Reuters: Η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες – Κηρύσσονται «personae non gratae»

Reuters: Η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες – Κηρύσσονται «personae non gratae»

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες.

Η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες «personae non gratae» και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για, όπως αποκάλεσε, «την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

Το υπουργείο είπε ότι είχε επίσης διαμαρτυρηθεί για την ελληνική απόφαση να κηρύξει μια ομάδα Ρώσων διπλωματών «personae non gratae».

Σύμφωνα με πληροφορίες του in ανάμεσά στους διπλωμάτες που απελαύνονται βρίσκεται και ο Νικόλαος Κρίκος, γενικός πρόξενος στη Μόσχα.

Σε αυτούς που απελαύνονται οι επτά είναι διπλωμάτες και ένας διοικητικός υπάλληλος της πρεσβείας.

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ενταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:

«Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στον οποίο εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως “personae non gratae”.

Στον πρέσβη παραδόθηκε σημείωμα με την κοινοποίηση ότι, ως απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύχθηκαν “personae non gratae” και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. Ενημερώθηκε και για άλλα μέτρα που έλαβε η ρωσική πλευρά σχετικά με τη λειτουργία των ελληνικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό στη Ρωσία.

Τονίζεται ότι μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες των μη φιλικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής, επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε».

Η απάντηση της Αθήνας

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με απόφαση των ρωσικών αρχών για την κήρυξη οκτώ διπλωματικών στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου Μόσχας, ως personae non grata (27.06.2022):

Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ