Πυρετός διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πυρετός διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Συμμετοχή Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης – Πυρετώδεις διεργασίες για μια καταρχήν συμφωνία αναφορικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο πριν την έναρξη της Συνόδου – Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια και άμυνα στο επίκεντρο

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του χρόνου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι προσπάθειες για εξεύρεση συναινετικής λύσης μεταξύ των κρατών-μελών θα συνεχιστούν και το πρωί, σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper), προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Επιτροπή και η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ ηγούνται των συνομιλιών τις τελευταίες 48 ώρες.

Η πρόταση

Σύμφωνα με κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά ένα ολικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, κάτι το οποίο θα τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του χρόνου και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Ντρουζιά» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, ωστόσο η συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της Επιτροπής.

Η ατζέντα

Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η άμυνα είναι τα θέματα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η κατάσταση στην Ουκρανία και η συνεχής βοήθεια των ευρωπαίων με πολιτικά, οικονομικά και οπλικά μέσα, είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στους ευρωπαίους ηγέτες στην αρχή της συζήτησης.

Τι αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ

Εξάλλου, την πρώτη ημέρα (Δευτέρα) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες. 

Επισιτιστική κρίση και κοινή άμυνα

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τέλος, τους «27» θα απασχολήσει το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ