Στον πάγο η χώρα – Επελαύνει ο «Διομήδης» με χιόνια και στην Αττική – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Στον πάγο η χώρα – Επελαύνει ο «Διομήδης» με χιόνια και στην Αττική – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

«Τσουχτερό» κρύο και χιονοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τη στιγμή που καταγράφονται έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκαλούν σειρά προβλημάτων

Με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, σε πολλές περιοχές της χώρας, και παγετό συνεχίζεται η κακοκαιρία «Διομήδης».

«Τσουχτερό» κρύο και χιονοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τη στιγμή που καταγράφονται έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκαλούν σειρά προβλημάτων, από πλημμυρικά φαινόμενα μέχρι υπερχείλιση χειμάρρων. Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία σε σειρά δήμων, ενώ αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει λόγω της κακοκαιρίας.

Για σήμερα, Πέμπτη, προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με πτώση θερμοκρασιών και επέκταση του «Διομήδη» προς τις νοτιότερες περιοχές, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για την πιο κρύα ημέρα της εβδομάδας.

Χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμα και στα βόρεια της Αττικής μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Η πρόγνωση του καιρού
Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και τοπικές βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Θυελλώδεις βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο, εγώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια.

Πιο αναλυτικά, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εξαίρεση αποτελούν περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρική Στερεάς όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και η Κρήτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός που στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά ισχυρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 6, στην Ήπειρο από -2 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -4 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 3 έως 10 ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 13-14 βαθμούς Κελσίου.

Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ στο Λιβυκό πέλαγος οι εντάσεις των βορείων ανέμων θα φτάνουν κατά περιόδους τα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών-βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε τοπικά αυξημένες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βελτιωμένο καιρός και έντονο κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Επελαύνει στη χώρα ο «Διομήδης»
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σαρώνουν ολόκληρη τη χώρα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ η τύχη μιας γυναίκας αγνοείται. Πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα, προβλήματα ηλεκτροδότησης, καθώς και προβλήματα στις μετακινήσεις.

Η κακοκαιρία «Διομήδης» έφθασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης και στα βόρεια προάστια της Αττικής, όπου δίνεται μάχη από τα συνεργεία για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Αρχικά, το μεσημέρι της Τετάρτης, η ισχυρή χιονόπτωση «έντυσε στα λευκά» τη Μαλακάσα, ενώ μετά τις 17.00 τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα βόρεια προάστια περνώντας από την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τους Θρακομακεδόνες. Χιονισμένοι είναι και οι δρόμοι που οδηγούν στην Πάρνηθα.

Άνδρες της τροχαίας βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία ενώ μηχανήματα της Νέας Οδού προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στην Αττική αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις στη γύρω ορεινή ζώνη. Μάλιστα, καθώς θα περνούν οι ώρες τα χιόνια θα κατεβαίνουν σε υψόμετρο, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στη νύχτα να χιονίσει και στα βόρεια τμήματα του νομού.

Χωριά «θάφτηκαν» στο χιόνι
Η χιονόπτωση στα ορεινά χωριά της Υπάτης και της δυτικής Φθιώτιδας συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς, με τα μηχανήματα των δήμων Λαμίας και Μακρακώμης να βρίσκονται επί ποδός για να αποφευχθούν τυχόν εγκλωβισμοί.

Το χιόνι στα ορεινά της Υπάτης σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα lamianow.gr ξεπέρασε και τους 50 πόντους, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα.

Η επέλαση του χιονιά στη Φθιώτιδα αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες με το χιόνι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να κατεβαίνει και σε πιο χαμηλά υψόμετρα φτάνοντας σχεδόν έξω από τη Λαμία.

Περισσότερο από ένα μέτρο χιόνι έχει πέσει στα ορεινά της Λάρισας, κάτι που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στην περιοχή. Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι στα χωριά Σπηλιά, Κοκκινοπήλο και Λιβάδι, ενώ ζημιές καταγράφονται σε καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και αντλιοστάσια της ευρύτερης περιοχής. Η κυκλοφορία σε σημεία διεξάγεται μόνο με αλυσίδες, ενώ προς πλήρη αποκατάσταση είναι η ηλεκτροδότηση της περιοχής, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Με νερό και λάσπη καλύφτηκε η Υπέρεια Φαρσάλων. Ο παραπόταμος του Ενιπέα φούσκωσε και το χωριό πλημμύρισε για ακόμα μία φορά. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρήκαν αρχικά καταφύγιο στην εκκλησία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε γειτονικά χωριά.

Ανθρωποι και μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στο Βελούχι, στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Σε πολλά σημεία οι επαρχιακοί δρόμοι της πυρόπληκτης Εύβοιας κόπηκαν στα δύο, από κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και καθιζήσεις. Χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα από βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στην Αγία Άννα Ευβοίας οι κάτοικοι αγωνιούν, ενώ κορμοφράγματα και ο καθαρισμός των ρεμάτων ήταν οι ενέργειες που έσωσαν σπίτια.

Προβλήματα στις μετακινήσεις στη Θεσσαλία
Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κίνηση των οχημάτων, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία αυτών λόγω έντονης βροχόπτωσης και χιονόπτωσης σε πολλά άλλα σημεία. Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

Λάρισα

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης, στα εξής σημεία:

α) επαρχιακή οδό Γόννων – Καλλιπεύκης, από το 18ο χλμ,

β) επαρχιακή οδό Συκουρίου – Σπηλιάς, από το 4ο χλμ,

γ) επαρχιακή οδό Ελάφου – Σκλήθρου.

– Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, λόγω έντονης βροχόπτωσης, στα ακόλουθα σημεία:

α) ιρλανδική διάβαση Δ.Δ. Μεσοχωρίου προς Δ.Δ. Βλαχογιαννίου,

β) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Μαγούλας προς Δ.Δ. Δομένικου,

γ) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Μαγούλας προς Δ.Δ. Πραιτωρίου,

δ) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Ευαγγελισμού προς Δ.Δ. Δομένικου,

ε) ιρλανδική διάβαση Δ.Δ. Κλεισούρας προς Δ.Δ. Κεφαλοβρύσου,

στ) 3ο χλμ. Αμπελώνα – Δελερίων,

ζ) 3ο χλμ. Αμπελώνα – Ροδιάς, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων Τιταρήσιου ποταμού,

η) επαρχιακή οδό από Γέφυρα Δ.Δ. Μεσαγγάλων προς παραλία Δ.Δ. Κουλούρας (θέση Καράβια),

θ) ιρλανδική διάβαση από Δ.Δ. Ομολίου προς Δ.Δ. Παλαιόπυργου,

ι) επαρχιακή οδό προς Δ.Δ. Κόκκινο Νερό,

κ) ανατολικό παράδρομο Μακρυχωρίου – Ευαγγελισμού,

λ) είσοδο Καλοχωρίου από την επαρχιακή οδό Όσσας – Χειμαδίου – Καλοχωρίου, λόγω υπερχείλισης ρέματος,

μ) επαρχιακή οδό που ενώνει Ραψάνη – Πυργετό μέσω της «Σμίξης», λόγω υποχώρησης της ιρλανδικής διάβασης στο ύψος του ρέματος,

ν) επαρχιακή οδό από Πυργετό προς Αιγάνη μέσω Ι. Μονής Αγ. Ραφαήλ, λόγω υπερχείλισης ρέματος,

ξ) 13ο χλμ επαρχιακής οδού Φαρσάλων – Καρδίτσας (χωριό Σταυρός).

Μαγνησία

– Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, λόγω χιονόπτωσης, στα ακόλουθα σημεία:

α) επαρχιακή οδό Χανίων-Κισσού, από τη διασταύρωση του χιονοδρομικού κέντρου Αγριόλευκες Πηλίου μέχρι την διασταύρωση με την Ε.Ο.Βόλου Ζαγοράς (Κάτω κλάδος) στον Κισσό Μαγνησίας.

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης στα εξής σημεία:

α) επαρχιακό οδικό δίκτυο από Πορταριά έως Χάνια (‘Ανω Κλάδος Πηλίου)

β) επαρχιακό οδικό δίκτυο περιοχή Αγ. Γεωργίου Νοτίου Πηλίου (Κάτω Κλάδος Πηλίου)

γ) χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλα τα οχήματα που κινούνται από το αγρόκτημα Κουμούτση μέχρι και τα Χάνια.

– Η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε, στα ακόλουθα σημεία:

α) επαρχιακή οδό Μακρινίτσας – Βόλου (μέσω Κουκουράβας), από τη θέση «Αρχοντικό ΑΔΑΜ» έως τη θέση «Μπράνη» Μακρινίτσας.

Τρίκαλα

– Λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού και τμηματικής κάλυψης της γέφυρας που βρίσκεται στο 1ο χλμ. Επ. οδού Κλοκοτού – Μαραθέας Καρδίτσας, με ύδατα, διεκόπη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε αμφότερα ρεύματα κυκλοφορίας, από την 23:35΄ ώρα χθες (11-01-2022), μέχρι την ύφεση των έντονων – δυσμενών καιρικών φαινομένων.

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης στα εξής σημεία:

α) επαρχιακή οδό Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου από το 35ο χλμ. έως το 48ο χλμ. (από Αμάραντο έως Δολιανά (θέση Κουκουφλί),

β) Ε.Ο. Τρικάλων – ‘Αρτας, από 31ο χλμ. (συνοικισμός Αγίου Γεωργίου Ελάτης) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου),

γ) επαρχιακή Οδό Πύλης – Μεσοχώρας, από 22ο χλμ. (Ισιώματα) έως 55 χλμ. (Μεσοχώρα),

δ) λοιπό επαρχιακό ορεινό δίκτυο Δήμου Πύλης Τρικάλων.

Καρδίτσα

– Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε λόγω έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης υδάτων στα εξής σημεία:

α) γέφυρα Αμυγδαλής -Ελληνόκαστρου,

β) 2.400 χ/θ επαρχιακής οδού Μαγούλας Καρδίτσας – Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων

γ) είσοδο Αγ. Θεοδώρου από Ε.Ο. Καρδίτσας – Λαμίας,

δ) επαρχιακή οδό Σταυρού – Αγ. Θεοδώρου (βοηθητική οδός),

ε) επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Προδρόμου η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω νέας γέφυρας Καλέντζη από νέα γέφυρα Καλέντζη έως Πρόδρομο (πρώην ζωοαγορά),

στ) 4ο χλμ. επαρχιακής οδού Ιτέας – Πέτρινου,

ζ) 1ο χλμ επαρχιακής οδού Γοργοβιτών – Μυρίνης,

η) 1ο χλμ επαρχιακής οδού Ηλιά Δήμου Παλαμά – Μικρού Βουνού Δήμου Κιλελέρ,

θ) 3ο χλμ επαρχιακής οδού Κόρδας Καρδίτσας – Κλοκοτού Τρικάλων.

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης, στα εξής σημεία:

α) από 16ο χλμ. επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Φράγματος Ν. Πλαστήρα (μέσω Μοσχάτου),

β) από 25ο χλμ επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Φράγματος (μέσω Καλλίθηρου),

γ) επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Νεοχωρίου), από 35ο χιλιόμετρο στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και εντός οικισμών.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, στην ίδια ανακοίνωση τονίζει πως θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Νεκρός 50χρονος στην Καρδίτσα
Nεκρός εντοπίστηκε 50χρονος, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο οποίος χτυπήθηκε από ρεύμα, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης των βλαβών στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα KarditsaLive.Net ο εργαζόμενος φέρεται να χτυπήθηκε από ρεύμα κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης βλάβης. Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Καρδίτσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες ο εργαζόμενος ήταν μέλος συνεργείου εργολάβου που εκτελούσε εργασίες στα Καλύβια Πεζούλας για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Νεκρός άνδρας σε ρέμα στις Σέρρες – Αγνοείται η σύζυγός του
Λίγη ώρα νωρίτερα, τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνδρας στις Σέρρες όταν μαζί με τη γυναίκα του και τον αδερφό του προσπάθησαν να διασχίσουν ποτάμι στην Νιγρίτα το οποίο ήταν φουσκωμένο λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης». Ωστόσο, τα ορμητικά νερά παρέσυραν τον άνδρα με αποτέλεσμα να εντοπιστεί νεκρός περίπου 4χλμ από το σημείο που βρισκόταν αρχικά.

Πρόκειται για έναν 37χρονο Ιρανό, ενώ άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό της 24χρονης συζύγου του, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στην ίδια περιοχή.

Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν, το μεσημέρι, από τον 22χρονο αδελφό της γυναίκας που συνόδευε το ανδρόγυνο και κάλεσε στον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, μέσω του οποίου ενημερώθηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών για την εξαφάνισή τους. Γύρω στις 4 το απόγευμα, και κατόπιν αναζητήσεων, πυροσβέστες εντόπισαν νεκρό τον άνδρα.

Οι τρεις μετανάστες, σύμφωνα με εκδοχή που εξετάζουν οι Αρχές, επιχείρησαν να διασχίσουν πεζοί ορεινό πέρασμα της περιοχής με προορισμό τα βόρεια σύνορα της χώρας έτσι ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή δεν υπολόγισαν σωστά τη στάθμη του νερού και στην προσπάθεια να διασχίσουν το ρέμα το ανδρόγυνο παρασύρθηκε από τα νερά.

Οι έρευνες για την αγνοούμενη σταμάτησαν λόγω σκότους και αναμένεται να συνεχιστούν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας.

Πλημμυρικά φαινόμενα στην Κρήτη
Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Διομήδης» και στην Κρήτη.

Οι σφοδρές καταιγίδες, δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα στο λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου η θάλασσα έγινε ένα με την στεριά με αποτέλεσμα το λιμάνι να παραμείνει κλειστό μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Η κακοκαιρία και οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως και 9 Μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, πλημμύρισαν ξανά τους γύρω δρόμους, αφού τα κύματα διαπερνούσαν τους κυματοθραύστες.

Κλειστοί έτσι, θα παραμείνουν οι δρόμοι από την Φορτέτσα έως την Αρκαδίου και από το εμπορικό λιμάνι έως το όμορο parking στο Ρέθυμνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στο λιμάνι του Ρεθύμνου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα neakriti.gr, συνιστούν διαχρονικό κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής, αφού σε κάθε κακοκαιρία πλημμυρίζει η είσοδος του λιμανιού.

Οι αρχές εφιστούν την προσοχή σε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου, για να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση. Οι δρόμοι στο λιμεναρχείο της πόλης έχουν πλημμυρίσει για ακόμα μία φορά, ενώ στην περιοχή δεν επιτρέπεται η διέλευση πεζών και οχημάτων μέχρι αύριο Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 05:00 το πρωί.

Παράλληλα, μικροπροβλήματα από κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στον επαρχιακό δρόμο Ταυρωνίτης – Παλαιόχωρα. Οι οδηγοί θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλατανιά, Γιώργου Καλαϊτζάκη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ