Επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα: «Ναι» σε διάλογο με… αμετακίνητες θέσεις

Επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα: «Ναι» σε διάλογο με… αμετακίνητες θέσεις

Η αρμόδια επιτροπή της UNESCO αποκάλυψε ότι επίκειται συνάντηση Λίνας Μενδώνη - λόρδου Πάρκινσον, ενώ το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι η θέση του δεν αλλάζει

*Γράφει ο Γιάννης Ανδριτσόπουλος

Σε διάλογο με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δέχθηκε, για πρώτη φορά, να προσέλθει η βρετανική κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, φαινομενικά, ορόσημο στη διεκδίκηση των αρχαιοελληνικών θησαυρών που άρπαξε ο λόρδος Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς, μέχρι σήμερα, η Βρετανία αρνούνταν πεισματικά ακόμη και να συζητήσει το θέμα σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Ωστόσο, μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος της βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού έριξε σχεδόν στο… πάτωμα τον πήχυ των προσδοκιών, προτού καν αρχίσει ο διάλογος που οι ίδιοι οι Βρετανοί ζήτησαν, ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση της χώρας του δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό και ότι το ζήτημα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και όχι την κυβέρνηση!

Την είδηση περί επικείμενου διμερούς διαλόγου έκανε γνωστή η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (ICPRCP), η οποία συνεδριάζει από χθες, και για τρεις ημέρες, στο Παρίσι.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μας ενημέρωσε για την πρότασή του να οργανώσει συνάντηση μεταξύ της ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του βρετανού υφυπουργού Πολιτισμού λόρδου Πάρκινσον, με την ελπίδα οι ελληνικές Αρχές να απαντήσουν θετικά», αναφέρεται σε έγγραφο της ICPRCP, στην οποία προστίθεται: «Η Ελλάδα μας ενημέρωσε ότι η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου εστάλη στην ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού στις 29 Απριλίου 2022, έγινε αμέσως αποδεκτή, και η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών πρόκειται να οριστεί σε εύθετο χρόνο».

«Aμετακίνητοι»

«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις, ρωτώντας την πού οφείλεται αυτή η, φαινομενικά, αλλαγή στάσης.

Απαντώντας, χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπός της επιχείρησε να βάλει πάγο στις ελπίδες για επανένωση των Γλυπτών: «Η Βρετανία έχει μία πάγια θέση σε αυτό το ζήτημα η οποία δεν έχει αλλάξει: τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως (σ.σ. από τον Ελγιν) σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Ολες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές του λαμβάνονται από τους επιτρόπους του Μουσείου».

Πρόκειται για την «κασέτα» που επαναλαμβάνει η Βρετανία, πετώντας το «μπαλάκι» στο Βρετανικό Μουσείο (το οποίο, με τη σειρά του, απορρίπτει το ελληνικό αίτημα).

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» χθες το βράδυ, πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί παραμένουν αμετακίνητοι: «Δεν έχει σημειωθεί καμία αλλαγή στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καμία αλλαγή στη φύση της επίσημης επικοινωνίας μας με την Ελλάδα για το θέμα αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η επιτροπή της UNESCO κάλεσε τη Βρετανία «να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα», αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι «το ζήτημα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών βαραίνει ξεκάθαρα τη βρετανική κυβέρνηση».

Τότε, το Λονδίνο κατέστησε σαφές ότι θα αγνοήσει την απόφαση-σταθμό, κάτι που η εκπρόσωπος της χώρας επανέλαβε χθες στη Σύνοδο της ICPRCP. Ελληνική διπλωματική πηγή σχολίασε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στη συνάντηση – άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί – «καλή τη πίστει, κρατώντας όμως μικρό καλάθι, καθώς δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε διάλογο-παρωδία αν οι Βρετανοί εμφανιστούν αμετακίνητοι». Πρόσθεσε όμως ότι «αποτελεί νίκη της Ελλάδας ότι η Βρετανία «σύρεται» σε διάλογο τον οποίον έως σήμερα απέρριπτε εμμονικά».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ