«Αδειάζει» με το γάντι την Πελόζι ο Λευκός Οίκος – Τι υποστηρίζει για την Ταϊβάν

«Αδειάζει» με το γάντι την Πελόζι ο Λευκός Οίκος – Τι υποστηρίζει για την Ταϊβάν

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ξεκάθαρη θέση του για «μία Κίνα»

«Αδειάζει» με το γάντι την πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο Λευκός Οίκος, αναφορικά με την επίσκεψή της στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν στηρίζει την επίσκεψη της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής στην Ταϊβάν.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μίλησε για «Μία Κίνα» και τόνισε πως η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, το έχουμε ξαναπεί. Υποστηρίζουμε την αυτοάμυνα της Ταϊβάν, τηρώντας τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι.

Η αμηχανία των ΗΠΑ και το «κρυφτούλι»

Ο Λευκός Οίκος, εξάλλου, έδειξε εξαρχής αμηχανία για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, μια επίσκεψη, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως, προτού προσγειωθεί στην Ταϊπέι το αεροπλάνο που την μετέφερε.

Ο εκπρόσωπος, Τζον Κέρμπι, υποστήριξε πάντως ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει κάτι που να «προκαλεί κρίση ή σύγκρουση».

Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν στο παρελθόν. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί από το 1997 και το ταξίδι του προκατόχου της, Νιουτ Γκίνγκριτς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν τη λεγόμενη διπλωματία «στρατηγικής ασάφειας» σε σχέση με την Ταϊβάν.

Αναγνωρίζουν μόνο την κινεζική κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν αποφασιστική στήριξη στην Ταϊπέι.

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής.

Την είχε «αδειάσει» και ο Μπλίνκεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία ημέρα πριν την άφιξη Πελόζι στην Ταϊβάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι μια πιθανή επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ήταν «αποκλειστικά δική της απόφαση».

Ωστόσο, είχε καλέσει την Κίνα να μην κλιμακώσει την ένταση σε περίπτωση επίσκεψης.

Σι Τζίνπινγκ: Απολίτιστη εκστρατεία ιμπεριαλιστών η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Για «αμερικανούς αντιδραστικούς», «απολίτιστη εκστρατεία των ιμπεριαλιστών» και «νέα πρόκληση» μίλησε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζίνπινγκ με αιχμή την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.

«Συνεχίζουμε να κοιτάμε τον κόσμο, έχοντας τα μάτια μας ανοιχτά για να μην χάσουμε καμία πρόκληση από τους αμερικανούς αντιδραστικούς», ανέφερε ο επικεφαλής του ΚΚ Κίνας.

Η νίκη του ΚΚ Κίνας

«Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν είναι μια ακόμη απόδειξη της απολίτιστης εκστρατείας των ιμπεριαλιστών και της νίκης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σι Τζίνπινγκ.

Πελόζι: Τιμώ την δέσμευση των ΗΠΑ στη δημοκρατία

Η Νάνσι Πελόζι, φθάνοντας στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι με την επίσκεψή της στην Ταϊπέι, τιμά την δέσμευση των ΗΠΑ στην Δημοκρατία.

Με αναρτήσεις της στο Twitter, αλλά και με μία μακροσκελή παρέμβαση στην Washington Post, στην οποία επιτέθηκε σφοδρά στο Πεκίνο, η Νάνσι Πελόζι τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψής της είναι «η επαναβεβαίωση πως οι ελευθερίες στην Ταϊβάν – και σε όλες τις δημοκρατίες – πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ