Τουρκία: Η στήριξη της Γαλλίας στους Κούρδους ισοδυναμεί με νομιμοποίηση της τρομοκρατίας

Τουρκία: Η στήριξη της Γαλλίας στους Κούρδους ισοδυναμεί με νομιμοποίηση της τρομοκρατίας

«Η δέσμευση της Γαλλίας να υποστηρίξει συριακές δυνάμεις των οποίων ηγείται η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ισοδυναμεί με υποστήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ. «Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας […] θα γίνουν, όπως και οι […]

«Η δέσμευση της Γαλλίας να υποστηρίξει συριακές δυνάμεις των οποίων ηγείται η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ισοδυναμεί με υποστήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας […] θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας», σημείωσε ο Μποζντάγ σε μήνυμά του στο Twitter. «Ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει ένα τόσο παράλογο βήμα», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν απέρριψε οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για  διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της αραβοκουρδικής δύναμης στη Συρία, οι εκπρόσωποι της οποίας έγιναν χθες δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια που έχει στόχο την προώθηση διαλόγου, επαφών ή μεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας μετά την χθεσινή πρόσκληση του Παρισιού σε διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η αραβική συνιστώσα των δυνάμεων αυτών αποτελεί απλώς μια βιτρίνα που έχει στόχο να νομιμοποιήσει μια δύναμη στην οποία κυριαρχούν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, οι οποίες συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η Τουρκία περιμένει από τους συμμάχους της να πάρουν μια σαφή στάση κατά της τρομοκρατίας αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση «τρομοκρατικών δομών».

Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ο Μακρόν δεσμεύτηκε να αποστείλει στρατιώτες στη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τις SDF.

Μιλώντας στο Reuters μετά την συνάντηση με τον Μακρόν, ο Χάλεντ Εϊσά, μέλος του PYD που εκπροσωπεί την περιοχή της βόρειας Συρίας στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να προωθήσει μια διπλωματική λύση.

«Οι χώρες που θεωρούμε φιλικές και συμμαχικές θα πρέπει να τοποθεητθούν σαφώς ενάντια σε όλα τα είδη τρομοκρατίας, αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με νομιμοποίηση τρομοκρατικών δομών», σημείωσε επίσης ο Καλίν, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα, και υπογράμμισε: «Τα διάφορα και ποικίλα ονόματα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική ταυτότητα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι SDF βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού που έχει στόχο να ηττηθεί το «Ισλαμικό Κράτος».

Ο Μακρόν συνάντησε χθες για πρώτη φορά αντιπροσωπία στην οποία περιλαμβάνονταν οι YPG, η πολιτική της πτέρυγα PYD και χριστιανοί και άραβες αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, πριν από λίγες μέρες, έπειτα από δίμηνη επιχείρηση που πραγματοποίησε μαζί με σύρους αντάρτες συμμάχους της και είχε στόχο την εκδίωξη από την περιοχή αυτή των YPG. Η Άγκυρα έχει απειλήσει να προωθήσει τις επιχειρήσεις της και πιο ανατολικά στη Μάνμπιτζ, όπου στρατοπεδεύουν αμερικανικά στρατεύματα μαζί με δυνάμεις των SDF.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο Μακρόν επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας κατά του PKK και την αφοσίωσή της στην ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά πρότεινε επίσης διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και των SDF.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση των SDF, ότι δεν έχουν καμία επιχειρησιακή σχέση με την τρομοκρατική αυτή οργάνωση, και ότι καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια τρομοκρατικής φύσης από όπου κι αν προέρχεται, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις SDF και την Τουρκία με τη βοήθεια της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας», ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία.

Macron


Πηγή: UNFOLLOW

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ