Σχολεία – Έκτακτη ανακοίνωση! Πότε ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

Σχολεία – Έκτακτη ανακοίνωση! Πότε ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

Εχουμε ημερομηνία και επίσημα. Δείτε πότε θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία το 2022, μετά τις γιορτές για Χριστούγεννα.

Παρά τις αντιρρήσεις αρκετών ειδικών, ήρθε η… ανατροπή, και τελικά θα ανοίγουν στην… μέρα τους!

Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που εντατικοποιούν τους ελέγχους, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

«Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας. Έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές τους, με τους εκπαιδευτικούς τους», τόνισε η Ν. Κεραμέως.

Στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο επικαιροποιήθηκε και επεκτείνεται.

Έτσι, με την επιστροφή στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και λόγω της μετάλλαξης “Όμικρον”, οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν:

1. Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου 2022). Δηλαδή, συνολικά τρία self test την εβδομάδα τα οποία παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

2. Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται από σε δυο self test την εβδομάδα.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να κάνουν πέντε test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία self test και δυο rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αναστολή διενέργειας εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.

Σχολεία: Τι λένε οι ειδικοί

Η Αθηνά Λινού μίλησε για τον τρόπο που μπορούν ν’ ανοίξουν τα σχολεία, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον εάν εκπαιδευτικοί και μαθητές κάνουν μοριακά τεστ.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, επεσήμανε ότι η «έκρηξη» των κρουσμάτων της Ομικρον θα είναι τόσο μεγάλη που στην πορεία και εάν δηλαδή επιλεγεί η εξέταση με self test, αναγκαστικά τα σχολεία θα κλείσουν, καθώς θα είναι μεγάλη η διασπορά μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Το γεγονός αυτό υπογράμμισε, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διάδοση στην περίπτωση που επιλεγεί η συγχώνευση τμημάτων εξαιτίας της απουσίας εκπαιδευτικών προκειμένου να μην κλείσουν τα σχολεία.

Η Αθηνά Λινού, έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου εκεί τα σχολεία κλείνουν εξαιτίας του ότι έχουν νοσήσει πολλοί εκπαιδευτικοί. Αναφερόμενη στη διασπορά της Ομικρον, επεσήμανε ότι τα κρούσματα είναι και θα είναι πάρα πολλά με τη θετικότητα χθες Δευτέρα να είναι στο 25%.

Τέλος, η Αθηνά Λινού για μια ακόμα φορά ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας φορώντας μάσκες παντού ακόμα και μέσα στο σπίτι, ενώ επεσήμανε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται δυο ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Με self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές στο σχολείο

Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iEidiseis όλοι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται self test και να τα δηλώνουν.

Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και λύκεια, λοιπόν, αναμένεται να ξεκινήσουν όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς να δοθεί παράταση μιας εβδομάδας στο πρώτο κουδούνι της επαναλειτουργίας τους.

Τα self test που θα δίνονται δωρεάν στους μαθητές αναμένεται να είναι τρία αντί για δύο που ήταν στο παρελθόν, ενώ οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας ζητούν να δίνονται πέντε όποτε προκύπτει κρούσμα.

Απαράλλαχτο αναμένεται να μείνει το μέτρο για το κλείσιμο ενός τμήματος: τα κρούσματα να ξεπερνούν το 50% των μαθητών της τάξης.

Εν κατακλείδι, τόσο οι μαθητές που είναι εμβολιασμένοι όσοι και εκείνοι που έχουν πιστοποιητικό νόσησης, οφείλουν να παίρνουν και να δηλώνουν self test.

Σχολεία: Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων ο Βασιλακόπουλος: Τα παιδιά δεν μένουν σε γυάλες

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος πιστεύει ότι τα σχολεία πρέπει ν’ ανοίξουν κανονικά, στις 10 Ιανουαρίου. «Τα παιδιά δεν μένουν σε γυάλες και αν δεν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά θα είναι εκτεθειμένα στην κοινότητα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα παιδιά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού των μαθητών – όλων των βαθμίδων.

«Ο κίνδυνος είναι να επιστρέψει η λοίμωξη στο σπίτι και να κινδυνεύσουν αυτοί που είναι στο σπίτι» συμπλήρωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτοί που θα κινδυνεύσουν σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι ανεμβολίαστοι. «Αυτοί που έχουν κάνει την επαναληπτική δόση ή ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον εμβολιασμό τους προστατεύονται» πρόσθεσε μιλώντας στο Mega.

«Οι αρνητές είναι σαν να έχουν ένα ‘δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο’» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο και όχι μόνο ελληνικό. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πρέπει να πιεστεί ο ανεμβολίαστος να εμβολιαστεί, ώστε να πάψει να ‘δεσμεύει’ τις ζωές μας, μέσα από την πίεση του συστήματος υγείας» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τέλος, μιλώντας για τη φυσική ανοσία από νόσηση, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι η νόσηση στους ανεμβολίαστους δεν «αφήνει» υψηλό επίπεδο ανοσίας. «Άρα το να έχω νοσήσει, δεν με προστατεύει σημαντικά από το να νοσήσω ξανά από κάποιο πιο ισχυρό στέλεχος» κατέληξε.

Σχολεία: Αυτές είναι οι σχολικές αργίες 2022

Οι σχολικές αργίες 2022 θα δώσουν από την νέα χρονιά την ευκαιρία στους μαθητές για λίγη επιπλέον ξεκούραση.

Μάλιστα, η νέα χρονιά θα προσφέρει πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο.

Πιο αναλυτικά, οι σχολικές αργίες για το 2022 είναι οι εξής:

– 3-7 Ιανουαρίου (Διακοπές Χριστουγέννων)

– Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, Δευτέρα

– Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25η Μαρτίου 2022, Παρασκευή

– 25 Απριλίου – 6 Μαΐου (Διακοπές Πάσχα)

– 17η Νοεμβρίου, Πέμπτη

– 28η Οκτωβρίου 2022, Παρασκευή

– 26 – 30 Δεκεμβρίου 2022 (Διακοπές Χριστουγέννων)

Πηγή: newsme.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ