Ζελένσκι: Γιατί «καρατόμησε» τον επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας και τη γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας

Ζελένσκι: Γιατί «καρατόμησε» τον επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας και τη γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση εξαιτίας των κατηγοριών απέναντι σε υφισταμένους τους για συνεργασία με τη Ρωσία.

Εξελίξεις υπάρχουν στην Ουκρανία μετά από την απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «καρατομήσει» τον επικεφαλής της ισχυρής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, της SBU, και τη γενική εισαγγελέα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επικαλέστηκε δεκάδες περιπτώσεις συνεργασίας με τη Ρωσία από αξιωματούχους των υπηρεσιών τους.

Αναλυτικότερα, οι ξαφνικές εκδιώξεις της Κυριακής του επικεφαλής της SBU Ιβάν Μπακάνοφ, παιδικού φίλου του Ζελένσκι, και της γενικής εισαγγελέα Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, ανακοινώθηκαν με εκτελεστικά διατάγματα στην ιστοσελίδα του προέδρου, όπως σημειώνει ο Guardian.

Γιατί εκδιώχθηκαν

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι απέλυσε τους κορυφαίους αυτούς αξιωματούχους επειδή είχε αποκαλυφθεί ότι πολλά μέλη των υπηρεσιών τους είχαν συνεργαστεί με τη Ρωσία, ένα πρόβλημα που, όπως είπε, είχε αγγίξει και άλλες υπηρεσίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι 651 υποθέσεις «προδοσίας και συνεργασίας» είχαν ανοίξει σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών και στελεχών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ότι περισσότεροι από 60 αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες του Μπακάνοφ και της Βενεντίκτοβα δρουν τώρα εναντίον της Ουκρανίας στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Ο τεράστιος αριθμός των υποθέσεων προδοσίας αποκαλύπτει την τεράστια πρόκληση της ρωσικής διείσδυσης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, καθώς μάχεται με τη Μόσχα σε αυτό που το Κίεβο ονομάζει αγώνα επιβίωσης.

«Μια τέτοια σειρά εγκλημάτων κατά των θεμελίων της εθνικής ασφάλειας του κράτους θέτει πολύ σοβαρά ερωτήματα στους αρμόδιους ηγέτες», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Κάθε ένα από αυτά τα ερωτήματα θα λάβει την κατάλληλη απάντηση», τόνισε.

Το ερώτημα για τη Χερσώνα

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τμήματα της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας κατά τη διάρκεια μιας εισβολής που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια και έχει καταστρέψει πόλεις, θυμίζει ο Guardian.

Παραμένει ασαφές πώς η νότια, κατεχόμενη από τη Ρωσία, περιοχή της Χερσώνας έπεσε τόσο γρήγορα, σε αντίθεση με τη σθεναρή αντίσταση γύρω από το Κίεβο που ανάγκασε τελικά τη Ρωσία να αποσυρθεί για να επικεντρωθεί στην κατάληψη της βιομηχανικής «καρδιάς» του Ντονμπάς στα ανατολικά.

Στη νυχτερινή του ομιλία προς τους Ουκρανούς, ο Ζελένσκι υπογράμμισε την πρόσφατη σύλληψη με την υποψία προδοσίας του πρώην επικεφαλής της SBU που επέβλεπε την περιοχή της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και την οποία το Κίεβο και η Δύση εξακολουθούν να θεωρούν ουκρανική γη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε απολύσει τον κορυφαίο αξιωματούχο της ασφάλειας στην αρχή της εισβολής, μια απόφαση που, όπως είπε, αποδείχθηκε τώρα ότι ήταν δικαιολογημένη. «Έχουν συγκεντρωθεί επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να καταγγείλουμε το πρόσωπο αυτό ως ύποπτο για προδοσία. Όλες οι εγκληματικές του δραστηριότητες είναι τεκμηριωμένες», δήλωσε.

Ο Μπακάνοφ διορίστηκε επικεφαλής της SBU το 2019, ενώ ήταν ένα από μια σειρά νέων προσώπων που ανέβηκαν στο προσκήνιο μετά την εκλογή του Ζελένσκι, ενός πρώην κωμικού, νωρίτερα το ίδιο έτος.

Ο Ζελένσκι διόρισε τον Ολέκσι Σιμονένκο ως νέο γενικό εισαγγελέα με ξεχωριστό διάταγμα που δημοσιεύθηκε επίσης στον ιστότοπο του προέδρου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ