Στο Μαρακές ο κόσμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Στο Μαρακές ο κόσμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Η συνάντηση διοργανώθηκε κατόπιν κοινής πρόσκλησης που απηύθυναν ο μαροκινός υπουργός Εξωτερικών, Αφρικανικής Συνεργασίας και Μαροκινών υπηκόων κατοίκων εξωτερικού

Η υπουργική σύνοδος του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Daesh (αραβικό ακρωνύμιο του ISIS) έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου στο Μαρακές (Μαρόκο), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. 

Η συνάντηση διοργανώθηκε κατόπιν κοινής πρόσκλησης που απηύθυναν ο μαροκινός υπουργός Εξωτερικών, Αφρικανικής Συνεργασίας και Μαροκινών υπηκόων κατοίκων εξωτερικού, Νάσερ Μπουρίτα, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Αυτή η πρώτη συνάντηση του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του ISIS στην Αφρική είναι ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο διεθνούς δέσμευσης και συντονισμού στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (IK),  με ιδιαίτερη έμφαση στην αφρικανική ήπειρο, καθώς και στην εξελισσόμενη τρομοκρατική απειλή στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές. 

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον πολλαπλασιασμό των αυτονομιστικών κινημάτων στην Αφρική, τα οποία αποσταθεροποιούν και καθιστούν πιο ευάλωτα τα αφρικανικά κράτη, δημιουργώντας έτσι ευνοϊκές συνθήκες για το ISIS και άλλες τρομοκρατικές και βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις, αναφέρει το ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε στο τέλος των εργασιών του διεθνούς αυτού συνεδρίου.

Σημείωσαν επίσης την ύπαρξη διασύνδεσης μεταξύ αυτονομιστικών και τρομοκρατικών κινημάτων που δρουν σε συμπαιγνία, εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες αδυναμίες κατά τρόπο που να πολλαπλασιάζει τον αποσταθεροποιητικό τους αντίκτυπό.

Η φιλοξενία αυτής της διεθνούς συνάντησης από το Μαρόκο αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η ιδιαίτερη προσέγγιση που υιοθέτησε το Βασίλειο υπό την ηγεσία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ ́ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. 

Η συνάντηση επιβεβαιώνει την πλήρη δέσμευση του Μαρόκου να διασφαλίσει στενό συντονισμό με τους εταίρους του για την εξάλειψη της απειλής που προέρχεται από το ΙΚ και που έχει στόχο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καταπολεμώντας έτσι την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό στην αφρικανική ήπειρο στην πηγή του.   

Η συνάντηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους σε αριθμούς: 

  • Συμμετέχουσες χώρες: 79 
  • Συμμετέχουσες αφρικανικές χώρες: 19 
  • Συμμετέχουσες ασιατικές χώρες: 8 
  • Συμμετέχουσες αραβικές χώρες: 9 
  • Συμμετέχοντες διεθνείς οργανισμοί: Ευρωπαϊκή Ένωση, Αραβικός Σύνδεσμος, Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Ιντερπόλ), ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και η Κοινότητα των κρατών Σαχέλ-Σαχάρας. 
  • Αριθμός συμμετεχόντων υπουργών: 47 (εκ των οποίων 38 υπουργοί Εξωτερικών)
  • Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων: 400

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ