Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία»

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε σήμερα στη Φινλανδία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ανησυχία για τρομοκρατία και εξαγωγές όπλων

Ο Στόλτενμπεργκ από την Φινλανδία κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας (στη θερινή του κατοικία στο Νααντάλι), Σάουλι Νιινίστο, τόνισε -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Αυτές είναι αποδεκτές ανησυχίες που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας  Σάουλι Νιινίστο.

H Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η αίτηση τους, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίθεση της Τουρκίας, που τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και δίνουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές, αλλά και άλλες ομάδες, τις οποίες, η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές.

Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας στην Ουκρανία

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέει συχνά ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος ειδικότερα στη Σουηδία, ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Στοκχόλμη υποστηρίζει τους τρομοκράτες, με τους οποίους η Τουρκία πολεμά.

Τα σχόλια και οι αντιδράσεις της Άγκυρας, από τότε που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα των δύο χωρών, έρχονται σε αντίθεση, όμως, με την πρόσφατη πολιτική της Τουρκίας, επισημαίνεται σε άρθρο του Nordic Monitor.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στην Άγκυρα την Τετάρτη, ο Ερντογάν δήλωσε: «Όσο οι συνεντεύξεις με ηγέτες τρομοκρατών μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση της Σουηδίας, δεν μπορούμε να πούμε, ‘Ελάτε, ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ’».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ