Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία για το «ορφανό» κρούσμα – Τι είπε ο Ζαούτης για τα εμβόλια

Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία για το «ορφανό» κρούσμα – Τι είπε ο Ζαούτης για τα εμβόλια

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να «θωρακιστεί» το περιβάλλον του «ορφανού» κρούσματος

Για το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στη χώρα μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Όπως είπε δεν γνωρίζουμε την προέλευσή, καθώς ο ασθενής δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα. Πρόκειται για το πρώτο ορφανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του.

Ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε πως η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω επαφής, από ανοιχτές πληγές ή μέσω σωματικής επαφής. Όπως είπε, δεν μεταδίδεται εύκολα, ενώ οι μελέτες σε κράτη με περισσότερα κρούσματα έδειξαν πως κατά τον έλεγχο των στενών επαφών δύσκολα εντοπίζεται κρούσμα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ερευνώνται οι επαφές του τελευταίου κρούσματος στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Σοβαρή η κατάσταση του Φιλιππίδη – Θα γίνει επέμβαση – «Από την ίδια αρρώστια πέθανε ο πατέρας του στα 62 του»

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, πως το εμβόλιο της ευλογιάς που προϋπάρχει προστατεύει τον ιό και σημείωσε πως «υπάρχουν εμβόλια που καλύπτουν και την ευλογιά των πιθήκων και θα έχουμε και για τις στενές επαφές». Αποκάλυψε, δε, πως τις επόμενες μέρες αναμένονται και στην Ελλάδα παρόμοια εμβόλια.

Μείωση στην ανοσία από τον κοροναϊό

Ο Θεοκλής Ζαούτης μίλησε και για το νέο κύμα κοροναϊού, τονίζοντας πως υπάρχει μείωση στην ανοσία, την ώρα που οι υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ4 και ΒΑ5 είναι πιο μεταδοτικές. Επανέλαβε πως ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, ενώ όπως είπε: «Δεν θεωρώ ότι αυτό το κύμα δεν ήταν αναμενόμενο».

Αναφέρθηκε και στη χρήση μάσκας τονίζοντας πως έγινε άρση της υποχρεωτικότητάς της: «Η μάσκα πρέπει να υπάρχει όταν είμαστε σε συνωστισμό και ειδικά αν ανήκουμε στις ευάλωτες ομάδες».

Δεν θα φύγει ο ιός από τον πλανήτη

Σημείωσε πως αυτό το κύμα θα είναι μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα, και ενώ αναμένεται μια αύξηση στις νοσηλείες, δεν θα υπάρχει παρόμοια αύξηση στις ΜΕΘ.

Τέλος, είπε χαρακτηριστικά πως: «Δεν πρόκειται να φύγει αυτός ο ιός από τον πλανήτη» και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή τα κρούσματα είναι δύσκολο να τα ερμηνεύσουμε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ