Ακάρ: «Όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία, δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση τζαμιών»

Ακάρ: «Όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία, δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση τζαμιών»

Νέα επίθεση από την Αγκυρα

Τη ρητορική της έντασης διατηρεί η Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να επιτίθεται στην Αθήνας, λίγες μόλις ώρες μετά τον νέο γύρο εμπρηστικών δηλώσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1500, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, και μετατράπηκαν σε κινηματογράφους, εκθεσιακούς χώρους, σε καταλύματα και αποθήκες, είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και με υποκρισία» σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως προσθέτει: «Η ελληνική διοίκηση, που δεν δίνει ούτε χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθάνουν, προσπαθεί να εξαπατήσει τους δικούς της ανθρώπους με ωμές ψευδαισθήσεις και να καλύψει τις αδιέξοδες πραγματικότητες της. Ο ήλιος δεν σκεπάζεται με λάσπη».

Η ανάρτηση της Αγκυρας

Ξέφυγε ο Ερντογάν με «φιέστα» στην Αγία Σοφία

Στο μεταξύ, με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πάνω από τους τρούλους της Αγίας Σοφίας έκλεισαν οι φαραωνικές εκδηλώσεις για την Άλωσης της Πόλης που ετοίμασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ένα ξέσπασμα εθνικιστικής ρητορικής επιχείρησε να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής στην Αγία Σοφία, όπου προσήλθαν χιλιάδες μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, σκληρού υποστηρικτή του προέδρου Ερντογάν. Ήταν ο ιμάμης της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, το καλοκαίρι του 2020, όπου εμφανίστηκε μέσα στο ναό κραδαίνοντας ένα οθωμανικό σπαθί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στο πρώην αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα μετατραπεί σε «εθνικό κήπο», για να εγκαινιάσει μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ τα έργα της δενδροφύτευσης.

Στο χώρο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 500.000 υποστηρικτές του για να ακούσουν την ομιλία του, που συνοδεύτηκε από μουσικό πρόγραμμα και εκδήλωση της στρατιωτικής μπάντας και χορωδίας, τα μέλη της οποίας ήταν ντυμένα με οθωμανικές στολές και παιάνιζαν οθωμανικά εμβατήρια. Παράλληλα, στο χώρο υπήρχαν και άνδρες ντυμένοι γενίτσαροι.

Οι Τούρκοι έστησαν τρισδιάστατη παράσταση πάνω από την Αγία Σοφία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Στο τρισδιάστατο βίντεο ακούγεται η αναφορά στον Πορθητή.

«Προχώρησε προς την Κωνσταντινούπολη δίχως να φοβάται με την καρδιά του να φλέγεται για την κατάκτηση. Μαζί με τον ιερό στρατό του ή θα έπεφτε νεκρός, ή θα γινόταν ο Πορθητής. Ύψωσε τη σημαία ακριβώς στη μέση της Πόλης και εξακολουθεί να κυματίζει εδώ και αιώνες. Ήχησε και τον ήχο του μουεζίνη στην Αγία Σοφία. Με την μαγεία σου, με την υπερηφάνεια σου, με το νάζι σου, με τον Κεράτιο σου και τον Μαρμαρά σου, με τον Βόσπορο, με τον στόχο σου την Αγία Σοφία, η οποία είναι η καρδιά του κόσμου και εδώ δεν θα σιωπήσει ποτέ το κάλεσμα του ιμάμη για προσευχή. Η Κωνσταντινούπολη θα υμνείται για πάντα με το όνομα του Πορθητή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ