Τσαβούσογλου: Κίεβο και Μόσχα πλησιάζουν σε συμφωνία για «κρίσιμα ζητήματα»

Τσαβούσογλου: Κίεβο και Μόσχα πλησιάζουν σε συμφωνία για «κρίσιμα ζητήματα»

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα, υποστήριξε σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου είπε, επίσης, πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας.

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση σε τουρκικό έδαφος στην οποία ενδεχομένως να συμμετάσχει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο απέφυγε να… επιλέξει πλευρά λέγοντας πως: «Λειτουργούμε ως διαμεσολαβητές. Θέλουμε να παίξουμε έναν βοηθητικό ρόλο».

Παράλληλα, έγινε αναφορά και στην τριμερή συνάντηση στην Αττάλεια τις προηγούμενες ημέρες όταν ο ίδιος έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τους ομολόγους του, της Ρωσίας Σεργέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μόσχα: Βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου για συμφωνία – Αμετάβλητη η θέση μας, λέει το Κίεβο

Σημειώνεται πως ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε χθες ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις» έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από πλευράς του ο ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το Interfax, ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν η Ουκρανία δεν επιχειρήσει πλέον να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ