Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ: Προς αποστολή ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων και στρατού στη Βουλγαρία

Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ: Προς αποστολή ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων και στρατού στη Βουλγαρία

Εξετάζεται η αποστολή τεσσάρων ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης

Εξετάζεται στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντιδράσης του ΝΑΤΟ η αποστολή από την πλευρά της Ελλάδας, τεσσάρων ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, στην Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ενισχύοντας έτσι την ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό -και ενώπιον της «μεγαλύτερης απειλής για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες»- ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες εβδομάδες είχε διαψεύσει ότι της ζητήθηκε από το ΝΑΤΟ να στείλει S-300 στην Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας και ιδίως των νησιών του Αιγαίου δεν θα σταλούν στην Ουκρανία.

Τι είναι

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) είναι μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί.

Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βελτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.

Ειδικότερα,

Η NRF μπορεί να αντιδράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα.

Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης δημιουργώντας μια «δύναμη αιχμής του δόρατος» μέσα σε αυτή, με το όνομα Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

Αυτή η ενισχυμένη NRF αποτελεί ένα από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (RAP), το οποίο στοχεύει στην απόκριση σε ενδεχόμενες μεταβολές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας.

Διοικητής της NRF είναι ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ