή συνιστώσα. Το σημείο συνάντησης είναι νότια των Κυθήρων, απ’ όπου χαράζουν ρότα με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Η ηγεσία του Λιμενικού έχει ενημερώσει για όλα αυτά τόσο την Κομισιόν και την Frontex όσο και την επιτροπή δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές στη θάλασσα και να μάχεται κατά των λαθροδιακινητών»

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και δια στόματος Νότη Μηταράκη στέλνει νέο μήνυμα στην Άγκυρα. «Καθώς οι νέες απώλειες ανθρώπων στο Αιγαίο σοκάρουν, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές στη θάλασσα και να μάχεται κατά των λαθροδιακινητών, αλλά δεν είναι αρκετό,  σχολίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Επίσης ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι: «Οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε την εγκληματική τους δράση και καλούμε την Τουρκία να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αποτροπή παράνομων αναχωρήσεων».

Κυκλώματα δολοφόνων

«Δεν γνωρίζουμε αν είναι στρατηγική της Τουρκίας, παραμένουμε σε εγρήγορση», τόνισε ο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κάνοντας λόγο για εγκληματική ενέργεια από πλευράς διακινητών, καθώς στοιβάζουν ανθρώπινες ψυχές σε καράβια χωρίς σωσίβια για τα χρήματα, έκανε λόγο

Χαρακτηριστικά ανέφερε στον ΑΝΤ1: «Μιλάμε για κυκλώματα δολοφόνων που συνεχίζουν να δρουν στην Τουρκία» και ζήτησε την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.»

Όπως τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, υπάρχει σαφής εντολή για εγρήγορση και επαγρύπνηση σε κάθε σημείο των ελληνικών θαλασσών και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος όσο και του Πολεμικού Ναυτικού, είναι έτοιμα σε κάθε περίπτωση να προστατεύσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε ο υπουργός, σε 1450 επιχειρήσεις έχουν σωθεί 29.000 άνθρωποι. Τα στελέχη μας δρουν με βάση το διεθνές δίκαιο και με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

ΣΥΡΙΖΑ: Αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό

Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα φονικά ναυάγια με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο. «Δύο πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες μέσα σε λίγες ώρες καταδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το προσφυγικό» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην κυβέρνηση παίζουν με ζωές ανθρώπων καθημερινά. Προσποιούνται, δε, ότι ένα θέμα παγκοσμίων διαστάσεων το έλυσαν μόνοι τους. Η ανευθυνότητά τους, και σε αυτό το ζήτημα, είναι εγκληματική. Κάνουν τα πάντα προς άγρα ψήφου και ικανοποίησης της ακροδεξιάς.

»Η αλήθεια όμως είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε αυτές τις ημέρες» επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγει:

«Καλούμε την κυβέρνηση να επιστρέψει στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου διεκδικώντας μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο αυτό, να επιδείξει τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και να σταματήσει επιτέλους να εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς με την απάνθρωπη πολιτική της».

ΚΚΕ: Πόσοι ακόμα νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο;

«Δύο ακόμα θανατηφόρα ναυάγια κατατρεγμένων προσφύγων στο Αιγαίο, μέσα σε ένα 24ωρο, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, ανάμεσα τους βρέφη και μικρά παιδιά. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο!» επισημαίνει το ΚΚΕ με αφορμή τα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες.

«Πόσοι ακόμα νεκροί πρέπει να υπάρξουν, πόσα ναυάγια πρέπει να γίνουν, μέχρι να ληφθούν τα αναγκαία δραστικά μέτρα για να σταματήσουν τα ταξίδια του τρόμου;» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τα δύο πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες στο Αιγαίο».

«Όσο συνεχίζεται η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τόσο η απελπισία αυτών των ανθρώπων θα τους οδηγεί στα νύχια των διακινητών και σε νέα πιο επικίνδυνα δρομολόγια» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στήριξαν, στηρίζουν και υλοποιούν την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό- Μεταναστευτικό, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, το απαράδεκτο κατασκεύασμα της «ασφαλούς τρίτης χώρας» και την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι.

Η κατάργηση όλων αυτών των συμφωνιών και των αποφάσεων, η δημιουργία Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν απευθείας από εκεί για τις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς τα θανατηφόρα ταξίδια και τους εκβιασμούς των διακινητών, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Η νέα χρονιά να σημάνει την άνοδο της πάλης των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση. Η αλληλεγγύη, όπως αυτή που έδειξαν οι κάτοικοι της Πάρου στα θύματα του τελευταίου ναυαγίου, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης αυτής» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ