Συγκλονιστικά στοιχεία: 200 επιθέσεις τον χρόνο, 1 στους 100 χούλιγκαν πάει φυλακή

Συγκλονιστικά στοιχεία: 200 επιθέσεις τον χρόνο, 1 στους 100 χούλιγκαν πάει φυλακή

Στοιχεία και νούμερα που δείχνουν ακριβώς το πρόβλημα με τον χουλιγκανισμό στην Ελλάδα.

Συγκλονισμένη εξακολουθεί να είναι όλη η Ελλάδα με τον χαμό του 19χρονου οπαδού του Άρη, Άλκη, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ένα περιστατικό το οποίο απέδειξε για άλλη μία φορά πως η χώρα έχει μεγάλο θέμα με τον χουλιγκανισμό. Κάτι που δείχνουν ξεκάθαρα και οι αριθμοί…

Σύμφωνα με μια έρευνα στην εφημερίδα «Τα Νέα», από τον αστυνομικό ρεπόρτερ Βασίλη Λαμπρόπουλο, η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τους χούλιγκαν και τις συμπλοκές, είναι σε δραματικό επίπεδο…

Για να καταλάβει κανείς πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση, αρκεί να γνωρίζει πως μόλις ένας στους 100 συλληφθέντες πάει στη φυλακή, με τους υπόλοιπους 99 να αφήνονται ελεύθεροι σαν να μη συνέβη τίποτα…

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη αποτελεί την κορύφωση των αιματηρών συμπλοκών, ανάμεσα σε 5.000 χούλιγκαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ το 20%-30% των χούλιγκαν αποτελείται από αλλοδαπούς, το 20% αφορά ανήλικα άτομα και περίπου το 25% έχει εμπλοκή σε ποινικό επίπεδο με ληστείες, κλοπές ή διακίνηση ναρκωτικών.

Το 2021, καταγράφηκαν συνολικά 118 επεισόδια (72 εντός ή πέριξ των γηπέδων, 46 σε γειτονιές) και έγιναν 63 συλλήψεις, με τα συγκεκριμένα νούμερα να είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη διετία, ειδικά αν βάλουμε στην εξίσωση και τις 63 ταυτοποιήσεις υπόπτων σε δεύτερο χρόνο.

Μάλιστα, σε βάθος πενταετίας, ο μέσος όρος των επιθέσεων ανά έτος φτάνει μέχρι και τις 200.

Κι όμως, παρά τις πάρα πολλές συλλήψεις που γίνονται κάθε χρόνο και τις 100 δικογραφίες που «ανοίγουν» ετησίως για τέτοια περιστατικά, οι χούλιγκαν συνεχίζουν να κάνουν το… έργο τους και επανέρχονται… δριμύτεροι, όπως ακριβώς ο 23χρονος δολοφόνος του Άλκη.

«Στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν καταδίκες για φυλακίσεις μειρκών μηνών, οπότε δεν προχωράει ουδείς εγκλεισμός στα σωφρονιστικά καταστήματα σε καμία φάση της δικαστικής διαδικασίας», αναφέρει στα «Νέα» ο δικηγόρος Θεόφιλος Πατέλης, προσθέτοντας:

«Εκείνο που φαίνεται ότι υπολογίζουν ιδιαίτερα οι καταδικασθέντες οπαδοί είναι η επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως το «παρών» σε αστυνομικά τμήματα την ώρα των αθλητικών αναμετρήσεων. Παρόλα αυτά, σε ένα ποσοστό 10% παραβιάζουν ακόμα και αυτές τις δικαστικές εντολές με αποτέλεσμα να ακολουθούν νέες δίκες και ποινές που παρατείνουν τον χρόνο που μένουν μακριά από τα γήπεδα».

Η χώρα μοιάζει να μην μπορεί να σταματήσει τη δράση των χούλιγκαν που έχουν πάρει τον έλεγχο και κάνουν ό,τι θέλουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ