«Σταματήστε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές στην Ουκρανία» – Έτοιμη για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, δηλώνει η ΕΕ

«Σταματήστε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές στην Ουκρανία» – Έτοιμη για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, δηλώνει η ΕΕ

Κυρώσεις θα επιβληθούν «σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία έχει ανάγκη για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της», εξήγησε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Την ετοιμότητα της ΕΕ, να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, σε περίπτωση που αυτή εισβάλει στην Ουκρανία, έκανε γνωστή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση των ΥΠΕΞ, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια, στην ουκρανική κρίση,  ενώ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα επισήμανε ότι «η δουλειά έχει γίνει». «Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα», ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ωστόσο ότι δε θα φτάσει η στιγμή των κυρώσεων.

Το ρωσο-ουκρανικό ζήτημα και αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά στο θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που θα έχουν οι Υπουργοί με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σκληρές κυρώσεις

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές και θα της επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων.

«Η Ρωσία ουσιαστικά θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ARD αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ.

Κυρώσεις θα επιβληθούν «σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία έχει ανάγκη για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της», εξήγησε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την έκκληση που διατύπωσε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την άμεση λήψη μέτρων.

«Η κίνηση της επιβολής κυρώσεων είναι τόσο τεράστια και έχει τόσες επιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι πάντα πρέπει να δίνουμε στη Ρωσία μια ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί την αδυναμία της.

«Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», σημείωσε. Η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και «αυτό ακριβώς δεν θα είναι πλέον εφικτό», αν της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Ετοιμότητα

Την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει η διπλωματία όσον αφορά στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκκα Χααβίστο προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ωστόσο ότι σε αντίθετη περίπτωση «η ΕΕ είναι έτοιμη για σκληρά περιοριστικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας, εάν γίνει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», ενώ έκανε λόγο για «σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες» του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Τέλος, ο φινλανδός υπουργός σημείωσε ότι «είναι σημαντική η αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

«Σταματήστε να παίζετε με τις ανθρώπινες ζωές»

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι παίζει ένα «ανεύθυνο» παιχνίδι με τις ζωές των αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντάς τους σε κίνδυνο.

«Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από τη ρωσική κυβέρνηση, τον Ρώσο πρόεδρο: μην παίζετε με τις ανθρώπινες ζωές», δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αυτή που έχει δημιουργήσει την κρίση και πλέον εναπόκειται σε αυτή να βοηθήσει στην επίλυσή της, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Μπέρμποκ προέβλεψε μάλιστα ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν από τη Λευκορωσία, όπου βρίσκονται για στρατιωτικά γυμνάσια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ