«Ηχηρή» παρέμβαση ΗΠΑ – Καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων στο Ιράν

«Ηχηρή» παρέμβαση ΗΠΑ – Καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων στο Ιράν

Η ανακοίνωση Μπλίνκεν μετά τη συνομιλία του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ

«Η συνεχιζόμενη παρενόχληση σκαφών από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση του.

Ο Μπλίνκεν έκανε τα σχόλια αυτά σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ανέφερε Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Αμερικανοί και οι Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα κατασχεθέντα πλοία, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ «απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα το υπουργείο Ναυτιλίας, εξέδωσε «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν.

Σημειώνεται πως η Αθήνα κατηγορείται από το Ιράν πως κατάσχεσε το φορτίο του ρωσικού πλοίου στην Κάρυστο με παρέμβαση των ΗΠΑ και ενώ η ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ μάλιστα στόχος του Ιράν είναι να σταλεί ένα μήνυμα στη Δύση και στον Τζο Μπάιντεν.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε τι προκάλεσε το ρεσάλτο και απάντησε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτή η απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και για αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Τι είπε για το ιρανικό πετρέλαιο

Ερωτηθείς, δε, εάν η χώρα μας θα επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο που είχε κατασχεθεί στην Κάρυστο από ρωσικών συμφερόντων πλοίο, γεγονός που φέρεται να αποτελεί την αιτία πίσω από την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αφού ουσιαστικά υποστήριξε ότι η κατάσχεση ήταν νόμιμη.

«Όποιες ενέργειες αφορούν σε πετρέλαιο ιρανικών συμφερόντων έγιναν με βάση διεθνείς συμβάσεις και αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποφάσεις εναντίον των οποίων δεν στράφηκαν οι ενδιαφερόμενοι. Υπήρξαν περιθώρια για να διεκδικήσουν δικαστική αναστολή και δεν το έπραξαν. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, που έχει υπογράψει η χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, έγινε η κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου» είπε ειδικότερα ο κ. Οικονόμου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ