Σοϊγκού: Η πρόοδός μας είναι πιο αργή από ό, τι σχεδιάζαμε – Είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένο πόλεμο

Σοϊγκού: Η πρόοδός μας είναι πιο αργή από ό, τι σχεδιάζαμε – Είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένο πόλεμο

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, για τον οποίο έχουν ακουστεί τόσα και τόσα τους τελευταίους μήνες, παραδέχθηκε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε σήμερα τις 91 ημέρες, με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, να παραδέχεται ότι η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων είναι πιο αργή από ό, τι είχε σχεδιαστεί.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η Μόσχα επιβραδύνει σκόπιμα την επίθεσή της για να επιτρέψει στους κατοίκους των περικυκλωμένων πόλεων να διαφύγουν.

«Φυσικά, αυτό επιβραδύνει τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά γίνεται σκόπιμα για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων», δήλωσε ο Σοϊγκού σε συνάντηση του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό ρωσική ηγεσία ορισμένων πρώην σοβιετικών κρατών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα ότι οι Ρώσοι συγκρατούνται σκόπιμα ως «απολύτως εξωπραγματική».

Πρώτη επίσημη παραδοχή Σοϊγκού

Δυτικοί αναλυτές λένε εδώ και μήνες ότι ο πόλεμος εξελίσσεται πιο αργά από ό, τι θα ήθελε το Κρεμλίνο, σημειώνουν οι Times.

«Η δήλωση του Σοϊγκού είναι η πρώτη του επίσημη παραδοχή ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από το χρονοδιάγραμμα και είναι η πρώτη επίσημη δήλωση για τον ρυθμό του πολέμου από τότε που ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο δήλωσε ότι η επιχείρηση «σέρνεται» στις 4 Μαΐου», τόνισε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

Το ISW τονίζει ότι Ρώσοι bloggers επικρίνουν το υποτιθέμενο ενδιαφέρον του Σοϊγκού για τους αμάχους, ισχυριζόμενοι ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα νοιάζονταν αν απομακρύνονταν στις εκκενώσεις  «ναζιστές» πολίτες.

Αυτό είναι «μέρος της αυξανόμενης ρωσικής εθνικιστικής αντίδρασης ότι το Κρεμλίνο δεν κάνει αρκετά για να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», εξήγησε το ISW.

Στην πραγματικότητα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο Ουκρανούς αμάχους καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις ουκρανικές προσπάθειες να διαπραγματευτούν διαδρόμους εκκένωσης.

Ο Σοϊγκού υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έπληξε πολιτικές υποδομές, αλλά στόχευσε στρατιωτικές υποδομές με «όπλα υψηλής ακρίβειας». «Θα συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι», είπε ο Σοϊγκού, χρησιμοποιώντας τη φράση του Κρεμλίνου για τον πόλεμο.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε επίσης ότι η επίθεση της Μόσχας θα διαρκέσει όσο χρειαστεί. «Δεν βιαζόμαστε να τηρήσουμε τις προθεσμίες», δήλωσε.

Πώς είναι η κατάσταση στο Ντονμπάς

Αν και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στην περιοχή Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα, η πρόοδος παραμένει αργή και περιορίζεται σε «μικρούς» στόχους, σύμφωνα με την ανάλυση του ISW. 

Το Ινστιτούτο εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες αστικές μάχες σε περίπτωση επιτυχούς περικύκλωσης του Σεβεροντονέτσκ.

Το Σεβεροντονέτσκ είναι η μεγαλύτερη πόλη που παραμένει σε ουκρανικά χέρια στην περιοχή του Λουγκάνσκ, μία από τις δύο «αποσχισθείσες δημοκρατίες» που είναι πιστές στη Μόσχα στα ανατολικά της χώρας, μαζί με το Ντονέτσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν σημαντικό αριθμό στρατευμάτων, πυροβολικού και αεροσκαφών για να νικήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Ο Ρομπ Τέιλορ, πρώην πεζοναύτης και νυν διευθυντής της 4GD, η οποία προσφέρει εκπαίδευση σε αστικές μάχες στα βρετανικά στρατεύματα, δήλωσε: «Η αστική σύγκρουση εναντίον ενός ισότιμου εχθρού είναι το δυσκολότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στον στρατό. Εδώ θα είναι το σημείο όπου η σύγκρουση θα επιβραδυνθεί δραματικά, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στις πόλεις».

Είπε ότι σε πολέμους, όπως στο Αφγανιστάν, η εκκένωση των θυμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα βρετανικά στρατεύματα. «Εδώ πρόκειται για έναν πιο ολοκληρωτικό πόλεμο, όπου δεν έχετε την πολυτέλεια να το κάνετε αυτό».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ