Κορωνοϊός: Πάρτι θετικότητας στα νησιά και τα νοσοκομεία βγάζουν ξαπλώστρες (ράντζα)

Κορωνοϊός: Πάρτι θετικότητας στα νησιά και τα νοσοκομεία βγάζουν ξαπλώστρες (ράντζα)

«Πρόγνωση θετικότητας» για όσους ετοιμάζονται από βδομάδα για διακοπές σε κάποιο νησί.

Δελτίο θετικότητας συμβουλεύονται όλο και περισσότεροι που σχεδιάζουν τις διακοπές τους σε κάποιο νησί.

Κι αυτό γιατί η επιστροφή στην κανονικότητα τους τελευταίους μήνες, πυροδότησε μια βεντάλια παραλλαγών και υποπαραλλαγών της Ομικρον, με αποτέλεσμα τα ποσοστά πληρότητας σε κορωνοϊό να χτυπούν κόκκινο.

Δεύτερες σκέψεις

Πλέον, αρκετοί απ΄όσους σχεδιάζουν να αναχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα, που ξεκινά το πρώτο κύμα παραθεριστών, μπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις.

Αφού μετά την πρώτη κρυάδα από τις τιμές των δωματίων – σε μεγάλο ποσοστό υψηλότερες από πέρυσι – πρέπει να συνυπολογίζουν τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και να περάσουν κρεβατωμένοι με πυρετό τις μέρες της άδειάς τους.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ιός καλπάζει σε Μύκονο, Μήλο, Πάρο όπου τις τελευταίες μέρες, κυρίως στη Μύκονο, παρατηρείται και κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Αλμα

Με τα τελευταία στοιχεία, η θετικότητα στη Μύκονο ανήλθε στο 64, 21%, ενώ στα ύψη βρίσκεται στη Μήλο με 47,47% και στην Πάρο με 46,44%.

Η Νάξος έχει 23,38%, το Ρέθυμνο 20, 66%, η Ρόδος 21,05%, η Λήμνος 25,28%, η Κως 24,27%,Σύρος και Τήνος στο 23% και 24%.

Την Τετάρτη, τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 19.000. Τα 10.878 εντοπίζονται στην Αττική και τα 1.909 στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν η Αχαϊα με 667, η Λάρισα με 611 και η Κέρκυρα με 408.

Τίποτα δεν φαίνεται

Πολλοί επιστήμονες δεν βλέπουν στο άμεσο μέλλον να καλυτερεύουν τα πράγματα αλλά αντιθέτως θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι πάνω από 50.000.

«Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται» τόνισε ο καθηγητής.

Όσο για την κορύφωση στον αριθμών τον λοιμώξεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή να έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, όπου κατά μέσο όρο μπορεί να δούμε 30.000 κρούσματα ημερησίως». Εξήγησε δε ότι η κορύφωση θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο.

Δύο φορές

Δυστυχώς όμως, εκτός από τα νέα κρούσματα καθημερινά, ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των επαναμολύνσεων, όπου την Τετάρτη εκτιμήθηκαν σε πάνω από 4.000.

Κατά τον ΕΟΔΥ, πάνω από 190.000 άνθρωποι έχουν επαναμολυνθεί από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι η έννοια της ανοσίας τείνει να ξεχαστεί και κάποια νοσοκομεία ξαναζούν τον μύθο τους βγάζοντας ράντζα στους διαδρόμους.

Κοροναϊός: Αναμονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ – Σε ράντζα περιστατικά covid

Για παράδειγμα, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στις παθολογικές κλινικές τα ράντζα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ το νοσοκομείο έχει υποχρεωθεί λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού να ανοίξει και δεύτερη κλινική. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλα νοσοκομεία.

Αναμμένα κάρβουνα

Στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου Νίκος Καπραβέλος είναι διευθυντής ΜΕΘ, συμβαίνει το εξής:

«Καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα, ξεκινά άλλη μία δύσκολη εφημερία στο νοσοκομείο, βλέπουμε τα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί, η κατάσταση στην κοινωνία είναι ανεξέλεγκτη, ήδη 5 νοσηλεύτριες από τη μονάδα μου έχουν μολυνθεί μετά τις τουριστικές διακοπές. Έχουμε αυξήσει τη διαθεσιμότητα στο νοσοκομείο μας σε βάρος άλλων παθήσεων, γιατί πιστεύουμε ότι μετά την έκρηξη κρουσμάτων θα υπάρξουν επιπτώσεις στο σύστημα υγείας».

Και στο δια ταύτα:

«Το νοσοκομείο είχε επανέλθει σε μία κανονικότητα, αναγκαστήκαμε να εκκενώσουμε μία χειρουργική κλινική για να μπορούμε να νοσηλεύσουμε αυτούς τους ασθενείς. Οι φωνές μας είναι με βάση τη λογική διότι μετά τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα που πάρθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, ήταν επόμενο, η πανδημία που δεν έχει τελειώσει και ένας υπερμεταδοτικός ιός είναι αυτή που δημιουργεί την «καταστροφή». 

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού,  υποστήριξε ότι η κορύφωση και η αποκλιμάκωση του 6ου κύματος δεν θα συμβεί γρήγορα εξαιτίας των επαναλοιμώξεων.

Εξήγησε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ανοσία σχεδόν για κανέναν, ούτε για τους ανθρώπους που νόσησαν ούτε για τους ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλο αριθμό δόσεων εμβολίων.

«Μπορεί να έχουμε κλιμάκωση και για εβδομάδες ακόμα, δεν θα έλεγα μέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Πονοκέφαλος

Γεγονός πάντως είναι ότι δεν έχουν τέλος οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, με την Ομικρον να αποκαλύπτεται ως η πιο υπερδραστήρια, δημιουργώντας νέες υποπαραλλαγές με ταχύτητες άνευ προηγουμένου. Κοροναϊός: Ζαλίζει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων – Πόσο χώρο θα δώσουμε στο 6ο κύμα;

Τα τελευταία 24ωρα και ενώ η ΒΑ.4 και ΒΑ.5 σαρώνουν την Ευρώπη και συνεπώς τη χώρα μας, οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή της στη BA.2.75, καθώς φαίνεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτική, με ενδείξεις πως διαφεύγει την ανοσία, ενώ έχει εντοπιστεί κυρίως στην Ινδία.

Καθώς, δε, αποτελεί «αντίγραφο» της Ομικρον 2 με μικρές πλην, όμως όχι αμελητέες τροποποιήσεις, βρετανοί επιστήμονες εικάζουν πως η υποπαραλλαγή αυτή δημιουργήθηκε στον οργανισμό ανοσοκατασταλμένου ασθενή κορωνοϊού.

Αποσκευές

Επιπλέον, το Bloom Lab του Σιάτλ, που μελετά τη μοριακή εξέλιξη πρωτεϊνών και ιών, ανέφερε ήδη από τα τέλη του περασμένου μήνα πως η BA.2.75 είναι άξια παρακολούθησης λόγω της «αισθητής αντιγονικής αλλαγής» σε σύγκριση με τη… μητρική της ΒΑ.2 (γνωστή και ως Ομικρον 2).

Εκτοτε μπορεί τα κρούσματα που έχουν ανιχνευτεί να μην είναι πολλά, όμως η νέα υποπαραλλαγή έχει ταξιδέψει σε Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Νέα Ζηλανδία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ