Εκλογές: Πώς φούντωσαν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα

Εκλογές: Πώς φούντωσαν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα

Πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Λίγο πριν τελειώσει ο Ιούνιος το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Πλέον, δεν συζητάμε αν θα γίνουν εκλογές αλλά το πότε θα γίνουν εκλογές. Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά άφησε χθες Τρίτη ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε την ακριβή ημερομηνία και έθεσε κάποιους όρους με σκοπό το fair play.

Την ίδια ώρα κοινός παρανομαστής για όλα τα πολιτικά κόμματα είναι πως ένα κλίμα αναμονής της προκήρυξης των εκλογών δεν βοηθάει, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα σε εξέλιξη που ταλανίζουν την χώρα με κυρίαρχα την οικονομία αλλά και την τουρκική προκλητικότητα η οποία έχει ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ναι μεν εκλογές αλλά… μην γίνουμε Γαλλία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προαναφέραμε άφησε ανοιχτό παράθυρο για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, τονίζοντας ότι: «μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται». Μάλιστα για να εξηγήσει την σκέψη του καλύτερα είπε «μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μεγάλης έντασης,  το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Εξάλλου το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε, είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε».

Αναφερόμενος στην ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα από αυτοδύναμη κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης έφερε και πάλι ως παράδειγμα τον Μακρόν λέγοντας ότι η Γαλλία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στην απόλυτη παράλυση: «Προσοχή όμως: δείτε τι γίνεται σήμερα στη Γαλλία. Η Γαλλία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια απόλυτη παράλυση. Όπου ναι μεν ο Πρόεδρος Μακρόν κερδίζει τις εκλογές, πλην όμως, μη έχοντας καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσει το νομοθετικό του έργο».

Οι τέσσερις… συστάσεις Τσίπρα στον πρωθυπουργό

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων και αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Αν πραγματικά, λοιπόν, επιθυμεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, ιδίως στα μεγάλα εθνικά θέματα, τον καλούμε στη πορεία προς τις εκλογές να πράξει τα εξής:

1) Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο.

2) Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στην πορεία προς τις εκλογές.

3) Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.

4) Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές».

Κλειδί… η ημερομηνία

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι όπως αποδεικνύεται το μόνο που απομένει. Το να ανακοινώσει οτιδήποτε μέσα στο καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι απίθανο. Μετά από δύο χρόνια καραντίνας κανείς δεν θέλει να χαλάσει το καλοκαίρι του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως την εβδομάδα μετά τον εορτασμό της Παναγίας ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει τις εκλογές.

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προσδιορίζουν τις εκλογές στα μέσα του Φθινοπώρου. Πιο πιθανή είναι η 25η Σεπτεμβρίου ή η πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ