Eurostat: Επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός-ρεκόρ 8,1% στην ευρωζώνη τον Μάιο

Eurostat: Επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός-ρεκόρ 8,1% στην ευρωζώνη τον Μάιο

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στο ρεκόρ του 8,1% διαμορφώθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 10,5% τον Μάιο (11,3% σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ) από το 9,1% του Απριλίου.

Οι τιμές

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, οι τιμές αυξήθηκαν 8,1% τον Μάιο από το 7,4% του Απριλίου, αντίστοιχα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 31 Μαΐου, τόνισε η Eurostat.

Γαλλία και Μάλτα οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εντός Ευρωζώνης, σε αντίθεση με τις Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία, όπου ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλές ταχύτητες. 

Αν και ο πληθωρισμός είναι τώρα τέσσερις φορές τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, οι φορείς χάραξης πολιτικής εμφανίζονται εξίσου ανήσυχοι για μια γρήγορη άνοδο των σημερινών τιμών, καθώς υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός τώρα ενσωματώνεται μέσω των δευτερογενών επιπτώσεων.

Δομικός πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% από το 3,5%.

Ενώ η αύξηση κατά 39% του ενεργειακού κόστους ήταν ο βασικός μοχλός ανόδου του πληθωρισμού, οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων ήταν υψηλότερες κατά 9% και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2%. Οι τιμές των υπηρεσιών, όπου οι μισθοί αποτελούν βασικό κόστος, αυξήθηκαν 3,5%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ