Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους – Τους 600 βαθμούς φτάνει η θερμοκρασία

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους – Τους 600 βαθμούς φτάνει η θερμοκρασία

Απίστευτες είναι οι θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στο εσωτερικό του Euroferry Olympia μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο στην Κέρκυρα.

Μικρές εστίες φωτιάς συνεχίζουν να υπάρχουν στο πλοίο Euroferry Olympia στην Κέρκυρα, ενώ οι έρευνες για τους 12 ανθρώπους που αγνοούνται είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η φωτιά που μαίνεται στο πλοίο δυσκολεύει τις έρευνες του Λιμενικού για αυτό τον λόγο συνδράμει και ειδική ναυαγοσωστική ομάδα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων αλλά και άνδρες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι περιμένουν να σβήσει κάπως η φωτιά για να επιχειρήσουν πάνω στο πλοίο.

Τεράστιες οι θερμοκρασίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν γνώση της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο, το θερμικό φορτίο στο εσωτερικό του πλοίου είναι πολύ μεγάλο, καθώς επικρατούν θερμοκρασίες πάρα πολύ υψηλές που φτάνουν τους 600 βαθμούς Κελσίου.

Αξίζει, επίσης, να υπενθυμιστεί ότι στις δεξαμενές του πλοίου φέρεται να υπάρχουν πάνω από 700 τόνοι καύσιμα. 

Φοβούνται πιθανές εκρήξεις

Η φωτιά στην πλώρη σβήστηκε και συνεχίζει να καίει από τα μέσα του πλοίου έως την πρύμνη. Το πλοίο έχει προσδεθεί στα ρυμουλκά οπότε είναι υπό έλεγχο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για πιθανές εκρήξεις. Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί είναι τοξική.

Τι δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα καίνε μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο και αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεσή τους, θα ρυμουλκυθεί σε ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απάντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τρεις Έλληνες αγνοούμενοι

Σχετικά με τους Έλληνες που αγνοούνται, σύμφωνα με τον υπουργό, ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής, αλλά και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα.

Σημείωσε, δε, ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών ήταν μια ηρωική πράξη, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων

Διασωθέντες από το φλεγόμενο πλοίο μίλησαν στο «Χαμογέλα και Πάλι» και περιέγραψαν τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν.

«Είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε τι θα γίνει την πόμενη μέρα, δεν αντιμετωπίζεται γρήγορα. Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Τη στιγμή που ανεβήκαμε στις σωσίβιες λέμβους, ανακουφιστήκαμε, γιατί αρχίσαμε και ακούγαμε εκρήξεις. Εγώ είχα το αμάξι μου στο τρίτο γκαράζ και ανεβήκαμε στο κατάστρωμα για να κάνουμε την εγκατάλειψη του πλοίου. Ακούσαμε το προσωπικό του πλοίου και γίναμε φύο ομάδες σε δύο βάρκες. Δεν είχαμε επαφή με την άλλη βάρκα. Υπήρχε ψυχραιμία από το προσωπικό και δίπλα μου βρέθηκε ένας άνθρωπος που ήταν και στο Norman Atlantic. Μείναμε πίσω 30 άτομα γιατί δεν χωρούσαμε, κοιτάξαμε πρώτα να φύγουν γυναίκες και παιδιά δεν μου πήγαινε η καρδιά να φύγω και να αφήσω παιδιά πίσω να περιμένουν», ανέφερε ο κ. Γιώργος, ένας εκ των διασωθέντων

«Εάν δεν είχαμε τις μάσκες μαζί μας, όπως τις έχουμε, θα είχαμε πρόβλημα δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Το προσωπικό δεν μας εγκατέλειψε, στάθηκε δίπλα μας», συμπλήρωσε.

«Προετοιμαστήκαμε ψυχολογικά για το χειρότερο»

«Ήμασταν στις καμπίνες και μας έδωσαν εντολή στις 4.15 το πρώι. Ανεβήκαμε στο κατάστρωμα βάλαμε τα σωσίβια και ετοιμαζόμασταν να εγκαταλείψουμε το πλοίο. Προετοιμαζόμασταν σιγά σιγά ψυχολογικά για το χειρότερο. Δεν πήρα τηλέφωνο την οικογένειά μου για να μην τους στεναχωρήσω», δήλωσε ένας επιβάτης.

Τι ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης στην Κέρκυρα

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης στην Κέρκυρα, Γιώργος Γλυκοφρύδης.

«Χτες ξεκινήσαμε μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, μεταβήκαμε στο σημείο. Ευτυχώς στο σημείο επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, δυστυχώς όμως η φωτιά ήταν εκτεταμένη, από άκρη σε άκρη στο πλοίο. Οι θερμοκρασίες ήταν απίστευτες, άρχισαν να λιώνουν οι λαμαρίνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ έσωσαν δύο άτομα», περιέγραψε ο κ. Γλυκοφρύδης.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται ρίψη νερού στο πλοίο για να μπορέσει να πέσει η θερμοκρασία του. Δε θέλουν να βυθιστεί το πλοίο, θέλουν να πέσει η θερμοκρασία και να φύγει ο καπνός για να μπορέσουν να μπουν μέσα. Δεν ξέρω τι ποσότητα νερού έχει εισέλθει στο καράβι. Έχουν έρθει και άλλα δύο ρυμουλκά, και γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ