Προσφυγικό – Θεοφάνια στους καταπέλτες σε Χίο και Λέσβο – Μπλόκο στη δημιουργία κλειστής δομής

Προσφυγικό – Θεοφάνια στους καταπέλτες σε Χίο και Λέσβο – Μπλόκο στη δημιουργία κλειστής δομής

Στο πόδι οι Χιώτες από τα χαράματα στα λιμάνια Μεστών και Χίου. Τελικά το πλοίο που μετέφερε τα μηχανήματα της κατασκευάστριας εταιρείας αναχώρησε άπραγο για Μυτιλήνη και από εκεί στις 6 το απόγευμα έφυγε για τη Θεσσαλονίκη. Τις κινητοποιήσεις των κατοίκων χαιρέτισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το μήνυμα Μηταράκη

Θεοφάνεια στους προβλήτες των λιμανιών έκαναν οι Χιώτες όχι όμως για να ρίξουν το σταυρό στα νερά της θάλασσας αλλά για να αποτρέπουν την αποβίβαση των μηχανημάτων της εργολήπτριας εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής στο νησί της νέας κλειστής δομής για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Απέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων

Τελικά οι κάτοικοι του Χίου με την σημερινή τους κινητοποίηση κατέλαβαν το λιμάνι αρχικά των Μεστών όπου έγινε η πρώτη απόπειρα τα χαράματα και στη συνέχεια το λιμάνι της Χίου και κατάφεραν να αποτρέψουν το πλοίο «Πελαγίτης» να αποβιβάσει τα χωματουργικά μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας.

Παρά την παρουσία μικρής δύναμης της αστυνομίας και του τοπικού λιμενικού, η αποφασιστικότητα των κατοίκων αλλά και ο φόβος να μην επαναληφθούν τα σκηνικά έντασης του 2020 στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, δεν επέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων για την έναρξη των εργασιών του νέας κλειστής προσφυγικής δομής στην περιοχή Θόλος της Χίου.

Μετά από διαπραγματεύσεις το οχηματαγωγό πλοίο, αποβίβασε φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, αλλά όχι τα μηχανήματα τα οποία και ξαναμπήκαν στο πλοίο το οποίο συνέχισε την πορεία του για το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση για κατασκευή νέας κλειστής προσφυγικής δομής και στη Λέσβο με ανάδοχο την ίδια εταιρεία είχε ως αποτέλεσμα νέα κινητοποίηση αυτή τη φορά από τους κατοίκους της Μυτιλήνης για να δέσει ούτε εκεί το πλοίο. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κάλεσε σε ξεσηκωμό το μεσημέρι σημειώνοντας ότι «οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κέντρων φυλακών δεν θα περάσουν. Οι τοπικές κοινωνίες τόσο της Λέσβου όσο και της Χίου έχουν ήδη αποφανθεί: Καμιά δομή, ούτε κλειστή- ούτε ανοιχτή».

Αναχώρησε για Θεσσαλονίκη – Σε εγρήγορση οι κάτοικοι

Τελικά χωρίς άλλα προβλήματα το πλοίο που μετέφερε τα μηχανήματα της κατασκευάστριας εταιρείας αναχώρησε στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Τις κινητοποιήσεις των κατοίκων χαιρέτισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κάνοντας λόγος για ήττα της κυβέρνησης, ενώ το δικό του μήνυμα έστειλε ο Νότης Μηταράκης αφήνοντας αιχμές για «χαρακώματα έντασης και διχόνοιας».

Πάντως τόσο στη Χίο όσο και στη Λέσβο οι κάτοικοι -όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης- καλούνται σε εγρήγορση από τη συντονιστική επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικά του κλίματος και των όσων συνέβησαν σήμερα τα πλάνα που μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα politischios.gr.

«Μήνυμα ενότητας προς συμπολίτες μας που οχυρώνονται πίσω από χαρακώματα έντασης και διχόνοιας, ενώ καλούμαστε να διαχειριστούμε κρίσεις» απηύθυνε σήμερα από τη Χίο όπου και εκλέγεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα Θεοφάνια σχολιάζοντας έτσι τις αντιδράσεις σε Χίο και Μυτιλήνη κατά της κατασκευής της νέας κλειστής δομής προσφύγων.

Όχι σε Γκουαντάναμο προσφύγων

Οι Χιώτες είπαν όχι στις πολιτικές που μετατρέπουν τα νησιά μας σε «Γκουαντάναμο» προσφύγων – μεταναστών δήλωσαν ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης εκφράζοντας την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην δημιουργία κλειστής δομής.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στη Χίο θυμίζουν τα όσα δραματικά είχαν συμβεί το Φεβρουάριο του 2020. Για δεύτερη φορά οι πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου ορθώνουν τείχος απέναντι στους παραλογισμούς της Κυβέρνησης.

»Οι Χιώτες, έχοντας διαμηνύσει την αντίθεσή τους στην κλειστή δομή που θέλει να κατασκευάσει ο κ. Μηταράκης στο Θόλος, έκαναν σαφές σήμερα το πρωί εμποδίζοντας το πλοίο «Πελαγίτης» να αποβιβάσει τα μηχανήματα της αναδόχου εταιρίας τόσο στο λιμάνι των Μεστών όσο και σε αυτό της Χίου».

Συνεχίζοντας υποστηρίζουν ότι «το πιο ξεκάθαρο «όχι» στις απάνθρωπες και αδιέξοδες πολιτικές, που μετατρέπουν τα νησιά και τη χώρα σε φυλακή δεκάδων χιλιάδων ψυχών και «κροκόδειλο» για λογαριασμό της Ευρώπης, το έλαβε από τους συντοπίτες του ο κύριος Υπουργός.

Φαραωνικές και οργουελικές φυλακές

«Ελπίζουμε να είναι το έναυσμα για να αντιληφθεί ότι τα συμφέροντα της χώρας και η τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου δεν συνάδουν με πολιτική αλά Όρμπαν και Σαλβίνι. Οι φαραωνικές και οργουελικές φυλακές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, από κοινού με την κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον κ. Μ. Σχοινά, έχουν ήδη καταδικαστεί στη συλλογική συνείδηση του λαού μας».

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΕ «να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις περίτεχνες διατυπώσεις του προτεινόμενου Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο» και προσθέτουν:

«Το αποτυχημένο τους Σύμφωνο δεν θα περάσει, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε στη Χίο, ούτε πουθενά! Η Ευρώπη χρειάζεται λύσεις με ανθρωπιά, σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και πραγματική Αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της, χρειάζεται λειτουργικό μηχανισμό υποχρεωτικών και ισότιμων μετεγκαταστάσεων, νόμιμες και ασφαλείς διόδους, καταπολέμηση των αιτίων που δημιουργούν προσφυγιά και μετανάστευση, Δημοκρατία και συνεννόηση.

«Χρειάζεται αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και αλληλεγγύη από την ενδοχώρα στα νησιά και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στις χώρες πρώτης εισόδου. Αυτή είναι η μόνη πολιτική ανθρωπιάς και η καλύτερη απάντηση σε κάθε λογής εργαλειοποίηση».

Ηχηρό χαστούκι από το λαό της Χίου κατά της κυβέρνησης

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κεντρικής του Επιτροπής, χαιρετίζει τις «μαζικές ολονύχτιες και πρωινές κινητοποιήσεις του λαού της Χίου στα λιμάνια του νησιού», που απέτρεψαν, όπως αναφέρει, «τη μυστική αποβίβαση» βαρέων μηχανημάτων που «προορίζονται για την κατασκευή της νέας μεγάλης δομής- φυλακής προσφύγων και μεταναστών στο νησί».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο αγωνιζόμενος χιώτικος λαός απέδειξε, για μια ακόμα φορά, ότι όταν ο λαός εμπιστεύεται την δύναμή του μπορεί να αποτρέπει και να χαλάει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη, γιατί παρά και ενάντια στη θέληση των νησιωτών, εμμένει στην υλοποίηση της αντιδραστικής και επικίνδυνης επιλογής τής ΕΕ, η οποία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει και τη συμφωνία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε φυλακές και χώρο διαλογής προσφύγων και μεταναστών», καταγγέλλει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Μετά το μεγάλο στραπάτσο που υπέστη η κυβέρνηση από το λαϊκό ξεσηκωμό σε Χίο και Λέσβο τον Φλεβάρη του 2020, κατά της εισβολής των ΜΑΤ που οργάνωσε, σήμερα η πολιτική της δέχθηκε ένα νέο ηχηρό χαστούκι στη Χίο, που φανερώνει ότι δεν έχει ούτε την αποδοχή μα ούτε και την ανοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των νησιωτών».

«Το ΚΚΕ στηρίζει τους δίκαιους αγώνες των νησιωτών και απαιτεί να σταματήσει τώρα η κατασκευή των νέων ΚΥΤ- φυλακών καθώς και να κλείσουν αυτά που ήδη λειτουργούν στα νησιά. Να ανακαλέσει πίσω τώρα τα μηχανήματα και να μην επιχειρήσει ξανά να τα κατεβάσει στη Λέσβο ή στη Χίο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ