Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Φροντίστε οι σχέσεις μας να κινούνται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Φροντίστε οι σχέσεις μας να κινούνται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Απαντώντας σχετικά με τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι «οι έντονες εκφράσεις οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν»

Διπλό μήνυμα στην Άγκυρα από την Πρίστινα – όπου πραγματοποιεί επίσκεψη – έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Τουρκία εάν θέλει να προχωρήσουν οι σχέσεις της με την ΕΕ.

Απαντώντας σχετικά με τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιχείρησε για ακόμα μία φορά να συνδέσει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι «οι έντονες εκφράσεις οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν».

Όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ «αυτό που πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις, να φροντίσει ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητας των χωρών. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας άξονας που θα μπορούσε να βοηθήσει». Ο Δένδιας συνέχισε με αιχμές και για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η ένταση τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, σημειώνοντας την πεποίθηση του ότι «ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μία ευρωπαϊκή πορεία ελπίζω και η τουρκική κυβέρνηση θα συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Πρίστινα και τις επαφές που είχε εκεί ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι για την Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. «Νομίζω ότι για την ελληνική κυβέρνηση το κύριο διακύβευμα είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευρωπαϊκή πορεία και πάνω σε αυτό τον άξονα κινούμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υποστηρίξει ότι «εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την πολιτική των παραβιάσεων (σς διεθνών συνθηκών) θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών» διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου, ενώ κατηγόρησε παράλληλα την Ελλάδα για «σύμπλεγμα κατωτερότητας» που την οδηγεί κάθε μέρα να «βγαίνει και να επιτίθεται στην Τουρκία». Υποστήριξε δε ότι η «κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση».

«Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και όταν έχουν άδικο» ανέφερε ο Τσαβούσογλου για να προσθέσει «έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν γυρίζουν την πλάτη, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες». Ο τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε στο πνεύμα Ερντογάν λέγοντας ότι «αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς», καλώντας την Ελλάδα να απαντήσει «σαν άντρας στις επιστολές της Τουρκίας» και να «τερματίσει τις παραβιάσεις (των συνθηκών)» διαμηνύοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη «ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών».

Ο Δένδιας στην Πρίστινα στο πλαίσιο των συναντήσεων του έγινε δεκτός από την Πρόεδρο, Vjosa Osmani-Sadriu, καθώς και από τον Besnik Bislimi, Πρώτο Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και ανάπτυξη, καθώς και Επικεφαλής Διαπραγματευτή  στον Διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου. Ο ΥΠΕΞ θα έχει στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κοσοβάρο πρωθυπουργό, Albin Kurti.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ